21.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πέρασαν, δεν ακούμπησαν, ξεχάστηκαν (pics)

Τελικά η καριέρα του Τάι Λόσον στον Κολοσσό, εξαντλήθηκε σε μία επτάλεπτη συμμετοχή στο ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Ο Ηλίας Καντζούρης κάλυψε ήδη το κενό του με τον Στέφαν Ποτ και δόθηκε συνέχεια σε μια μεγάλη αλυσίδα αλλαγών ξένων παικτών πριν καν το πρώτο τζάμπολ του Πρωταθλήματος στα τελευταία χρόνια.

 


Η αντικατάσταση του πρώην ΝΒΑερ ήταν στην ουσία η πρώτη που σημειώθηκε σε αυτήν την περίοδο από ομάδα της Basket League αφού η υπόθεση Φίνκε ήταν διαφορετική. Αποχώρησε από τον Ηρακλή που δεν τον αντικατέστησε ακόμη και κατηφόρισε προς το «Nick Galis Hall» για λογαριασμό του Άρη. Η αλήθεια πάντως είναι ότι σε σύγκριση με τα τέσσερα προηγούμενα καλοκαίρια, οι ομάδες της κατηγορίας αποδεικνύονται πιο σταθερές και σίγουρες για τις επιλογές τους. Με αυτές θα μπουν στη σεζόν και… βλέπουμε.

 


Στο κατώφλι της αγωνιστικής περιόδου, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, υπήρξαν αρκετές αλλαγές ξένων παικτών. Είναι αυτοί που πέρασαν και δεν ακούμπησαν σχεδόν κυριολεκτικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τους περισσότερους δεν τους θυμόμαστε, πολύ απλά γιατί δεν τους είδαμε…

 

Θυμάστε τον κύριο στα δεξιά; Φυσικά και όχι. Ο Χάρι Φρεντς είχε υπογράψει μηνιαίο συμβόλαιο με τον Άρη για την προετοιμασία του 2017-18

 


Έρλι, Φρεντς και Ουάτς

 


Σας θυμίζουν τίποτα τα παραπάνω ονόματα; Πιθανότατα όχι. Το καλοκαίρι του 2017 η ΑΕΚ απέκτησε τον Κλιάνθονι Έρλι που επιβεβαίωσε το επίθετο του αφού έφυγε νωρίς και μάλιστα με τρόπο επεισοδιακό αφού κατηγόρησε την ΑΕΚ ότι αδιαφόρησε το διαιτολόγιο του που θα έπρεπε να είναι διαφορετικό των συμπαικτών του, αφού ήταν φυτοφάγος. Στη θέση του αποκτήθηκε ο Γάλλος Μπάντζα Σι που φόρεσε τα κιτρινόμαυρα 10 χρόνια μετά τον αδερφό του Αμάρα.

 


Στην προαγωνιστική περίοδο της σεζόν 2017-18 εξαντλήθηκε η παρουσία για τον Χάρι Φρεντς που είχε υπογράψει μηνιαίο συμβόλαιο με τον Άρη και τον Κένι Χολ που υπέστη ρήξη χιαστού σε φιλικό ματς του Γυμναστικού Λάρισας Φάρου με την Καρδίτσα για να αντικατασταθεί από τον Ρόλαντ Σάφτενααρ.

 


Το Ρέθυμνο είχε παράδοση στις αλλαγές πριν την έναρξη της σεζόν. Τον Σεπτέμβριο του 2017, αποχώρησε ο Ντάνιελ Ντινγκλ για να αντικατασταθεί από τον Ντοβιγιόν Ντρέπιερ αλλά την ίδια μοίρα είχε και ο Ραχίμ Ουάτς που αποχώρησε επίσης πριν αρχίσει το Πρωτάθλημα.

 


Οι αλλαγές ξένων πριν το τζάμπολ της Basket League της περιόδου 2017-18 ήταν περισσότερες από κάθε άλλη της τελευταίας πενταετίας αφού στην ίδια θέση βρέθηκαν ο Κόροιβος και το Λαύριο. Η ομάδα της Αμαλιάδας είχε ανακοινώσει τον Εβαρίστ Σονγκάνια που όμως αποδείχτηκε ότι δεσμευόταν από την Μοναστίρ της Τυνησίας και έτσι δεν φόρεσε τη φανέλα του Κοροίβου που έφερε στη θέση του τον Τζόρνταν Ντίκερσον, μόλις πέντε μέρες πριν το τζάμπολ του Πρωταθλήματος.

 


Το Λαύριο έκανε δύο αλλαγές πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος 2017-18 και ήταν αμφότερες επιτυχημένες. 10 μέρες πριν το τζάμπολ έφερε πίσω στην Ελλάδα –ήταν το 2015-16 στον Απόλλωνα Πάτρας- τον Τόνι Μέιερ αντί του Κόουλ Χαφ που είχε «ψαρέψει» από το κολέγιο Creighton αλλά αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα τραυματισμού. Για τον ίδιο λόγο, μόλις τρεις μέρες πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος, αντικατέστησε τον Ντόρον Λαμπ με τον Στίβεν Γκρέι.

 

Ο Κέλσι Μπάρλοου επαιξε στα Τρίκαλα και την ΑΕΚ αλλά δεν μακροημέρευσε στην Κύμη

 


Ατελείωτο «πήγαινε-έλα» τον Σεπτέμβρη του 2018

 


Όπως το 2017 έτσι και το 2018, ο Σεπτέμβρης χαρακτηρίστηκε από τις πολλές αλλαγές πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος. Επιλογές που δεν δικαιώθηκαν ή που έδειχναν να μην δικαιώνονται μέσα από τα φιλικά, τραυματισμοί ή και καλύτερες περιπτώσεις παικτών που βγήκαν στην πορεία, έκαναν Κύμη, Πανιώνιο, Περιστέρι και Ρέθυμνο να ανακατέψουν την τράπουλα. Όλες τους μάλιστα έκαναν περισσότερες από μία αλλαγές.

 


Τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος, η Κύμη αντικατέστησε τον Αντόνιο Μπάλαρντ με τον Σκοτ Σαγκς ενώ δύο εβδομάδες πριν το τζάμπολ αποδέσμευσε και τον Κέλσι Μπάρλοου (Τρίκαλα 2016-17, ΑΕΚ 2017-18) που δεν κατάφερε να προσαρμοστεί. Τη θέση κάλυψε ο Μάνι Ουμπίλα.

 


Το θυελλώδες καλοκαίρι οδήγησε τον Πανιώνιο σε μια σειρά αλλαγών πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος. Οι κινήσεις του μεγαλομετόχου Σταύρου Αλευρογιάννη στη λογική “φεύγω-δεν φεύγω” οδήγησαν τον Θανάση Σκουρτόπουλο στην απόφαση να ματαιώσει τη συμφωνία του με την ομάδα. Έτσι ο Πανιώνιος κατέληξε στον Κρις Χουγκάζ για την τεχνική ηγεσία του ενώ δεν ενεργοποιήθηκαν οι συμφωνίες με τους Αμερικανούς Ντομ Πόιντερ και Κέισι Χιλ (αμφότεροι ερχόμενοι από Άλμπα Φέχερβαρ Ουγγαρίας).

 


Ένα 10ήμερο πριν την έναρξη της περιόδου ο Πανιώνιος αντικατέστησε τον Νέιτ Μπριτ με τον Μπράντον Μπράουν και ακριβώς μία εβδομάδα πριν την πρεμιέρα του Πρωταθλήματος ο Τέιλορ Τζονς πήρε τη θέση του Τζέιμι Σκιν.

 

Άργησε αλλά κέρδισε το «λαχείο» το Περιστέρι με τον Μπεν Μπέντιλ

 


To Περιστέρι δεν πέρασε μία πιο ήρεμη προαγωνιστική περίοδο. Ένα 10ήμερο πριν το τζάμπολ του Πρωταθλήματος 2018-19, αποδέσμευσε τον Σέρβο Ιγκόρ Κέσαρ τον οποίο αντικατέστησε με τον Μπεν Μπέντιλ που αποδείχτηκε «λίρα εκατό». Ένα πρόβλημα τραυματισμού (οστικό οίδημα) άφησε τον Τζεφ Άλεν εκτός ρόστερ για να μεταπηδήσει στη Χάποελ Χάιφα. Το Περιστέρι κάλυψε το κενό του με τον Εντ Ντάνιελ που είχε κάνει προετοιμασία με το Ρέθυμνο και αποδεσμεύτηκε. Πέραν των δύο αλλαγών ξένων, λίγες μέρες πριν την έναρξη της σεζόν, ο Μιχάλης Πολυτάρχου ζήτησε και έμεινε ελεύθερος παρότι είχε ανανεώσει για ένα χρόνο, αποχωρώντας μετά από τρία χρόνια στο Περιστέρι και συνεχίζοντας στην Α2 με τον Ηρακλή.

 

 

Από αυτή τη λίστα της αυγής της σεζόν 2018-19 δεν θα μπορούσε να λείψει το Ρέθυμνο που κατά την προσφιλή συνήθεια του επέλεξε ξένους πολύ νωρίς και προχώρησε σε αλλαγές πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος. Τον Αύγουστο και μερικές μέρες μόνο μετά την έναρξη της προετοιμασίας, αποδέσμευσε τον Τζόρνταν Ουάσινγκτον -αγωνιζόταν την προηγούμενη σεζόν στην ισραηλινή Μακάμπι Χοντ Χασαρόν Ισραήλ- και τον αντικατέστησε με τον Έντουαρντ Ντάνιελ.

 


Ένα μήνα σχεδόν πριν την έναρξη της σεζόν έκανε και δεύτερη αλλαγή στους ξένους του, αποκτώντας τον Κιθ Κλάντον (σεζόν 2015-16 και 2016-17 στον ΠΑΟΚ) αντί του Σουδανού σέντερ Ακόλντα Μανιάνγκ που ερχόταν από το κολέγιο Utah Valley. Δεν τελείωσε όμως εκεί, αφού ένα 10ήμερο πριν το τζάμπολ του Πρωταθλήματος, άφησε ελεύθερο τον Έντουαρντ Ντάνιελ (υπέγραψε αμέσως μετά στο Περιστέρι, αρχικά για δύο μήνες) με τον Στιβ Μπαρτ τζούνιορ (Ολυμπιάδα Πατρών, Απόλλων Πατρών, Γυμναστικός Λάρισας Φάρος).

 

Γερμανικός... δάκτυλος στέρησε τον Λάκι Τζόουνς από τον Πανιώνιο το 2019

 


Οι συνήθεις ύποπτοι και το 2019

 

Σαφώς μικρότερη ήταν η κινητικότητα στις ομάδες της Basket League πριν το Πρωτάθλημα του 2019-20. Ο Πανιώνιος και το Ρέθυμνο ήταν οι μόνες που έκαναν αλλαγές σε κάποιες από τις αρχικές επιλογές τους.

 

Ενα προσωπικό πρόβλημα -σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση- του Ντεμέτρικ Όστιν ανάγκασε τον Πανιώνιο να λύσει το συμβόλαιο του, λίγες μέρες μετά την ανανέωση του, σχεδόν 20 μέρες πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος. Μετά τον Όστιν όμως και ο Λάκι Τζόουνς αποχώρησε πριν την έναρξη της σεζόν. Η γερμανική Μπαϊρόιτ κάλυψε το “μπάι άουτ” που υπήρχε στο συμβόλαιο του Αμερικανού και τον απέκτησε.

 

Το Ρέθυμνο είχε προχωρήσει σε μία διπλή, αναγκαστική αλλαγή. Ένας τραυματισμός στον ώμο του Μπράντον Τέιλορ που ανακοινώθηκε ένα μήνα πριν, οδήγησε στην αντικατάσταση του από τον Βίτο Μπράουν όμως κι εκείνος τραυματίστηκε και τη θέση του πήρε ο Ραμόν Χάρις (2017-18 Κολοσσός, 2018-19 Άρης).

 

Δεν είδαμε τον Ταϊρίς Ράις με τα κιτρινόμαυρα στην Basket League

 


Η «αυλαία» του Ράις και το «λαβράκι» Ντιαλό

 


Σχετικά λίγες ήταν οι αλλαγές που σημειώθηκαν στις ομάδες παραμονές της έναρξης του περασμένου Πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ αποχαιρέτησε νωρίς-νωρίς τους Ταϊρίς Ράις και Ντάριον Άτκινς που αγωνίστηκαν μόνο στο Final 8 του BCL. Η διοργάνωση αποτέλεσε και το «κύκνειο άσμα» της σπουδαίας καριέρας του πρώτου.

 


Ακόμη πριν από περίπου ένα χρόνο, η Λάρισα αποδέσμευσε τον Ντάριους Ρόι και κάλυψε το κενό του μετά από αρκετό καιρό. με τον Ντέβιον Μπέρι.

 


Δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος, το Μεσολόγγι έλυσε το συμβόλαιο του Αμερικανού Τάι Κόκφιλντ.

 

Το Λαύριο όπως και δύο χρόνια νωρίτερα, δικαιώθηκε πανηγυρικά για μια αλλαγή που έκανε πριν την έναρξη της σεζόν. Είχε ανακοινώσει τον Άιζακ Κόουπλαντ αλλά τον έκοψε πριν καν έρθει στην Ελλάδα για να αποκτήσει τον Άλφα Ντιαλό.

 


Τέλος σε μία αλλαγή πριν την έναρξη της Basket League είχε προχωρήσει και ο Παναθηναϊκός. Οι εμφανίσεις του Πιέρ Τζάκσον στην αρχή της σεζόν δεν ήταν πειστικές και ο Αμερικανός αποδεσμεύτηκε μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας -στις οποίες δεν έπαιξε- και πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ