20.5 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Πέθανε ο εμπνευστής της τριγωνικής επίθεσης (vids+pics)

Ο θρυλικός προπονητής Τεξ Ουίντερ, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της τριγωνικής επίθεσης, απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών στο Μανχάταν του Κάνσας.

Μέλος του Naismith Memorial Basketball Hall of Fame από το 2011, για την προσφορά του στο μπάσκετ, ο Τεξ Ουίντερ αγωνίστηκε από το 1940 έως το 1947 στο Κόμπτον, το Όρεγκον Στέιτ και το USC, αλλά «έχτισε» το όνομά του ως προπονητής, αρχικά στο Κάνσας Στέιτ ως βοηθός του Τζακ Γκάρνερ κι εν συνεχεία στα πανεπιστήμια του Μαρκέτ (ο νεότερος προπονητής στην ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ), της Ουάσινγκτον, το Νορθουέστερν και το Λονγκ Μπιτς Στέιτ.

Ήταν στους Χιούστον Ρόκετς από το 1971 έως το 1973 και, ως βοηθός, στους Σικάγο Μπουλς (1985-1988) και τους Λος Άντζελες Λέικερς (1999-2008), με ρεκόρ 453 νίκες και 334 ήττες στο NCAA και 51-78 στο ΝΒΑ.

Πάνω στην τριγωνική επίθεση, την οποία εμπνεύστηκε και δημοσίευσε το 1962, στηρίχθηκε ο Φιλ Τζάκσον τόσο στους «ταύρους» όσο και στους «λιμνανθρώπους», για να κατακτήσει έντεκα τίτλους στο ΝΒΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=91Wx8gT3kRw

«Έμαθα τόσα πολλά από τον κόουτς Ουίντερ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μάικλ Τζόρνταν. «Ήταν ένας θρύλος και, ίσως, ο μεγαλύτερος δάσκαλος στην ιστορία του παιχνιδιού μας», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος των Σικάγο Μπουλς, Τζον Πάξσον

Ιδιοφυΐα του μπάσκετ τον χαρακτήρισε ο Κόμπι Μπράιαντ, «με βοήθησε να φθάσω στο επόμενο επίπεδο», σχολίασε ο Σακίλ Ο’ Νιλ, ενώ ο Ντέρεκ Φίσερ εξήγησε: «Ήταν πάντα σε θέση να διαχειριστεί το "εγώ" του και να κάνει το καλύτερο για την ομάδα και τους παίκτες». «Όπως και ο ΤζέιμςΝέισμιθ, ήταν εκπαιδευτικός στην καρδιά. Πίστευε βαθιά στις αξίες του παιχνιδιού: την ομαδικότητα, την πειθαρχία και την ανιδιοτέλεια», δήλωσε από την πλευρά του ο κομισάριος του ΝΒΑ Άνταμ Σίλβερ.

https://www.youtube.com/watch?v=ialH8WWxUUw

«Ήταν από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην καριέρα μου. Έμαθα τόσα πολλά από εκείνον», παραδέχθηκε ο προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, Στιβ Κερ. «Ήταν ένας θαυμάσιος άνθρωπος. Ήταν μέντορας για πολλούς παίκτες και προπονητής», δήλωσε η ιδιοκτήτρια των Λος Άντζελες Λέικερς, Τζίνι Μπας

«Ήταν ο μεγαλύτερος επικριτής μου και παράλληλα ο μεγαλύτερος θαυμαστής μου», ήταν -μεταξύ άλλων- το σχόλιο του Σκότι Πίπεν. «Ποτέ δεν πήρε τα εύσημα που του αναλογούσαν. Ήταν σπουδαίο μυαλό», ανέφερε για εκείνον ο Στέισι Κινγκ.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ