24.4 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

“Παίκτης με υψηλό μπασκετικό IQ”

Τόσα χρόνια (τουλάχιστον από το 2011 που είναι μάλιστα στην ομάδα του Πειραιά και ο κουμπάρος του Βασίλης Σπανούλης) ο Ολυμπιακός κάθε χρόνο έπαιρνε τον Νίκο Ζήση...
Τελικά δεν ήταν γραφτό να παίξουν οι κουμπάροι μαζί στον Ολυμπιακό, αλλά ο Ζήσης ήταν αυτός που μίλησε στον Γιάνις Στρέλνιεκς για τον Ολυμπιακό και ουσιαστικά του εξαφάνισε και την παραμικρή αμφιβολία που πιθανόν να είχε με την μεταγραφή του στον Πειραιά.

Ο Λετονός (πρώτος στην ιστορία των Ερυθρολεύκων) γκάρντ θα είναι για δύο χρόνια κάτοικος Πειραιά, συνεχίζοντας το ταξίδι που είχε ξεκινήσει από το 2006 στις ομάδες της αγαπημένης του πόλη, την Βέντσπιλς στη βορειοδυτική Λετονία, στην ιστορική περιοχή της Κουρονίας, που βρίσκεται πάνω στις όχθες του ποταμού Βέντα και στις ακτές της Βαλτικής. Αν και έχει γεννηθεί (1/9/89) στην πόλη Τάλσι της Λετονίας.

Αν και οι γονείς του δεν ασχολούνταν καθόλου με το μπάσκετ, από τα πέντε παιδιά της οικογένειας,το...μικρόβιο το είχαν δύο και ο Γιάνις το "κόλλησε" από τον μεγάλο του αδελφό Αρτουρ. Οταν σε ηλικία επτά ετών ακολουθούσε τον αδελφό του σε όλα τα γήπεδα της Λετονίας, όπου έπαιζε street basketball. Ηταν να μη γίνει η αρχή, αφού μετά δεν ξεκόλλησε από την πορτοκαλί μπάλα. Οπως έχει πει από μικρός άρχισε να πετάει μια μπάλα προς το καλάθι από απόσταση, καθώς είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο που μαθαίνουν στους παίκτες στην πατρίδα του. 

Δείτε εδώ το φιλμάκι της Ευρωλίγκας που παρουσιάζει τον Στρέλνιεκς από...παιδί με φωτογραφίες αρχείου και μιλάει για τα πρώτα του βήματα.
https://youtu.be/apjq4Xxq85E

Η πρώτη του ομάδα στο Βέντσπιλς ήταν η τοπική του συλλόγου η Αούγκντσκόλα στην οποία και πρωτοέπαιξε την περίοδο 2006-07, ενώ από την επόμενη έπαιζε παράλληλα στην πιο γνωστή ομάδα της πόλης (και σε όλη τη Λετονία) την Βέντσπιλς, στην οποία υπήρξε για κάποιο διάστημα συμπαίκτης και με τον αδελφό του Αρτουρ. 

Μάλιστα εκεί ήρθε ο πρώτος του τίτλος το πρωτάθλημα Λετονίας (2009). Παίκτης που αποτελούσε τον διακαή πόθο του τέως προπονητή της ΑΕΚ, Γιούρι Ζντόβτς που δεν είχε καταφέρει να τον πάρει στην Ολύμπια Λιουμπλιάνας, αλλά τα κατάφερε στο ρωσικό πρωτάθλημα όταν κοουτσάρισε την Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης. Ο Στρέλνιεκς πήγε και στο Κίεβο μετά όπου με την Μπουτιβέλνικ πήρε το ουκρανικό πρωτάθλημα (2014) αλλά τη μεγάλη πορεία την έκανε την τελευταία τριετία στην Μπάμπεργκ όπου και αναδείχθηκε τρεις συνεχόμενες χρονιές (2015,2016,2017) πρωταθλητής Γερμανίας.

Δείτε εδώ τις καλύτερες στιγμές του νέου παίκτη του Ολυμπιακού, στην περσινή Ευρωλίγκα με τη φανέλα της Μπάμπεργκ

https://youtu.be/SQQcMhDNirM

Τι παίρνει όμως ο Ολυμπιακός ;   Το Basketa.gr δίνει το λόγο στον συνεργάτη του Αντρέα Τρινκιέρι στην Μπάμπεργκ, τον Ηλία Καντζούρη που αναλύει την μπασκετική αξία και το χαρακτήρα του παίκτη:

"Πρώτα απ' όλα ο Ολυμπιακός απέκτησε ένα καταπληκτικό παιδί και εξαίρετο επαγγελματία. Ο οποίος έχει πολύ υψηλή μπασκετική αξία, συνδυάζοντάς την και με ποιότητα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύγχρονο γκαρντ που παίζει με άνεση και στη θέση 1 και στη θέση 2 όντας καλός και επιθετικά αλλά και αμυντικά.  Το μεγάλο του προσόν όμως είναι ότι έχει πολύ υψηλό μπασκετικό IQ κάτι που διευκολύνει αφάνταστα το προπονητικό τίμ" λέει ο συνεργάτης του Ιταλού τεχνικού της πρωταθλήτριας Γερμανίας, που στέκεται περισσότερο και από την ευστοχία του στα τρίποντα σε ένα άλλο σημείο σχετικά με τα σουτ του από την περιφέρεια.

"Παίρνει με την ίδια ηρεμία το σουτ, είτε πρόκειται για ένα κλασσικό σουτ μέσα στο παιχνίδι, είτε για το τελευταίο που μπορεί να κρίνει τον αγώνα. Δεν επηρεάζεται και λειτουργεί πάντα με το ίδιο πλάνο. "Διαβάζει" πολύ το παιχνίδι μέσα στο γήπεδο τόσο αμυντικά όσο και στην επίθεση, όπου έχει και την ικανότητα να δημιουργήσει.  Θα τολμήσω να πω ότι έχει πλέον τέτοια εμπειρία που θα μπορούσε να παίξει σε οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρωλίγκα. Αξιζε αθτό το βήμα στην καριέρα του και ειλικρινά χαίρομαι πάρα πολύ για αυτόν" καταλήγει ο Ηλίας Καντζούρης, συνεργάτης του Αντρέα Τρινκιέρι στον πάγκο της Μπάμπεργκ.

Με δικό του τρίποντο στη λήξη, η Λετονία είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο κόντρα στη Λιθουανία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 18 του 2007, ενώ τα buzzer beater είναι η αδυναμία του και το είχε...γνωρίσει από πρώτο χέρι και ο Ολυμπιακός.

Το τρίποντο που "εκτέλεσε" τον Ολυμπιακό

https://youtu.be/zdGYHQxn-n4

Το μόνο του πρόβλημα στον Ολυμπιακό, είναι ότι ίσως θα πρέπει να αλλάξει νούμερο φανέλας, αν και το "13" δεν το ήθελε κανείς πέρυσι στην ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, συνεπώς η φανέλα είναι ελεύθερη, εκτός εάν τον ενημερώσουν οι συμπαίκτες του σχετικά.

Ο ίδιος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του που πλέον θα παίζει συμπαίκτης του Σπανούλη και του Πρίντεζη και για όσους βιαστούν να χαρακτηρίσουν αυτές τις δηλώσεις ως κλασσικές μεταγραφής, θα θυμίσουμε ότι σε συνέντευξή του προ διετίας είχε αναφερθεί σε Σπανούλη και Διαμαντίδη.

«Όλα μου τα πρότυπα όταν ήμουν παιδί ήταν Λετονοί παίκτες. Καθώς μεγάλωνα ο Μέλνιεκς ήταν το ίνδαλμά μου. Πλέον είμαι χαρούμενος όταν παρακολουθώ τον Βασίλη Σπανούλη, αλλά μου αρέσει επίσης η αυτοσυγκράτηση του Δημήτρη Διαμαντίδη».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ