24.7 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Παίκτες που μπορούν όποτε θέλουν…

Τη σπουδαία εμφάνιση της ΑΕΚ και τη νίκη επί του Ολυμπιακού δεν μπορεί να τα πιστωθεί ο Ντράγκαν Σάκοτα. Άλλωστε ούτε και ο ίδιος θέλει τα εύσημα. Είπε στη συνέντευξη Τύπου-και έτσι είναι-πως με δύο προπονήσεις όλες κι όλες δεν μπορούσε να αλλάξει πράγματα. Όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Αυτό που έκανε η ΑΕΚ την Κυριακή το βράδυ στο ΟΑΚΑ το έχει ξανακάνει φέτος. Με προπονητή όχι τον Σάκοτα, αλλά αυτόν που έφυγε πριν από λίγα 24ωρα λόγω των κακών αποτελεσμάτων. Τον Σωτήρη Μανωλόπουλο.

Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό είναι καρμπόν με αυτόν κόντρα στον Παναθηναϊκό πριν από ένα μήνα για το Κύπελλο. Και τότε η ΑΕΚ προερχόταν από σειρά κακών εμφανίσεων και μέτριων αποτελεσμάτων. Και τότε το κλίμα ήταν βαρύ και η δυσαρέσκεια για την εικόνα που εμφάνιζε η ομάδα μεγάλη. Και τότε η ΑΕΚ ΑΕΚ πέτυχε μια πολύ σπουδαία νίκη κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Και τότε είχε κάνει μια εμφάνιση που ανάγκασε όσους την παρακολουθούν να τρίβουν τα μάτια τους. Μα είναι δυνατόν να πρόκειται για την ίδια ομάδα που έχασε από τον Κολοσσό;

Την ίδια ακριβώς ερώτηση έκαναν στον εαυτό τους και όσοι είδαν το παιχνίδι της Κυριακής. Με τη βεβαιότητα πως, ακριβώς επειδή υπήρχε το προηγούμενο με τον Παναθηναϊκό, δεν μπορεί να είναι ο νέος προπονητής, ο Ντράγκαν Σάκοτα, ο υπεύθυνος γι' αυτή τη μεταμόρφωση. Άρα ποιος ήταν; Οι παίκτες, φυσικά.

Στο κάτω κάτω αυτοί είναι που τρέχουν, σουτάρουν, παίζουν άμυνα πάνω στο παρκέ. Αυτοί είναι που ορίζουν την τύχη του κάθε αγώνα. Και τη μοίρα του προπονητή τους.

Το βράδυ της Κυριακής έγιναν ξεκάθαρα δύο πράγματα. Το πρώτο είναι πως η ΑΕΚ έχει καλούς παίκτες και καλή ομάδα. Το παράδεχθηκε και ο Ντράγκαν Σάκοτα αυτό: "Το είπα και στον Σωτήρη (σ.σ. Μανωλόπουλο). Οι επιλογές δεν ήταν κακές. Η ομάδα είναι καλή", είπε προς τιμήν του.

Το δεύτερο είναι πως αυτοί οι παίκτες, εφόσον είναι καλοί, αλλά δεν παίζουν πάντα καλά, διαλέγουν παιχνίδια. Βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό εκεί που πιστεύουν ότι η προβολή των επιτευγμάτων τους θα είναι η μεγαλύτερη δυνατή. Και οι αγώνες απέναντι σε ομάδες της Ευρωλίγκας, εκ των κορυφαίων μάλιστα, όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, εξασφαλίζουν αυτή την προβολή.

Οι αριθμοί σε αυτή την περίπτωση προσφέρουν αποδείξεις. Η άμυνα και το ριμπάουντ είναι δύο τομείς όπου η ατομική διάθεση και προσήλωση έχουν θεμελιώδη σημασία, περισσότερο από το τι σχεδιάζει στο πινακάκι του ο προπονητής. Μετά από 17 αγώνες σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League η ΑΕΚ έχει δεχθεί λιγότερους από 70 πόντους σε μόλις τέσσερα παιχνίδια. Τα δύο ήταν αυτά με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό (τα άλλα δύο ήταν με Κόροιβο και Ρέθυμνο για το Κύπελλο). Επίσης, η ΑΕΚ χάνει στο πρωτάθλημα 10 αμυντικά ριμπάουντ κατά μέσο όρο στα παιχνίδια της. Ενδεικτικά, ο Κόροιβος της πήρε 15 και το Λαύριο 11. Ο Ολυμπιακός την Κυριακή τής πήρε μόλις 3!

Το ποιος και γιατί... κακόμαθε τους παίκτες είναι κάτι που πρέπει να βρει η διοίκηση της ΑΕΚ, η οποία άρχισε να κάνει τις πρώτες σκέψεις για αλλαγή προπονητή από τη 2η κιόλας αγωνιστική, μετά την ήττα από τον Άρη. Και αυτά μαθαίνονται.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι αυτός που θα δώσει στους παίκτες το μέγιστο κίνητρο σε κάθε αγώνα, θα μπορέσει να σώσει πολλά πράγματα από τη φετινή σεζόν. Και πάνω σε αυτό κυρίως θα κριθεί ο Ντράγκαν Σάκοτα στην τρίτη θητεία του στην ΑΕΚ ως πρώτος προπονητής...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ