23.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 (1ος όμιλος): Το γκρουπ των διοργανωτών… και των ταπεινών

Η γιορτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου πλησιάζει και το Basketa.gr σας ταξιδεύει... στην Κίνα, παρουσιάζοντάς σας όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά.

Ας δούμε ποιες είναι οι ομάδες του 1ου ομίλου (Πεκίνο)...

Κίνα: Ψάχνει μια εθνική υπέρβαση

Η πρόκριση έφερε μια κατάσταση αρκετά ευνοϊκή για τους οκοδεσπότες, ώστε να διεκδικήσουν πορεία ακόμη και στα προημιτελικά. Δεν είναι υπερβολή, αφού ο όμιλος είναι βατός, ενώ τα πιθανά «εμπόδια» Ρωσίας, Αργεντινής ή Νιγηρίας δεν απαγορεύουν τα όνειρα. Έχουν μαζευτεί και οι κορυφαίοι από το πρωτάθλημά τους, μιας και δεν υπάρχει κάποιος σε ΝΒΑ και Ευρωλίγκα, οπότε μπορούν να το πιστεύουν.

Το αστέρι

Ο… άλλοτε NBAer Γι Γιανλιάν ξεχωρίζει, αν μη τι άλλο, ανάμεσα στους παίκτες των διοργανωτών. Ελπίζει να γίνει ένας άλλος Γιάο Μινγκ και να αναδειχθεί σε εθνικό ήρωα, οδηγώντας το σύνολο του Λι Ναν.

Ο προπονητής

Ο Λι Ναν αποφασίστηκε να είναι ο προπονητής, που θα ηγείτο των Κινέζων στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στα… τύποις προκριματικά δεν τα πήγε άσχημα, αλλά για τον μέχρι πριν από μερικά χρόνια διεθνή με την Εθνική ομάδα ως παίκτη, το αληθινό τεστ έρχεται τώρα, μπροστά στο κοινό της χώρας.

Πρόβλεψη

Το σενάριο παρουσίας στα προημιτελικά μπορεί να μην είναι… ονειροπόλο, αλλά και πάλι δε θα χρίσεις φαβορί τους Κινέζους. Μια πρόκριση στο 2ο γύρο και μια αξιοπρεπής παρουσία στον εκεί όμιλο θα ήταν αρκετά καλός απολογισμός.

Βενεζουέλα: Ζει το ταξίδι της και αυτό… την κάνει επικίνδυνη

Η Βενεζουέλα εντυπωσίασε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εκμεταλλευόμενη τις περιστάσεις και τερματίζοντας δεύτερη στον όμιλό της, μόλις πίσω από τον Καναδά και υπερτερώντας της Βραζιλίας. Η ομάδα της Λατινικής Αμερικής φαίνεται ένα συγκροτημένο σύνολο με αρχές, αν και με περιορισμένες δυνατότητες, στοιχεία που φάνηκαν και απέναντι στην Εθνική μας στο μεταξύ μας φιλικό.

Το αστέρι

Ο Γκρέγκορι Βάργκας ανάμεσα σε αυτή τη… μικτή Βενεζουέλας, μοιάζει να είναι αυτός με την καλύτερη καριέρα. Έχει έρθει στην Ευρώπη, έχει κάνει στο παρελθόν κάποιες καλές εμφανίσεις, όντας δύο φορές στο All Star Game του Ισραήλ με τη Μακάμπι Χάιφα και αυτός θέλει να οδηγήσει την χώρα του στα 33 του χρόνια.

Ο προπονητής

Πολλά δεν ξέρουμε για τον Φερνάντο Ντουρό, παρά μόνο το ότι πρόκειται για έναν από τους καλύτερους προπονητές στη Λατινική Αμερική. Το απέδειξε και στα προκριματικά με την εκπληκτική πορεία της Βενεζουέλας, παίρνοντας την επιβράβευση με την πρόκριση.

Πρόβλεψη

Και μόνο που έφτασε μέχρι εδώ είναι σπουδαίο επίτευγμα. Θα παλέψει με την Πολωνία, αλλά θα είναι αουτσάιντερ.

Πολωνία: Πέταξε την Κροατία, θέλει το κάτι παραπάνω

Η Πολωνία για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, κουβαλά ήδη ως παράσημο, ότι άφησε εκτός της διοργάνωσης την Κροατία. Έχει δημιουργήσει, άλλωστε, κάτι αξιόλογο τα τελευταία χρόνια και θέλει βήμα-βήμα να προχωρά σε επιτυχίες. Με την κλήρωση να μην είναι απογοητευτική, θα μπορούσε να διεκδικήσει μέχρι και τη μεγάλη υπέρβαση της οκτάδας, έστω και σε θέση αουτσάιντερ.

Το αστέρι

Ο Άνταμ Βαζίνσκι βρίσκεται σταθερά σε υψηλό επίπεδο τα τελευταία 3 χρόνια και, μαζί με τον Έι Τζέι Σλότερ, είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει στο ίδιο διάστημα το πολωνικό μπάσκετ. Ο «άσος» της Μάλαγα είναι αποφασισμένος, αυτή την φορά, ως ηγέτης να κάνει τη διαφορά σε μεγάλη διοργάνωση.

Ο προπονητής

Το πρόγραμμα του Μάικ Τέιλορ προχωρά πολύ καλά τα τελευταία χρόνια, υπό την έννοια ότι η ομάδα παρουσιάζεται διαρκώς σε μεγάλες διοργανώσεις. Βάσει συνθηκών, ελπίζει να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα.

Πρόβλεψη

Και η ομάδα αυτή λογικά θα προχωρήσει σε μια αξιοπρεπή πορεία. Είναι το φαβορί έναντι της Βενεζουέλας για πρόκριση στο δεύτερο γύρο και μετά μπορεί… να το απολαύσει, ούσα επικίνδυνη.

Ακτή Ελεφαντοστού: Μεταφορά… Ελεφάντων στην Άπω Ανατολή

Ο Αττίλας κάποτε κατάφερε να περάσει τους ελέφαντές του από τις Άλπεις, για να τους φέρει μέχρι τη Ρώμη. Η Ακτή Ελεφαντοστού, χιλιάδες χρόνια μετά, ετοιμάζεται για την παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Το σίγουρο είναι, βέβαια, ότι δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα τη βρούμε, αφού όπως και στην περίπτωση της Βενεζουέλας, υπήρξαν προβλήματα με την απεργία των παικτών. Ελπίζουν στην ομάδα, τουλάχιστον, σε μια αξιοπρεπή πορεία.

Το αστέρι

Ο Σαρλ Αμπουό ήταν από τους κορυφαίους στην πορεία στα προκριματικά και με χρόνια εμπειρίας από το NCAA, την Ευρώπη και όχι μόνο, θα νιώθει χαρούμενος να ακούσει τον ύμνο της χώρας του στα ματς του Μουντομπάσκετ.

Ο προπονητής

Ο Πάολο Πόβια μέσα σε λίγους μήνες συγκρότησε την ομάδα, της έφερε τις απαραίτητες νίκες και η πρόκριση ήρθε… στο goal average με το Καμερούν. Η Ακτή ήθελε… τον Ιταλό της για να βρεθεί στην Κίνα, ζώντας το όνειρο.

Πρόβλεψη

Βάσει του ρόστερ, της προοπτικής και των προβλημάτων στην προετοιμασία, αυτό που μετρά για την Ακτή Ελεφαντοστού θα είναι η αξιοπρέπεια και τίποτα άλλο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ