24 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πέντε σουτέρ που γεννήθηκαν σε λάθος εποχή (vids)

Οι συγκρίσεις παλιών σταρ με τωρινούς είναι πολύ δημοφιλείς, κυρίως επειδή δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε αν τα αποτελέσματά τους είναι αληθινά ή όχι. Δεν γίνεται να βάλουμε τον Ουίλτ Τσάμπερλεν ή τον Μπιλ Ράσελ να παίξουν στο σημερινό ΝΒΑ απέναντι στον Άντονι Ντέιβις ή τον Νίκολα Γιόκιτς, άρα μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε όλοι. Και να έχουμε δίκιο όλοι.

Το cbssports.com έκανε κάτι άλλο. Πήρε ως δεδομένο ότι στο σύγχρονο ΝΒΑ το περιφερειακό σουτ είναι το Α και το Ω στα επιθετικά συστήματα των ομάδων, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πριν από 10-15 χρόνια. Έκανε μια βουτιά στο χρόνο, βρήκε πέντε μεγάλους σουτέρ άλλων εποχών και αποφάνθηκε ότι σήμερα θα έκαναν ακόμα μεγαλύτερη θραύση. Γιατί όταν έπαιζαν αυτοί, οι σέντερ είχαν τη τιμητική τους.

Ποιοι είναι αυτοί οι παίκτες;

ΠΙΤ ΜΑΡΑΒΙΤΣ

Όταν έπαιζε, δεν υπήρχε ακόμα το τρίποντο. Το πρόλαβε μόνο στην τελευταία σεζόν της καριέρας του (1979-80). Έμεινε, όμως, στη ιστορία για το τρομερό χέρι του. Ολοκλήρωσε την τριετή παρουσία του στο κολέγιο του Λουιζιάνα Στέιτ σκοράροντας με τον μυθικό μέσο όρο των 44,2 πόντων. Το ακόμα πιο μυθικό είναι ότι μερικά χρόνια αργότερα ο προπονητής του Λουιζιάνα Στέιτ, Ντελ Μπράουν, κάθησε και χαρτογράφησε όλα τα σουτ που έκανε ο Μάραβιτς κατά τη διάρκεια της κολεγιακής του καριέρας και υπολόγισε ότι αν υπήρχε τρίποντο, ο μέσος όρος του θα εκτοξευόταν στους 57 πόντους ανά αγώνα!

Στο ΝΒΑ συνέχισε να σκοράρει με τον ίδιο τρόπο παίζοντας από το 1970 ως το 1980 και στις δύο θέσεις των γκαρντ και σκόραρε κατά μέσο όρο 24,2 πόντους με 44% στα σουτ εντός πεδιάς παίζοντας με τις φανέλες των Ατλάντα Χοκς και των Νιου Ορλίνς Τζαζ, οι οποίοι στην πορεία έγιναν Γιούτα Τζαζ.

ΜΑΡΚ ΠΡΑΪΣ

Όταν αυτός σούταρε μετά από ντρίμπλα στον αιφνιδιασμό ή έπιανε και σούταρε αμέσως πίσω από το σκριν, οι σημερινοί σουτέρ, που τα έχουν για... ψωμοτύρι αυτά, ήταν ακόμα παιδάκια ή δεν είχαν καν γεννηθεί. Ο Πράις σούταρε 3,4 τρίποντα με ποσοστό 40% ανά αγώνα σε μια εποχή όπου οι σέντερ ήταν κυρίαρχοι και οι επιθέσεις εκδηλώνονταν κυρίως μέσα από τη ρακέτα. Έτσι όπως έχει εξελιχθεί το παιχνίδι σήμερα, εύκολα θα μπορούσε να σουτάρει 7 ή 8 τρίποντα ανά αγώνα, επομένως ο μέσος όρος των 15,2 πόντων, που είχε στην καριέρα του, θα ήταν πολύ υψηλότερος. Έπαιξε μεγάλο μπάσκετ στους Κλίβελαντ Καβαλίερς από το 1986 ως το 1995, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια της καριέρας του αγωνίστηκε κατά σειρά σε Ουάσιγκτον Ουίζαρντς, Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και Ορλάντο Μάτζικ.

ΡΑΣΑΡΝΤ ΛΙΟΥΙΣ

Αυτός είναι πιο... φρέσκος, αφού ολοκλήρωσε το 2014 στο Μαϊάμι μια καριέρα, που είχε αρχίσει το 1998 στο Σιάτλ. Εκεί, στους Σουπερσόνικς, και αμέσως μετά στο Ορλάντο πραγματοποίησε από το 2004 ως το 2009 τις εμφανίσεις της ζωής του, κάνοντας θραύση στο pick-'n'-pop, που τον καθιέρωσε ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά "τεσσάρια" της εποχής του. Αυτή την πενταετία σούταρε 6,2 τρίποντα ανά αγώνα με ποσοστό 40%, με ειδικότητα στα σουτ από τη γωνία, όπου ήταν περίπου... άχαστος. Τη σεζόν 2004-05 υπολογίζεται ότι σούταρε με ποσοστό 49% από τις δύο γωνίες! Ο Λιούις έπαιξε και στους Ουάσιγκτον Ουίζαρντς, ενώ ολοκλήρωσε τη καριέρα του με 14,9 πόντους κατά μέσο όρο.

ΝΤΕΪΝΑ ΜΠΑΡΟΣ

Με μπόι μόλις 1,80μ. δεν είχε άλλη επιλογή για να επιβιώσει στο ΝΒΑ, παρά να βάζει τρίποντα. Και το έκανε με πολύ μεγάλη συχνότητα έχοντας ποσοστό 41% έξω από τα 7,25μ. σε μια καριέρα 15 χρόνων. Αυτό είναι το 22ο καλύτερο ποσοστό σε τρίποντα στην ιστορία του ΝΒΑ. Ειδικότητά του ήταν το σουτ μετά από ντρίμπλα, που είναι πολύ δημοφιλές πια και θα του επέτρεπε να κάνει θραύση ακόμα και σήμερα. Ο Μπάρος άρχισε να παίζει το 1989 στους Σιάτλ Σουπερσόνικς και ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2004 στους Μπόστον Σέλτικς, έχοντας παίξει επίσης στους Φιλαδέλφεια Σίξερς και Ντιτρόιτ Πίστονς και με μέσο όρο σκοραρίσματος τους 10,5 πίντους.

ΓΚΛΕΝ ΡΑΪΣ

Σούταρε πέντε τρίποντα ανά αγώνα με ποσοστό 40% σε μια εποχή που το μπάσκετ ήταν αλλιώς. Το περιφερειακό σουτ δεν ήταν ο βασικός τρόπος εκδήλωσης των επιθέσεων και οι άμυνες ήταν πολύ πιο δυνατές. Αν έπαιζε σήμερα, θα σούταρε εύκολα 9-10 τρίποντα σε κάθε παιχνίδι, οπότε με ένα τέτοιο ποσοστό, μπορείτε εύκολα να φανταστείτε πού θα εκτοξευόταν ο μέσος όρος των 18,3 πόντων, με τον οποίον ολοκλήρωσε την καριέρα του. Μια καριέρα που άρχισε το 1989 στους Μαϊάμι Χιτ κι αφού πέρασε διαδοχικά από Σάρλοτ Χόρνετς, Λ.Α. Λέικερς, Νιου Γιορκ Νικς, Χιούστον Ρόκετς, ολοκληρώθηκε στο Λος Άντζελες και τους Κλίπερς το 2004.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ