20.3 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Παγκόσμιο Κύπελλο (6ος όμιλος): Στη σκιά της «γαλανόλευκης»

Η γιορτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου πλησιάζει και το Basketa.gr σας ταξιδεύει… στην Κίνα, παρουσιάζοντάς σας όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά.

Ας δούμε ποιες είναι οι ομάδες του 6ου ομίλου (Ναντζίνγκ)…

Ελλάδα: Ταβάνι της ο... ουρανός

Η ανυπομονησία για τη φετινή έκδοση της «επίσημης αγαπημένης» είναι πολύ μεγάλη και όχι άδικα. Μετά το 2015, η Εθνική Ελλάδας έχει κάνει ξανά τους φίλους του μπάσκετ της χώρας να ονειρεύονται μία μεγάλη διάκριση. Το ρόστερ είναι ισχυρό και όλοι ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλα προβλήματα τραυματισμών και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα φτάσει ξανά πολύ ψηλά και γιατί όχι μέχρι την τετράδα, κάτι που έχει να συμβεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο, από το 2006 στην Ιαπωνία.

Το αστέρι

Το έμψυχο δυναμικό της Εθνικής διαθέτει αρκετούς παίκτες οι οποίοι αν αγωνίζονταν σε άλλες χώρες, θα αποτελούσαν τα μεγαλύτερα αστέρια και τους ηγέτες. Η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο όμως τον καθιστά αυτόματα τον σούπερ σταρ της ομάδας. Ο «Greek Freak» είναι ο MVP της περσινής κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο όνομα που θα παίξει σε αυτήν τη διοργάνωση. Έχοντας φτάσει ψηλά με τους Μιλγουόκι Μπακς στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, θα προσπαθήσει να φτάσει ψηλά και με την Εθνική.

Ο προπονητής

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος ανέλαβε το δύσκολο έργο της καθοδήγησης της «επίσημης αγαπημένης» στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μόνο λίγοι δεν ήταν εκείνοι που κινδυνολογούσαν κι έκαναν λόγο ακόμα και για αποκλεισμό από την τελική φάση. Τελικά ο έμπειρος τεχνικός κατόρθωσε να κάνει την Εθνική την πρώτη ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριό της για την Κίνα.

Πρόβλεψη

Το πρώτο «μαξιλαράκι» για την Εθνική Ελλάδας δεν είναι άλλο από τα προημιτελικά. Σιγά-σιγά και χωρίς να βιάζονται οι διεθνείς θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν τη «γαλανόλευκη» μέχρι τους «8» και στη συνέχεια θα τα παίξουν όλα για όλα για την είσοδο στα ημιτελικά. Ενδεχόμενη πρόκριση θα είναι επιτυχία, ενώ αν η ομάδα αποκλειστεί στην πρώτη ή στη δεύτερη φάση (κάτι που μοιάζει πολύ δύσκολο) τότε θα πρόκειται για αποτυχία. Κατά τη γνώμη μας η Εθνική έχει τις δυνατότητες εφόσον είναι υγιής να διεκδικήσει μετάλλιο.

Μαυροβούνιο: Πρωτάρηδες μα... επικίνδυνοι

Ο πρώτος στόχος της Εθνικής Μαυροβουνίου είναι –και όχι άδικα- να διασκεδάσει τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Άλλωστε είναι πρωτάρα και ήδη το όνομα της χώρας έχει ακουστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, μόνο και μόνο λόγω της παρουσίας της στην τελική φάση της διοργάνωσης. Ταλέντο δεν υπάρχει αρκετό, αλλά είναι δεδομένο ότι υπάρχει θέληση, πάθος και μαχητικότητα.

Το αστέρι

Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος παίκτης από τον σπουδαίο Νίκολα Βούτσεβιτς. Στα 29 του χρόνια μετράει ήδη οκτώ επιτυχημένες σεζόν στο ΝΒΑ κι αποτελεί το μεγάλο όνομα των Ορλάντο Μάτζικ. Είναι ένας σέντερ με υπέροχες κινήσεις κι έφεση στο σκοράρισμα, ενώ είναι και εξαιρετικός ριμπάουντερ. Η παρουσία του είναι πολυτέλεια για τους Μαυροβούνιους. Προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και για πρώτη φορά επιλέχτηκε στο All Star Game.

Ο προπονητής

Στα 49 του χρόνια ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς κατόρθωσε να οδηγήσει την Εθνική Μαυροβουνίο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας κι αυτό το γεγονός τον καθιστά αυτόματα επιτυχημένο. Κάθεται στον πάγκο της Βιλερμπάν με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας το 2019 και θα την κοουτσάρει τη νέα σεζόν στην Ευρωλίγκα. Πόσο καλός προπονητής είναι φαίνεται από το γεγονός ότι στη γαλλική ομάδα του έχει εμπιστευθεί τη θέση ο Τόνι Πάρκερ.

Πρόβλεψη

Δεν είναι φαβορί για την πρόκριση πίσω από την Ελλάδα, όμως θα κάνουν τα πάντα για να τα καταφέρουν και να δώσουν συνέχεια στο όνειρο που ζουν. Έχουν σημαντικές πιθανότητες και θεωρούνται αουτσάιντερ που μπορεί να «κλέψει» τη δεύτερη θέση από τη Βραζιλία. Ακόμα κι αν η πρόκριση μείνει... όνειρο, η συμμετοχή στην τελική φάση τους καθιστά επιτυχημένους.

Βραζιλία: Δεν τρομάζει όμως ξέρει τον τρόπο

Πριν από εξήντα χρόνια είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και το είχε επαναλάβει και το 1963 εντός έδρας. Μάλιστα είχε πετύχει ένα ακατάρριπτο ρεκόρ καθώς ήταν ταυτόχρονα παγκόσμια πρωταθλήτρια σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο και μάλιστα για δύο διαδοχικές διοργανώσεις. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά η φετινή ομάδα μπορεί να έχει μία αξιοπρεπή παρουσία και είναι εξαιρετικά έμπειρη.

Το αστέρι

Οι περισσότεροι παίκτες που απαρτίζουν τη δωδεκάδα είναι ιδιαίτερα έμπειροι. Εκείνος που ξεχωρίζει όμως δεν είναι άλλος από τον Λεαντρίνιο Μπαρμπόσα. Ο 37χρονος γκαρντ έμεινε στο ΝΒΑ για 14 χρόνια και μάλιστα υπήρξε και πρώτος σκόρερ των Φοίνιξ Σανς την αγωνιστική περίοδο 2006-07. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά παραμένει ακόμα και σήμερα ικανότατος σκόρερ κι απολαυστικός στις κινήσεις του πάνω στο παρκέ.

Ο προπονητής

Όλοι τον ήξεραν και τον ξέρουν ως τον αδερφό του Ντράζεν. Ο Άτσο Πέτροβιτς έχει τη δική του ιστορία στο μπάσκετ. Πριν δύο χρόνια αποδέχτηκε την πρόταση της Ομοσπονδίας μπάσκετ της χώρας της Νότιας Αμερικής κι ανέλαβε τα ηνία της Εθνικής Βραζιλίας. Οι πολλοί κι έμπειροι παίκτες τον σέβονται και πιστεύουν ότι μπορεί να τους βοηθήσει να φτάσουν μακριά στη διοργάνωση.

Πρόβλεψη

Ο πρώτος και βασικός στόχος των Βραζιλιάνων είναι να φτάσουν μέχρι τη δεύτερη φάση και τους «16» της διοργάνωσης. Μετά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Είναι το φαβορί για να τερματίσουν πίσω από την Ελλάδα. Να βρεθούν στην έκτη θέση όπως έκαναν στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στην Ισπανία μοιάζει απίθανο, όπως και γενικότερα να προκριθούν πέρα από τους «16».

Νέα Ζηλανδία: Ζουν με τις αναμνήσεις

Θα λάβει μέρος για πέμπτη διαδοχική φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο και για έκτη μετά την παρθενική της συμμετοχή σε τελική φάση της πιο σημαντικής διοργάνωσης, το μακρινό 1986. Η αξέχαστη πορεία της μέχρι την τέταρτη θέση το 2002 στις ΗΠΑ είναι απίθανο να καταρριφθεί στο παρόν και το μέλλον, όμως οι Νεοζηλανδοί πάντοτε παίζουν με ψυχή και πάθος και φροντίζουν να... τρομάζουν τους αντιπάλους τους πριν το τζάμπολ κάνοντας την περίφημη «χάκα». Στόχος τους είναι να χαρούν τη συμμετοχή και ό,τι ήθελε προκύψει, εκτελώντας σταθερά πολλά τρίποντα.

Το αστέρι

Η απουσία του Στίβεν Άνταμς των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ έβγαλε μπροστά τον Τάι Ουέμπστερ. Ο 24χρονος πόιντ γκαρντ μετά από τέσσερα χρόνια στο κολέγιο Νεμπράσκα, από την περσινή αγωνιστική περίοδο αγωνίζεται στην Τουρκία με τη φανέλα της Γαλατάσαραϊ. Γρήγορος και ιδιαίτερα ικανός εκτελεστής από μέση και μακρινή απόσταση αναμένεται να ηγηθεί της προσπάθειας των Νεοζηλανδών. Από κοντά και ο επτά χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του Κόρι ο οποίος επίσης είναι δεινός σκόρερ.

Ο προπονητής

Ο 40χρονος Πολ Χίναρ έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να καθοδηγήσει τους «Tall Blacks». Είναι ο άνθρωπος ο οποίος προσπαθεί να συνδέσει τη χρυσή γενιά του 2002 με τη σημερινή η οποία έχει σαφώς λιγότερο ταλέντο στις τάξεις της, αλλά πάντοτε την ίδια μαχητικότητα. Από το 2013 που ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα εργάζεται σταθερά στην Ωκεανία, έχοντας κατακτήσει μάλιστα δύο πρωταθλήματα Νέας Ζηλανδίας.

Πρόβλεψη

Το έμψυχο δυναμικό που θα παρουσιάσουν σε συνδυασμό με τις δυσκολίες του γκρουπ δεν τους επιτρέπει να κάνουν ιδιαίτερα όνειρα. Ρεαλιστικές πιθανότητες πρόκρισης δεν υπάρχουν κι αν κατορθώσουν να «κλέψουν» μία νίκη θα κριθούν επιτυχημένοι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ