17.9 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Πήγε, είδε και… καθάρισε για Φάρο ο Μπαρτ

Με τον Στιβ Μπαρτ να είναι απολαυστικός στο ντεμπούτο του, αποτελώντας και τον άνθρωπο-εγγύηση στις πιο κρίσιμες στιγμές, ο Γυμναστικός/Φάρος πήρε ακόμη μία νίκη παραμονής στο κρίσιμο παιχνίδι με τον Άρη, με το 81-76 να φέρνει σε «μπελάδες» τους «κίτρινους», που στο δεύτερο ημίχρονο κόντεψαν χωρίς τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο τους να φτάσουν σε ανατροπή από το -18.

Το ραντεβού του με την επόμενη Stoiximan.gr Basket League φαίνεται πως θα «τσεκάρει» σύντομα ο Γυμναστικός/Φάρος, ο οποίος στο πιο καθοριστικό του έως τώρα παιχνίδι, ήταν συνεπής καταβάλλοντας με 81-76 τον Άρη. Οι Θεσσαλοί, βασίστηκαν εν πολλοίς στον Στιβ Μπαρτ, λόγω του γεγονότος ότι από το ντεμπούτο του φάνηκε να έχει μπει... για τα καλά στο κλίμα της νέας του ομάδας και με μία «μαγική» εμφάνιση, έκρινε ουσιαστικά τον αγώνα, στον οποίο οι Θεσσαλονικείς άργησαν να σημάνουν αντεπίθεση, με αυτή να πραγματοποιείται αλλά να μην ολοκληρώνεται στην τελευταία περίοδο.

Ο Αμερικανός γκαρντ τελείωσε με 28 πόντους, 7/13 σουτ, 12/14 βολές και τρία ριμπάουντ, με τον Νώντα Παπαντωνίου να ακολουθεί με 17 πόντους και τέσσερα ριμπάουντ. Για τους «κίτρινους», που αγωνίστηκαν στο δεύτερο ημίχρονο χωρίς τον αποβληθέντα από τον Τάσο Πηλοΐδη, Παναγιώτη Γιαννάκη, αλλά έφτασαν αρκετά κοντά να κάνουν την ολική επαναφορά από τη «δαντική κόλαση» του -18, πέντε παίκτες είχαν διψήφιο αριθμό πόντων, με τον Γκάρι Μπελ να τελειώνει με 16 και 4/5 σουτ, ενώ ο Γιάννης Αθηναίου είχε 15 πόντους και την προσπάθεια στο φινάλε να «κλέψει» ο ίδιος το ματς για την ομάδα του. Με double double ολοκλήρωσε ο Ιβάν Μάρας, με 14 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Το παιχνίδι

Ο Φάρος μπήκε με διάθεση να.. πιάσει από το λαιμό τον αντίπαλό του και αυτό γρήγορα φάνηκε στο σκορ, με τους Παπαντωνίου-Μουράτο να εκτελούν και να δημιουργούν για μία απόσταση δύο κατοχών στα μέσα της πρώτης περιόδου (14-8). Την ίδια στιγμή, ο Άρης ήταν τραγικά άστοχος από μακριά, αφού τελείωσε το δεκάλεπτο με 0/6 τρίποντα, και όταν ανέλαβαν δράση στην αντίπερα όχθη οι Μπαρτ-Κίλι, με τους «κίτρινους» επί της ουσίας να μην εμφανίζουν κάποια ηγετική μορφή, το 30-17 ήταν μία φυσιολογική εξέλιξη.

Ο Μποχωρίδης και ο Μάρας προσπάθησαν να «αφυπνίσουν» τους υπόλοιπους, με λύσεις κοντά και μακριά από το καλάθι, με την άμυνα να... θυμίζει Άρη και τον Μπελ να οδηγεί την απόσταση σε μονοψήφιο νούμερο (35-27 στο 15'). Οι λύσεις για τους Θεσσαλούς υπήρχαν και πάλι, όμως, για να μείνουν ακλόνητοι στο «τιμόνι» του οδηγού, αφού Σάφτενααρ και Μαραγκός επίσης έκαναν «ζημιά», αλλά το γεγονός που φάνηκε, ότι θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες του ματς, ήταν η αποβολή του Παναγιώτη Γιαννάκη με τεχνική ποινή, λίγο πριν από τη λήξη του ημιχρόνου, που βρήκε τον Γυμναστικό μπροστά με 11 πόντους (45-34).

Ο Φάρος συνέχισε σε... ρυθμό πρώτου δεκαλέπτου, βγαίνοντας απο τα αποδυτήρια, με τον Μπαρτ να επιδίδεται σε προσωπικό «κρεσέντο», το οποίο λίγο μετά τα μέσα της τρίτης περιόδου, «εκτόξευσε» τη διαφορά στο +17 (59-42). Μία από τις σπουδαιότερες μορφές σε εκείνο το διάστημα, επίσης, ήταν ο Βαβάτσικος με τις λύσεις που έδωσε, μεγαλώνοντας το εύρος «ζημιών» για τον Άρη, για τον οποίο μόνος του σε στιγμές έμοιαζε να παλεύει ο Μάρας, μειώνοντας πάντως στο -11 (64-53).

Ο Αθηναίου πρόβαλε στην αρχή της τελευταίας περιόδου, ως ο άνθρωπος που μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση για τον Άρη, με την νευρικότητα των παικτών του Σκουρτόπουλου παράλληλα, μιας και ξεκίνησε να υπάρχει... λειψανδρία στους ψηλούς λόγω της χρέωσης αρκετών με φάουλ, να βάζει στο παιχνίδι για τα καλά τους Θεσσαλονικείς, με το λέι απ του Μπελ να διαμορφώνει το 67-63 στο 34'. Ο Μπαρτ ξαναπήρε την μπάλα, για να μην κινδυνεύσει ο Φάρος, αλλά οι φιλοξενούμενοι συνέχιζαν να ελπίζουν, μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό σε απόσταση τριπόντου, μετά από βολές του Μπελ (77-74). Εκεί, ένα κλέψιμο του Παπαντωνίου στον Μπελ κι ένα αντιαθλητικό του Αθηναίου στον Έλληνα γκαρντ, έμοιαζε να γέρνει την «πλάστιγγα» υπέρ του Φάρου, με το σκορ να βρίσκεται στο 78-74 στα 25" πριν από τη λήξη, μετά από 1/4 βολές του. Ο Αθηναίου αστόχησε σε τρίποντο υπό πίεση και όλα τελείωσαν εκεί επί της ουσίας, με τον Μπαρτ να βάζει και τον επίλογο από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας».

Δεκάλεπτα: 30-17, 45-34, 64-53, 81-76

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Αυτός ήταν ξεκάθαρα ο Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ. Μόλις στο πρώτο του ματς με την φανέλα του Φάρου, ήταν εκείνος που παρέδωσε «σόου» στο θεσσαλικό κοινό, με 28 πόντους (5/7 δ., 2/6 τρ., 12/14 β.), τρία ριμπάουντ, μία ασίστ, δύο λάθη και επτά κερδισμένα φάουλ σε κάτι παραπάνω από 27 λεπτά συμμετοχής. Έδωσε, επίσης, λύσεις στο τέλος, είτε με προσωπικές προσπάθειες είτε με την ψυχραιμία του στη γραμμή των βολών, όταν ο Άρης πλησίασε. Με την ηγετική του μορφή, η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου «τσεκάρει» το εισιτήριο της επόμενης Stoiximan.gr Basket League.

ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ, ΑΛΛΑ...: Οι παίκτες του Άρη είδαν τον Παναγιώτη Γιαννάκη να αποβάλλεται πέντε δεύτερα πριν από το ημίχρονο, από τον Τάσο Πηλοΐδη. Κατάφεραν, όμως, να αντιδράσουν, έχοντας βρεθεί ακόμη και στο -18, με τον Γιώργο Κετσελίδη στον πάγκο τους. Σημασία, βέβαια, έχει το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο φέρνει σε δύσκολη θέση τον «Αυτοκράτορα», ειδικά αν δεν τα καταφέρει ούτε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Σε ένα παιχνίδι, όπου το φύλλο της στατιστικής δείχνει περίπου ίδια τα νούμερα των δύο ομάδων σε σχεδόν κάθε τομέα, δύο είναι τα στοιχεία που ίσως έδωσαν το ματς στον Φάρο. Το ένα είναι οι επτά παραπάνω πόντοι από τον πάγκο, παίρνοντας συνολικά 42, με τους 28 να προέρχονται από τον Μπαρτ, κάτι που δείχνει φυσικά ακόμη περισσότερο, πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του. Το δεύτερο, είναι τα 5/19 τρίποντα του Άρη, τα οποία ναι μεν δεν είναι χειρότερα σαν ποσοστό από αυτά του Φάρου (6/24), αλλά το έργο σου ως φιλοξενούμενου με τέτοιο νούμερο, γίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ.

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ