17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Παγκόσμιο Κύπελλο (3ος όμιλος): Η Ισπανία… παίζει μόνη της

Η γιορτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου πλησιάζει και το Basketa.gr σας ταξιδεύει… στην Κίνα, παρουσιάζοντάς σας όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά.

Ας δούμε ποιες είναι οι ομάδες του 3ου ομίλου (Γκουανγκζού)…

Ισπανία

Η «Φούρια Ρόχα» ψάχνει για άλλη μια φορά τη διάκριση. Μαζί με τη Σερβία, είναι οι πιο επιτυχημένες ομάδες στο σύνολο της τελευταίας 15ετίας πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, διαθέτοντας πλήθος από NBAers και παικτών από το υψηλότερο επίπεδο της Ευρωλίγκα, μπορεί να πιστεύει σε άλλη μια μεγάλη της επιτυχία. Το αν μπορεί να κερδίσει την Team USA, τώρα, είναι άλλη υπόθεση...

Το αστέρι

Είναι πρωταθλητής ΝΒΑ και ένας από τους ανθρώπους που άλλαξαν τις ισορροπίες στους Τορόντο Ράπτορς στην ανταλλαγή με τον Γιόνας Βαλαντσιούνας. Ο Μαρκ είναι πια... ο καλός Γκασόλ, μιας και τα χρόνια έχουν περάσει για τον Πάου. Πάνω του βασίζονται πολλά για την επιτυχία της Ισπανίας.

Ο προπονητής

Σέρτζιο Σκαριόλο και επιτυχία... πάνε μαζί σε αυτή την ομάδα. Ο Ιταλός είναι ο λόγος, άλλωστε, που σε όλες τις ηλικίες η Εθνική παρουσιάζει παιχνίδι με αρχές συγκεκριμένες και αθλητές έτοιμους να γράψουν ιστορία. Είναι ο άνθρωπος-κλειδί του ισπανικού μπάσκετ.

Πρόβλεψη

Το μετάλλιο είναι εφικτός στόχος για τους Ίβηρες, αν και θα έχουν πολλούς ανταγωνιστές. Έχουν, όμως, την παράδοση και την τεχνογνωσία να τα καταφέρουν.

Τυνησία: Με το δίδυμό της για μια επιτυχία

Η Τυνησία πέρασε... αέρας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ετοιμάζεται να κερδίσει στον «πόλεμο» μεταξύ των τριών ομάδων, που θα διεκδικήσουν τη θέση πίσω από την Ισπανία για τη 2η φάση. Έχοντας το δίδυμο των Μάικλ Ρολ και Σαλάχ Μεζρί, μπορεί να διεκδικήσει αυτή την επιτυχία, γιατί για τέτοια θα πρόκειται.

Το αστέρι

Θα ξεχωρίζαμε μάλλον τον Σαλάχ Μεζρί στο προαναφερθέν δίδυμο. Η καριέρα του Ρολ είναι ανοδική τα τελευταία χρόνια και πρόκειται για ένα αξιόπιστο γκαρντ, αλλά ο «θηριώδης» σέντερ έχει χρόνια θητείας στο ΝΒΑ και είναι ιδανικός για τις «μάχες χαρακωμάτων» που θα γίνονται στις ρακέτες, με τόσα μεγάλα κορμιά.

Ο προπονητής

Ο Μάριο Πάλμα, είτε στην Ανγκόλα είτε στην Τυνησία, είχε τον τρόπο να οδηγεί την ομάδα του στο χρυσό μετάλλιο στα Αφρομπάσκετ και τις μεγάλες διοργανώσεις. Τώρα πρέπει να αποδείξει, ότι μπορεί να φέρει κι ένα βήμα πιο μακριά την Τυνησία.

Πρόβλεψη

Με το δίδυμο των Ρολ-Μεζρί και τη μεταξύ τους συνεργασία, θα εξαρτηθούν πολλά για τους Αφρικανούς. Αν τα πάνε καλά και συνεργάζονται αρμονικά, τότε η ομάδα τους θα περάσει την πρώτη φάση και αυτό θα είναι επιτυχία.

Ιράν: Με ηγέτη τον Χαμέντ

Το Ιράν κατάφερε να φτάσει μέχρι τα τελικά χωρίς να μπορεί να πει ότι το έκανε... άνετα, αλλά το ουσιώδες είναι η συμμετοχή σε άλλη μια μεγάλη διοργάνωση. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο «μύθο» του τοπικού μπάσκετ, Χαμέντ Χανταντί, που έχει γράψει ιστορία με την φανέλα της Εθνικής και σε αυτόν βασίζονται όλοι.

Το αστέρι

Είπαμε, ο Χανταντί είναι η μεγάλη προσωπικότητα. Είναι ξεκάθαρα αυτός που ξεχωρίζει και αυτός που θα παλέψει για να οδηγήσει την ομάδα του σε ένα «θαύμα», με κάθε αντίπαλο να επικεντρώνεται πάνω του.

Ο προπονητής

Ο Μεχράν Χαταμί έδωσε ένα πολύ καλό πρώτο δείγμα γραφής με το ασημένιο μετάλλιο στο Πανασιατικό του 2017 και θέλει να δώσει μια αντίστοιχη συνέχεια. Το θέμα είναι πώς θα βάλει τους υπόλοιπους παίκτες στο παιχνίδι, αφού όλοι θα ασχολούνται με τον Χανταντί.

Πρόβλεψη

Μπορεί να γινόμαστε κουραστικοί, αλλά οι πιθανότητες... εξαντλούνται στο πώς θα αποδώσει ο Χανταντί. Αν είναι σε εξαιρετική κατάσταση και βάλει σε ρυθμό κάποιους συμπαίκτες του, τότε ίσως διεκδικήσει την πρόκριση το Ιράν. Δεν έχει υπέρ του, πάντως, τις πιθανότητες.

Πουέρτο Ρίκο: Διαφύλαξε τα κεκτημένα του

Το Πουέρτο Ρίκο πρέπει να συνηθίσει τουλάχιστον χωρίς τον Μπαρέα και με τους Χάρκλες-Νέιπιερ να μην είναι πάντοτε δεδομένοι. Με βάση αυτές τις συνθήκες, κατάφερε και πολλά που έφτασε μέχρι το Μουντομπάσκετ, ελπίζοντας στην τεχνογνωσία του, όντας... δίπλα στις ΗΠΑ και «τροφοδοτώντας» τη με παίκτες, για να κάνει κάτι αξιόλογο.

Το αστέρι

Ο Χιάν Κλαβέλ και ο Αϊζέια Πινέιρο θα σηκώσουν το «βάρος», αλλά μάλλον θα επικεντρωθούμε στον πρώτο. Ο άλλος, άλλωστε, τώρα ξεκινά στο ΝΒΑ με τους Κινγκς, ενώ ο 25χρονος γκαρντ έχει ήδη μερικά χρόνια εμπειρίας στο «μαγικό κόσμο» και την Ευρώπη, έχοντας βοηθήσει σημαντικά στο να παίξει στους «8» του ισπανικού Κυπέλλου η Εστουδιάντες.

Ο προπονητής

Ο Έντι Κασιάνο είναι ο «αρχιτέκτονας» της κατάκτησης της κορυφής σε Παναμά και Μπαρανκίγια, στα τουρνουά της Κεντρικής Αμερικής και των αγώνων Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής αντίστοιχα, φέρνοντας και την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο υπό δύσκολες συνθήκες. Αξίζει να δούμε αν μπορεί να βγάλει... άλλους λαγούς από το καπέλο.

Πρόβλεψη

Το Πουέρτο Ρίκο πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένο, που με τόσες απουσίες έφτασε μέχρι εδώ. Αν είχε τους NBAers θα συζητούσαμε διαφορετικά, αλλά επειδή δεν μπορούμε να έχουμε τα πάντα σε αυτή τη ζωή, το ταβάνι δεν μπορεί να πάει ψηλά, ούτε για επόμενη φάση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ