21.4 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Παγκόσμιο Κύπελλο (5ος όμιλος): Οι ΗΠΑ και οι… άλλοι

Η γιορτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου πλησιάζει και το Basketa.gr σας ταξιδεύει… στην Κίνα, παρουσιάζοντάς σας όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά.

Ας δούμε ποιες είναι οι ομάδες του 5ου ομίλου (Σανγκάη)…

ΗΠΑ: Ψάχνει το three-peat και θέλουν όλοι να τη νικήσουν

Αλλιώς τα περίμεναν κι αλλιώς ήρθαν τα πράγματα για τους Αμερικανούς οι οποίοι παραμένουν αήττητοι σε επίσημο αγώνα τους από τον ημιτελικό της Σαΐτάμα και από την ήττα τους από την Ελλάδα το 2006. Ο ένας μετά τον άλλον τα «βαριά» ονόματα απέσυραν τη συμμετοχή τους για διάφορους λόγους και η τελική δωδεκάδα δεν τρομάζει. Παρ’ όλα αυτά έχουν ακόμα τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση της κορυφής κι αποτελούν την ομάδα που όλοι θα ήθελαν να νικήσουν.

Το αστέρι

Ο Κέμπα Ουόκερ είναι ο άνθρωπος ο οποίος αναμένεται να ηγηθεί της προσπάθειας της Team USA για να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Έχοντας υπογράψει στους Μπόστον Σέλτικς θα αναλάβει το «βάρος» του επιθετικού κομματιού κι από αυτόν θα περιμένουν τις λύσεις οι συμπαίκτες του, όταν έρθουν οι δύσκολες στιγμές. Πόιντ γκαρντ με κύριο στοιχείο την εξαιρετική του επαφή με το αντίπαλο καλάθι.

Ο προπονητής

Το «φορτίο» να διατηρήσει τις ΗΠΑ στην κορυφή για τρίτη διαδοχική διοργάνωση ανέλαβε ο Γκρεγκ Πόποβιτς αποδεχόμενος την πρόταση που του έγινε από την Ομοσπονδία. Ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του αθλήματος δεν χρειάζεται συστάσεις και η παρουσία του στην άκρη του πάγκου προκαλεί από μόνη της δέος σε «εχθρούς» και φίλους.

Πρόβλεψη

Παρά τις πολλές απουσίες η Team USA παραμένει το νούμερο ένα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο και όχι άδικα. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα εκτός από την κατάκτηση της πρώτης θέσης θα αποτελέσει αποτυχία. Η παρουσία της στα ημιτελικά δεν αμφισβητείται και στη συνέχεια όλα θα κριθούν σε δύο αγώνες. Αν δεν τα καταφέρει θα αποτελέσει έκπληξη.

Τουρκία: Να προκριθεί και... βλέπει

Μετά την αποτυχημένη παρουσία της στο Ευρωμπάσκετ του 2017 θέλει να διακριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο με το έργο της να μην είναι εύκολο. Από την παλιά φρουρά που είχε φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης του 2010 έχει μείνει μόνο ο Ερσάν Ιλιασόβα ο οποίος θέλει να βοηθήσει τους συμπαίκτες του να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο μακριά, με τις πιθανότητες πάντως να μην είναι με το μέρος τους.

Το αστέρι

Ο Τσεντί Οσμάν είναι ο νέος ηγέτης του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της γειτονικής χώρας. Αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια στο ΝΒΑ με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς και παρά το γεγονός ότι η ομάδα είναι αποδυναμωμένη, εκείνος συνεχώς βελτιώνει τα νούμερά του κι αποτελεί βασικό στέλεχος του οργανισμού. Φημίζεται για την αθλητικότητά του και μπορεί να σκοράρει με πολλούς τρόπους. Θα επωμιστεί το «βάρος» στην επίθεση μαζί με τον Ιλιασόβα και τον Φουρκάν Κορκμάζ.

Ο προπονητής

Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Τουρκίας το 2017 έχοντας δώσει τα διαπίστευτήριά του ως προπονητής της Καρσίγιακα και της Μπεσίκτας. Πριν δύο χρόνια δεν κατάφερε να οδηγήσει τους γείτονες σε κάτι καλό, όμως η Ομοσπονδία τον στήριξε και τώρα θα προσπαθήσει ξανά. Στα 47 του χρόνια θεωρείται ένας από τους καλύτερους Τούρκους προπονητές που υπάρχουν.

Πρόβλεψη

Ο πρώτος και βασικός στόχος της Τουρκίας είναι να αποφύγει το... σοκ και να μην αποκλειστεί στην πρώτη φάση, εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θέση πίσω από το μεγάλο φαβορί, τις ΗΠΑ. Εύκολα ή δύσκολα αναμένεται να βρεθεί στους «16» και είναι πολύ πιθανό να συναντηθεί εκεί με την Ελλάδα. Οποιαδήποτε παρουσία μετά τη δεύτερη φάση θα θεωρηθεί έκπληξη.

Τσεχία: Όλοι για έναν κι ένας... μόνος του

Από τις 5/8 όταν κι έγινε γνωστή η απουσία του Γιαν Βέσελι από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, οι Τσέχοι απέκτησαν αυτόματα ένα πολύ χαμηλό ταβάνι. Κι αυτό διότι απέμεινε ένας σπουδαίος παίκτης ο οποίος θα προσπαθήσει να φορτωθεί όλο το «βάρος», αλλά παρά τη δεδομένη ποιότητά του, αυτό μόνο εύκολο δεν θα είναι. Όλοι θα παίξουν για εκείνον αλλά το έργο τους είναι πολύ δύσκολο.

Το αστέρι

Στα 28 του χρόνια, ο Τόμας Σατοράνσκι είναι το ένα, μοναδικό αλλά και μεγάλο αστέρι της Εθνικής Τσεχίας. Παίκτης που τα τελευταία χρόνια κάνει καλή καριέρα στο ΝΒΑ πρώτα με τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς και πλέον θα αγωνίζεται με τα χρώματα των Σικάγο Μπουλς. Με ύψος 2,01μ. παίζει με την ίδια ευχέρεια από τη θέση του πόιντ γκαρντ μέχρι αυτή του σμολ φόργουορντ. Έχει βελτιώσει πολύ το περιφερειακό του σουτ κι αν είχε και τον Βέσελι στο πλευρό του θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα δυνατό δίδυμο.

Ο προπονητής

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός ο Ρόνεν Γκίνζμπουργκ, αλλά τα 13 τελευταία χρόνια εργάζεται στην Τσεχία με ιδιαίτερη επιτυχία. Ο 56χρονος Ισραηλινός προπονητής ήταν βοηθός στη Νίμπουρκ από το 2006 έως το 2010, στη συνέχεια ανέλαβε χεντ κόουτς μέχρι το 2017, ενώ από το 2013 καθοδηγεί και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας. Πιστώνεται τις επιτυχίες των τελευταίων ετών και απολαμβάνει την καθολική στήριξη.

Πρόβλεψη

Ένας παίκτης δεν είναι αρκετός στο σύγχρονο μπάσκετ. Αν υπήρχε ο Βέσελι θα μπορούσε να διεκδικήσει στα ίσα την πρόκριση στη δεύτερη φάση από την Τουρκία. Τώρα όμως θα αποτελέσει πολύ μεγάλη έκπληξη αν τα καταφέρει. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αποκλειστεί στην πρώτη φάση και οτιδήποτε άλλο θα ισοδυναμεί με... θαύμα. Πιθανή ακόμα και η τέταρτη θέση.

Ιαπωνία: Στον αστερισμό του Χατσιμούρα

Η κληρωτίδα δεν χαμογέλασε στους Ιάπωνες οι οποίοι βρέθηκαν σ’ ένα δύσκολο όμιλο με τις ΗΠΑ και δύο ομάδες που αγωνίζονται στη FIBA Europe κι έχουν υψηλότερο επίπεδο από εκείνους. Παρ’ όλα αυτά ελπίζουν ότι παίζοντας... εντός έδρας –θα έχουν τη στήριξη των συμπατριωτών τους που θα ταξιδέψουν στην Κίνα-, θα καταφέρουν να πετύχουν κάτι για το οποίο θα τους θυμούνται στο μέλλον.

Το αστέρι

Ο Ρούι Χατσιμούρα αποτελεί το μεγάλο ταλέντο του μπάσκετ της Ιαπωνίας και στη χώρα της Ασίας θεωρούν ότι μπορεί να γράψει τη δική του ιστορία και να γίνει ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών για τους «σαμουράι». Αν θα τα καταφέρει θα γίνει γνωστό στο μέλλον. Προς το παρόν στα 21 του χρόνια είναι ο ηγέτης και το μεγάλο αστέρι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του. Έμεινε για τρία χρόνια στο κολέγιο του Γκονζάγκα και στο φετινό ντραφτ οι Ουίζαρντς τον επέλεξαν στο νούμερο 9. Θεωρείται πολύ καλός σκόρερ και παίζει και στις δύο θέσεις των φόργουορντ.

Ο προπονητής

Στα 55 του χρόνια ο Χούλιο Λάμας είναι εδώ και δύο χρόνια ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ιαπωνίας. Ο Αργεντινός προπονητής είχε μεγάλες επιτυχίες στο παρελθόν με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του όπου ήταν προπονητής την τετραετία (2010-14), ενώ τη σεζόν 2003-04 κάθισε στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης. Στην Ιαπωνία τον εμπιστεύονται απόλυτα και θεωρούν ότι αποτελεί το κρυφό «όπλο» τους.

Πρόβλεψη

Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους, αλλά οι ίδιοι εκφράζουν σε όλους τους τόνους την αισιοδοξία τους για μία καλή παρουσία. Αν τερματίσουν έστω στην τρίτη θέση του δύσκολου τέταρτου ομίλου θα μπορούν να αισθανθούν ικανοποιημένοι.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ