28.5 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

Πήρε το «διπλό» κι έκανε μουντ(ι)ά τα πράγματα για τα Τρίκαλα…

Με τον Στέφαν Μούντι να είναι ο ηγέτης του τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην παράταση, το Ρέθυμνο πέρασε με 86-76 από τα Τρίκαλα και απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την «επικίνδυνη ζώνη», με την κατάσταση για τους Θεσσαλούς, στο ντεμπούτο του Σοφοκλή Σχορτσανίτη, να μοιάζει «βαριά» στην έναρξη του 2018 και τον Κώστα Μέξα να μοιάζει να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση, με τις δύο ομάδες να «καίγονται» για το αποτέλεσμα για διαφορετικούς λόγους, το Ρέθυμνο ήταν αυτό που επιβίωσε, κερδίζοντας στα Τρίκαλα με 86-76 την ομώνυμη ομάδα, στο ντεμπούτο του Σοφοκλή Σχορτσανίτη με την φανέλα τους. Οι παίκτες του Νίκου Βετούλα κυριάρχησαν στο έξτρα πεντάλεπτο και με τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη τους όχι μόνο μεγάλωσαν την απόστασή τους από τους τελευταίους της βαθμολογίας της στη Stoiximan.gr Basket League, αλλά μπήκαν ακόμη πιο δυναμικά στη διεκδίκηση θέσης στα playoffs, την ώρα που οι γηπεδούχοι έχασαν άλλο ένα «κανονάκι» στην προσπάθεια για σωτηρία.

Ο Στέφαν Μούντι ήταν εξαιρετικός, έχοντας 28 πόντους, με 4/4 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 11/13 βολές και 9 ασίστ για μόλις δύο λάθη σε 30 λεπτά συμμετοχής, αν και ο ήρωας του Ρεθύμνου ήταν ο Ανδρέας Χριστοδούλου, που με γκολ-φάουλ του ισοφάρισε σε 70-70 και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, αν και αστόχησε στη συμπληρωματική βολή για την νίκη από την κανονική διάρκεια. Εκείνος που κατάφερε να φτάσει σε double double, ήταν ο Σακίλ Γκούντγουϊν, με 14 πόντους και 13 ριμπάουντ. Ο καταλυτικός στο φινάλε της κανονικής διάρκειας ΣόνΝτρε Τζόουνς (16 π., 6/15 σουτ, 4 ασ.), αλλά και οι Διαμαντής Σλαφτσάκης (13 π., 6/10 σουτ), Μιχάλης Λούντζης (11 π., 5 ρ., 3 ασ.), δεν ήταν αρκετοί για τα Τρίκαλα, για τα οποία δεν αποκλείεται προσεχώς να αλλάξει η κατάσταση στην τεχνική ηγεσία, αφού το κλίμα είναι πλέον πολύ «βαρύ» για τον Κώστα Μέξα.

Το παιχνίδι

Μετά τις πρώτες ανταλλαγές καλαθιών, η κρητική ομάδα θα ξεκινούσε να «χτίζει» ένα δικό της προβάδισμα, με τον Άρμστεντ, τον Γκούντγουιν και τον Χριστοδούλου να δίνουν ρυθμό στο παιχνίδι της. Την ίδια ώρα, η άμυνά της ήταν υποδειγματική κατά διαστήματα, αποτρέποντας και από τον Σχορτσανίτη να έχει θετική επίδραση στο παιχνίδι των Τρικάλων, που δεν έβρισαν κάποιο «σημείο αναφοράς», με αποτέλεσμα το +6 της στο πρώτο δεκάλεπτο να είναι δίκαιο (17-23).

Η εικόνα αυτή για περίπου 3.5 λεπτά ακόμη δεν άλλαξε, με αποτέλεσμα οι παίκτες του Νίκου Βετούλα να φέρνουν την απόσταση στο +14 με τρίποντο του Γιαννόπουλου (19-33). Σε εκείνο το σημείο, η άμυνα των Θεσσαλών έγινε πιο επιθετική και οι Λούντζης-Σλαφτσάκης ανέλαβαν την υπόθεση ανατροπής, σκοράροντας μάλιστα τους 16 επόμενους πόντους της ομάδας του, για να μειωθεί η διαφορά στην ελάχιστη τιμή της (35-36 στο 17'). Τα μακρινά σουτ του Μούντι, όμως, κράτησαν σε θέση «οδηγού» το Ρέθυμνο, έστω και με «βραχεία κεφαλή» (40-41).

Η ανατροπή για τους γηπεδούχους ολοκληρώθηκε με την αρχή του τρίτου δεκαλέπτου, χάρη στο γκολ-φάουλ του Φέισι, με το παιχνίδι αρκετή ώρα να χαρακτηρίζεται από «ξηρασία», αφού μετά το 45-43 που σημείωσε ο Μόριστον, δεν υπήρξε σκορ για τα επόμενα τρία λεπτά. Κάτι τέτοιο ήταν σε όφελος του Ρεθύμνου, που προηγήθηκε με τις προσωπικές ενέργειες του Μούντι, αλλά κάπου εκεί βρέθηκε και η ευκαιρία για τον «Σόφο» να βρει ρυθμό, αφού απάντησε στα δύο τελευταία καλάθια των Κρητικών, για να μπουν οι δύο ομάδες ισόπαλες στην τελευταία περίοδο (51-51).

Με τον Έλληνα σέντερ και τον Τέγιτς να κυριαρχούν στις «μάχες» στη ρακέτα, οι παίκτες του Κώστα Μέξα για πρώτη φορά κατάφεραν να δημιουργήσουν μία πραγματικά ευνοϊκή κατάσταση (59-51 στο 33'). Με τους Αμερικανούς του, το Ρέθυμνο προσπάθησε να αντιδράσει και ο Ντάνιελς έδειξε με το σουτ του στα 84" πριν από τη λήξη, ότι η ομάδα του δεν είχε πει την τελευταία της λέξη (68-66). Και όντως, ο Χριστοδούλου με δικό του γκολ-φάουλ είχε την ευκαιρία να δώσει την νίκη στην ομάδα του, αλλά αστόχησε στη συμπληρωματική βολή, όπως και ο Τέιμς στο σουτ της νίκης για τα Τρίκαλα, με αποτέλεσμα το 70-70 να οδηγήσει σε παράταση.

Με τον Μούντι να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του εκ νέου, οι Κρητικοί κατάφεραν μέσα σε δύο λεπτά να σημειώσουν ένα σερί 0-8 που φαινόταν να τους δίνει τον πρώτο λόγο (70-78). Κάτι τέτοιο επιβεβαιώθηκε, με την ψυχολογική «κατάρρευση» των Τρικάλων να επέρχεται και την κυριαρχία των φιλοξενουμένων να μην αμφισβητείται.

ΠΑΙΚΤΗΣ-ΚΛΕΙΔΙ: Ο Στέφαν Μούντι φρόντιζε πάντα να δίνει σκορ σε κρίσιμα σημεία του αγώνα, όντας ασταμάτητος από την άμυνα των Τρικάλων. Αποδεικτικό στοιχείο, πέραν των 28 πόντων του με 9 ασίστ, που μαρτυρούν εξαιρετική απόδοση τόσο στο σκοράρισμα όσο και στη δημιουργία, ήταν τα 10 κερδισμένα φάουλ που οδήγησαν σε 11/13 βολές, με τον Αμερικανό γκαρντ να αποτελεί την εγγύηση του Ρεθύμνου.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Παρά την παρουσία και του Σοφοκλή Σχορτσανίτη, το Ρέθυμνο ήταν κυρίαρχο στις «μάχες» της ρακέτας, κάτι που φανερώνουν τα 19/29 δίποντα με ποσοστό 65% έναντι των 23/53 αντίστοιχων σουτ των γηπεδούχων με ποσοστό 43%, αν και οι επιθέσεις ήταν διαφορετικά μοιρασμένες (53 δίποντα-20 τρίποντα τα Τρίκαλα, 29 δίποντα-28 τρίποντα το Ρέθυμνο). Τόσο αυτό το γεγονός, όσο και τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ (31 έναντι 20 των Τρικάλων) απέναντι στα αργά πόδια των γηπεδούχων, έδωσαν το αποτέλεσμα στους Κρητικούς, ισοσκελίζοντας τις 6 λιγότερες κατοχές τους (12 επιθετικά ριμπάουντ τα Τρίκαλα και 6 το Ρέθυμνο, με τα λάθη να είναι 14 για έκαστο), αριθμός σπουδαίος σε τόσο κρίσιμο παιχνίδι.

Δεκάλεπτα: 17-23, 40-41, 51-51, 70-70, 76-86 (παρ.)

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ