20 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πέτρος Γκαϊτατζής στο Basketa: «Πιο κομβικό το ματς με τον Φίλιππο, παρά αυτό με τον Τρικούπη»

Το Ανατόλια πέτυχε ίσως την νίκη της χρονιάς έως τώρα στην Α2, με αντίπαλο τον Χαρίλαο Τρικούπη, και ο τεχνικός της ομάδας, Πέτρος Γκαϊτατζής, μίλησε για τη μεγάλη επιτυχία στο Basketa.gr, δείχνοντας όμως συνεσταλμένος και, αναφερόμενος στο τι ανατροπές φέρνει η κατηγορία κάθε εβδομάδα, εφιστά την προσοχή για τον Φίλιππο Βέροιας.

Το πρότζεκτ του Ανατόλια είναι αλήθεια, ότι έχει συζητηθεί αρκετές φορές σε αυτή τη διαδικτυακή γωνιά. Πρόκειται για ένα πλάνο αξιοπρόσεκτο, που με συγκεκριμένα βήματα δείχνει, ότι μπορεί να πετύχει και την πιο μεγάλη υπέρβαση. Με σοβαρότητα, γνώση που αποκτάται διαρκώς και, κυρίως, όρεξη να αναδειχθεί η ομάδα αυτή του Κολλεγίου, αποτελώντας μια ιδιαίτερη περίπτωση στα χρονικά του αθλήματός μας.

Το σίγουρο είναι, ότι η νοοτροπία αυτή του Κολλεγίου περνά και στον αγωνιστικό χώρο, με την ομάδα να θριαμβεύει εναντίον του Χαρίλαου Τρικούπη, παίζοντας μπάσκετ, όπως το συνηθίζει άλλωστε η ίδια. Κάπως έτσι, έβαλε ένα δικό της «κανονάκι» στη «μάχη» για την αποφυγή των play out, η οποία χρειάζεται μερικά ακόμη σπουδαία αποτελέσματα, για να επικυρωθεί η επιτυχία.

Ο άνθρωπος, που οδηγεί το Ανατόλια κάθε χρονιά σε ένα νέο μεγάλο «βήμα», ο Πέτρος Γκαϊτατζής, μίλησε στο Basketa.gr για το σπουδαίο επίτευγμα επί του συνόλου του Ντίνου Καλαμπάκου, αλλά θεωρεί πως δεν είναι αυτό το ματς, που θα έχει μετρήσει καθοριστικά για την παραμονή. Και ένα δίκιο το έχει, καθώς με τους άμεσους ανταγωνιστές σου είναι που ξεκαθαρίζεις τους λογαριασμούς, όπως θα γίνει την επόμενη αγωνιστική στη Βέροια, με αντίπαλο τον Φίλιππο. Ο Έλληνας τεχνικός αναλύει το πώς ήρθε το μεγάλο αποτέλεσμα και εξηγεί, παράλληλα, το πώς μια ομάδα μετά από τέτοιο ματς, καταφέρνει να εμφανιστεί και στη συνέχεια σοβαρή.

Κόουτς, θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι μετρά παραπάνω από τις υπόλοιπες νίκες, αυτή επί του Τρικούπη, με την έννοια ότι είναι αρκετά πιθανό να μην τον κερδίσει κανείς από τους άμεσους ανταγωνιστές σας;

Η αλήθεια είναι, ότι όταν κερδίζεις τον Τρικούπη, για τον οποίο έχουν όλοι παραδεχθεί πως είναι η καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα, παίρνεις αυτοπεποίθηση, πιστεύεις στο τι μπορείς να κάνεις. Δεν πρέπει να ξεχνάς, όμως, ότι είναι απλά μια νίκη, που σου έδωσε δύο βαθμούς, και έχεις άλλες εννέα «στροφές». Τα κομβικά μας παιχνίδια δεν είναι με τέτοιους αντιπάλους. Κομβική ήταν η ήττα από τον Τρίτωνα και κομβικό είναι το εκτός έδρας ματς με τον Φίλιππο στη Βέροια. Η νίκη αυτή μας δίνει αυτοπεποίθηση, λοιπόν, αλλά αλλού πρέπει να επικεντρωνόμαστε.

Το Ανατόλια παραδοσιακά παρουσιάζει μια αρκετά πιο συμπαγή και πειστική εικόνα στην έδρα του. Πώς το εξηγείς;

Όλες οι ομάδες έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, θεωρώ, στην έδρα τους. Η δική μας, επίσης, είχε έναν αέρα από την χρονιά της Β’ Εθνικής, αλλά στην πορεία καταλάβαμε πως τίποτα δεν είναι το ίδιο, χάνοντας μερικά συνεχόμενα ματς στην έδρα μας. Τώρα, όμως, που παίζουμε καλύτερα, είναι φυσιολογικό να πιστεύουμε στη δύναμη της έδρας μας.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης είναι μια ομάδα με αρκετά δυνατά «όπλα», που την κάνουν να διακρίνεται. Από όλα αυτά, ποιο είναι αυτό που θεωρείς πως αναχαιτίσατε πιο αποτελεσματικά και έκανε τη διαφορά;

Ο Τρικούπης είναι μια ομάδα με πολλές επιλογές στο παιχνίδι της και παίζει σε υψηλό ρυθμό με πολύ καλό transition. Στο ματς αυτό το περιορίσαμε και δεν μπόρεσαν να βρουν τόσες επιλογές, κάτι που μας έδωσε την ευκαιρία να τους σταματήσουμε. Μαζί με αυτό, αντιμετωπίσαμε αρκετά καλά το δημιουργικό κομμάτι του Βασιλόπουλου, που βγάζει καλές επιθέσεις, για να σουτάρουν καλά οι συμπαίκτες του, αλλά από τη μία πλευρά εμείς βάλαμε σώματα, ενέργεια και χέρια στις πάσες, από την άλλη οι αντίπαλοί μας ήταν άστοχοι. Δεν μπορώ να παραλείψω, επίσης, το μόλις ένα λάθος του δευτέρου ημιχρόνου έναντι των δέκα του πρώτου, όπως και μερικά πολύ σημαντικά σουτ, που άρχισαν να γέρνουν υπέρ μας το ματς, στο τέλος της τρίτης και τις αρχές της τελευταίας περιόδου.

Μετά τη συμπλήρωση 20 αγωνιστικών φαντάζομαι, ότι έχεις πια εικόνα από αυτή την πρωτόγνωρη για το σύλλογο εμπειρία της Α2. Τι έχεις να σχολιάσεις για αυτό;

Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πρωτάθλημα. Οι ομάδες είναι πολύ κοντά και κάθε εβδομάδα εμφανίζονται πλήρως διαφορετικές. Είναι ένας πραγματικός «μαραθώνιος» 30 αγωνιστικών, όπου το ζητούμενο είναι να αντέξεις μέχρι τέλους. Εμείς έχουμε ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς αρκετούς, εξαιτίας των οποίων δεν έχουμε βρει το ρυθμό, που θα θέλαμε. Αυτό μας έχει φέρει πίσω σε αποτελέσματα, αν και η κατάταξή μας δεν είναι άδικη. Ο στόχος, βέβαια, ήταν εξαρχής να σωθούμε και, προς το παρόν, τον επιτυγχάνουμε, στοχεύοντας λογικά στις 13-14, για να είμαστε εκτός play out.

Όπως ανέφερε πριν, πιο κομβικό είναι το ματς με τον Φίλιππο, παρά με τον Τρικούπη. Πώς πείθει ένας προπονητής, όμως, τους παίκτες να δείξουν την ίδια αφοσίωση και σοβαρότητα, μετά από ένα τόσο μεγάλο αποτέλεσμα, που είναι ικανό να τους αποπροσανατολίσει;

Οι παίκτες δεν έχουν καμία πολυτέλεια να ξεφύγουν με ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Όπως και οι ήττες, συνεπώς, έτσι και οι νίκες θέλουν καλή διαχείριση και είναι πολύ σημαντικό, το τι θα πεις στους παίκτες από την πρώτη προπόνηση της εβδομάδας πριν από τον επόμενο αγώνα. Ξέρουμε, λοιπόν, ότι ο Φίλιππος έχει ένα staff, που γνωρίζει καλά την κατηγορία και βγάζει αντίδραση στην έδρα του. Εμείς πρέπει να μεταφέρουμε αυτά τα δεδομένα με σωστό τρόπο στους παίκτες, αλλά από την άλλη κι εκείνοι πρέπει να δείχνουν την ικανότητα να κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να εκτελούν σωστά το πλάνο. Εξαρτάται και από τον παίκτη, δηλαδή, το πόσο έτοιμος είναι για ένα ματς, γιατί οι προπονητές, που βλέπουμε περισσότερο τον αντίπαλο, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα το ποιος είναι. Πρέπει, όμως, και να τον παρουσιάσουμε σωστά στους παίκτες, για να ανταποκριθεί ανάλογα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ