18.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πέτρος Γκαϊτατζής στο Basketa: «Το Ανατόλια πρσεβεύει όπου παίζει τα ιδανικά του κολλεγίου»

Το Ανατόλια κατάφερε... πολύ πριν έρθει Πάσχα να πάρει την άνοδο για την Α2, γενόμενη η πρώτη ομάδα εθνικών κατηγοριών χρονικά, που κερδίζει προβιβασμό για ανώτερο πρωτάθλημα, με τον προπονητή της ομάδας, Πέτρο Γκαϊτατζή, να παρουσιάζει στο Basketa.gr την ομάδα που πρεσβεύει ένα ολόκληρο κολλέγιο και να αναλύει τους σταθμούς μιας σεζόν αξέχαστης, όσο και ιστορικής.

Η χρονιά έμοιαζε να ξεκινά εκπληκτικά, με το ρόστερ που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι να ανταποκρίνεται ήδη στις μεγάλες προσδοκίες και να φέρνει την ομάδα ένα «βήμα» πριν από τη 2η φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, φέρνοντας στην έδρα της τον Παναθηναϊκό, αλλά παρότι είχε φτάσει ακόμη και σε σημείο να παίξει... τέσσερις παρατάσεις με τον Κόροιβο, για να δείξει πόσο το ήθελε, το Παγκράτι θα είχε τελικά αυτή την τύχη. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν την αποπροσανατόλισε στο βασικό στόχο, που ήταν να ανέβει στην Α2. Στόχος, που πέτυχε με πανηγυρικό τρόπο το Ανατόλια, αφού πέντε αγωνιστικές πριν από την αυλαία στη Β' Εθνική, πήρε και μαθηματικά τον προβιβασμό του, με μόλις 2 ήττες σε 25 ματς, επιβραβευόμενο για μια τρομερή πορεία.

Στην τροχιά αυτή, βέβαια, βρισκόταν από πέρυσι κιόλας, όταν έχασε την άνοδο από το Πευκοχώρι στις λεπτομέρειες, αλλά τώρα ήταν η ώρα της ομάδας του κολλεγίου, που έρχεται να δείξει στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, ότι πρεσβεύει κάτι διαφορετικό στο ελληνικό μπάσκετ. Και αυτό αναλαμβάνει να μας παρουσιάσει ο «αρχιτέκτοντας» της θριαμβευτικής πορείας, Πέτρος Γκαϊτατζής, με τον τεχνικό του Ανατόλια να μιλά μέσω του Basketa.gr για το σκοπό ύπαρξης του συλλόγου, που ανήκει στο σύλλογο αποφοίτων του κολλεγίου του Ανατόλια, τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα έφτασε στην Α2 και αυτό, που θέλει να παρουσιάσει στο κοινό της κατηγορίας.

Κόουτς εξήγησέ μας αρχικά, τι είναι ακριβώς ο σύλλογος του Ανατόλια;

Η ομάδα αυτή ανήκει στο σύλλογο αποφοίτων του κολλεγίου. Στόχος του, είναι να βοηθά το σχολείο, χωρίς όμως να είναι άμεση η σχέση μαζί του. Εκφέρει, βέβαια, το όνομα του Ανατόλια, προσβεύοντας τα ιδανικά του κολλεγίου όπου κι αν αγωνίζεται.

Και τα ιδανικά αυτά ποια είναι;

Αναφορικά με το αθλητικό κομμάτι, πρέπει όπως σε κάθε σχολείο να αναδεικνύεται ο εκπαιδευτικός του χαρακτήρας. Η ομάδα είναι εδώ, για να τιμά το όνομα του σχολείου και να έχει μια εικόνα, που ταιριάζει σε αυτή που πρέπει να έχει ένα σχολείο, αλλά κι ένα αθλητικό σωματείο που πρωταγωνιστεί.

Και η δομή της ομάδας ποια είναι; Έχει σχέση με το σχολείο;

Φυσικά. Η δομή και οι υποδομές της ομάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το σχολείο. Οι περισσότεροι αθλητές των τμημάτων υποδομής, άλλωστε, προέρχονται από το σχολείο. Η ομάδα, άλλωστε, έχει αναδείξει μέσα στα χρόνια μαθητές και αθληρές, όπως ο Βεργίνης, ο Ζαφειρούδης και ο Κοτσάνος.

Και πώς μπορείτε να συνδυάζετε τα ιδανικά ενός σχολείου και την ανάδειξη νεαρών παικτών, με την απόκτηση αθλητών μεγαλύτερων σε ηλικία, με παραστάσεις στις εθνικές κατηγορίες;

Τα τέσσερα χρόνια, που βρίσκομαι στην ομάδα μαζί με τον Νίκο Χαΐτογλου, στόχος ήταν κάθε χρονιά να κάνουμε και μια πρόοδο. Κάθε χρόνο βάζαμε τον πήχη πιο ψηλά και από πέρυσι είχαμε στο μυαλό μας να διεκδικήσουμε την άνοδο. Δεν τα καταφέραμε, στην ουσία, για μια νίκη και φέτος θέλαμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Επιχειρούμε να δομούμε την ομάδα μας με τέτοιο τρόπο, συνδυάζοντας τις εμπειρίες παιδιών που έχουν ακόμη κίνητρο και στόχους, μαζί με νέα παιδιά που προσπαθούν να μπουν στον χώρο, σε συνέχεια της περσινής προσπάθειας.

Έχετε κάνει μια εκπληκτική πορεία με μόνο δύο ήττες έως τώρα στο πρωτάθλημα. Περιμένατε όλη αυτή την πορεία;

Από το ξεκίνημα της χρονιάς και τον τρόπο που στήσαμε την ομάδα, ξέραμε ότι θα πρωταγωνιστήσουμε. Τίποτα δεν προδιέγραφε αυτή την πορεία για τον αριθμό νικών της ή οτιδήποτε άλλο. Οι υπόλοιπες ομάδες, όμως, δεν μπορούσαν να βρεθούν με συνέπεια σε αυτό το επίπεδο. Επιβεβαιώθηκαν, επομένως, οι προσδοκίες μας. Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη διαφορά από τους ανταγωνιστές μας, βέβαια, αλλά τελικά δεν έδειξαν μεγάλη σταθερότητα.

Ήσασταν, όμως, μεγάλα φαβορί μαζί με το Πευκοχώρι, πριν αρχίσει η χρονιά και πάει εκείνο στην Α2.

Κανείς στο ξεκίνημα της χρονιάς δε θα μπορούσε να πιστέψει σε αυτή τη διαφορά, ούτε καν για το Πευκοχώρι. Μπορεί τα ρόστερ των ομάδων να δίνουν τη δυναμική και την τάση για μια συγκεκριμένη πορεία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κρίνουν και τον πρωταθλητή. Πρέπει να υποστηρίξεις όλη την χρονιά αυτό που κάνεις, για να φτάσεις στο επίπεδο που θέλεις.

Κάνατε, όμως, και μια πολύ καλή πορεία στην αρχή της χρονιάς στο Κύπελλο, μια διοργάνωση όπου μάλλον δε δίνουν όλοι την ίδια προσοχή, χρησιμποιώντας τα παιχνίδια σαν δυνατά φιλικά. Τι έδωσε σε εσάς το κίνητρο;

Συμφωνώ, ότι το Κύπελλο είναι ο θεσμός, όπου οι ομάδες δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται από το βασικό στόχο του πρωταθλήματος. Σε κάθε παιχνίδι πρέπει να κάνεις διαχείριση ανάλογα με τους στόχους σου. Δε σου κρύβω, ότι και για εμάς στην αρχή ήταν σαν επίσημα φιλικά, ειδικά από τη στιγμή που παίζαμε με ομάδες Α2, για να δούμε πού βρισκόμαστε αγωνιστικά. Αυτές οι νίκες, βέβαια, ενίσχυσαν την αυτοπεποίθησή μας και ο αποκλεισμός από το Παγκράτι μας βοήθησε να «χτίσουμε» χαρακτήρα. Είμαστε της φιλοσοφίας, σαν ομάδα, να μην αφήνουμε κανένα παιχνίδι, φιλικό ή επίσημο. Δε θα χρησιμοποιήσουμε τη λογική του να στοχεύουμε παιχνίδια. Με τις νίκες του Κυπέλλου, πάντως, βρήκαμε ένα ρυθμό που μας έδωσε το προβάδισμα στις πρώτες αγωνιστικές, σε σύγκριση με άλλες ομάδες που δεν είχαν κάνει τέτοια πορεία.

Δε σας έμεινε ένα κρίμα, όμως, που για μια νίκη δεν φέρατε στο Ανατόλια τον Παναθηναϊκό;

Από ένα σημείο και μετά, ναι, έγινε προσδοκία μας να κερδίζουμε στο Κύπελλο και ίσως αυτός να είναι ο μοναδικός στόχος, που δεν εκπληρώθηκε. Δεν ξέραμε, βέβαια, πόσο θα μας αποπροσανατόλιζε ένα τέτοιο ματς τρεις μέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, αλλά και μόνο το γεγονός που θα παίζαμε με τέτοιο αντίπαλο, μας αφήνει μια πικρία που δεν έγινε πραγματικότητα.

Μέσα σε αυτό το θεσμό έπαιξες, βέβαια, και αγώνα τεσσάρων παρατάσεων.

Είναι αλήθεια, ότι για πρώτη φορά έπαιξα κι εγώ τέσσερις παραστάσεις. Ήταν μια ωραία εμπειρία και σαν τέτοια την αντιμετωπίσαμε, μην έχοντας το άγχος ενός παιχνιδιού πρωταθλήματος.

Ποιοι ήταν οι σταθμοί σε όλη αυτή την χρονιά, που σας οδήγησαν στην άνοδο;

Νομίζω, ότι είναι μια τετράδα παιχνιδιών, που έκρινε την πορεία μας. Το πρώτο, ήταν ένα φιλικό με τα Πεύκα, όπου ηττηθήκαμε με περίπου 20 πόντους και είδαμε, ότι είχαμε να διορθώσουμε πολλά πράγματα. Στη συνέχεια, η ήττα της 3ης αγωνιστικής με την ΧΑΝΘ μας έδωσε το μήνυμα, ότι αν δεν είμαστε αποφασιστικοί, δεν μπορούμε να πετύχουμε κάτι. Κάπως έτσι, φτάσαμε στις εκτός έδρας νίκες με Ερμή Λαγκαδά και Ικάρους Σερρών, οι οποίες στο χρονικό σημείο που ήρθαν, μας έδωσαν πολλή αυτοπεποίθηση.

Πόσο εύκολο είναι, παράλληλα, να κρατάς σε εγρήγορση τους παίκτες, έχοντας τόσο μεγάλη διαφορά βαθμολογικά;

Όλο το δεύτερο γύρο, πράγματι, παίζουμε με μια διαφορά τουλάχιστον τεσσάρων νικών από τους ανταγωνιστές μας. Ο εφησυχασμός, που δεν πρέπει να έρθει, είναι μια καθημερινή πάλη που κάνεις, για να μην χάσεις αυτά που έχεις πετύχει. Οι παίκτες μου, όμως, είναι συνειδητοποιημένα άτομα και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Είναι αποφασισμένοι, πιστοί στην προπόνηση και έχουν βρει τον τρόπο να αυξάνεται το κίνητρο. Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η νίκη, ενώ θέλω να τονίσω πως δεν επιθυμούμε στις τελευταίες αγωνιστικές να είμαστε ο αστάθμητος παράγοντας. Πρέπει σε όλα τα ματς να παίξουμε καλά, να μην είμαστε αδιάφοροι.

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για μεταγραφικές κινήσεις και το σχεδιασμό της επόμενης σεζόν, αλλά ιδανικά τι θα ήθελες να παρουσιάσεις με την ομάδα στην Α2;

Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε μια μορφή μπάσκετ που στηρίζεται στο transition και το τρίποντο, με έμφαση και στην άμυνα. Θα ήθελα πολύ να τα διατηρήσουμε και στην Α2, μια διαφορετική κατηγορία, που δε θα ήθελα όμως να αλλάξει τα γνωρίσματα του παιχνιδιού μας, ενός παιχνιδιού ποιοτικού και όμορφο για τον κόσμο.

Θεωρείς πως μπορείτε να το καταφέρετε αυτό σε μια κατηγορία πιο ποιοτική και λιγότερο σκληρή σε επαφές από τη Β' και τη Γ' Εθνική;

Αυτό το στυλ παιχνιδιού μπορεί να πετύχει, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά παικτών, που μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το παιχνίδι. Έχουμε έμπειρα παιδιά, ικανά να τα καταφέρουν, και ο στόχος μας είναι εφικτός.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ