14.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πάντα θα παλεύουν ως Έλληνες

Είτε με κανονική σύνθεση είτε με σύνθεση ανάγκης, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στα «παράθυρα» της FIBA, ή ακόμη και με σύνθεση νεανική, σαν αυτή που διάλεξε αυτή την φορά ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, η Εθνική θα είναι αξιόμαχη ακόμη και ως βαθμολογικά αδιάφορη, γυρίζοντας από το -18 απέναντι στην οικοδέσποινα Λετονία και κερδίζοντας με 97-94 στην παράταση, με την νέα γενιά να στέλνει το δικό της μήνυμα, φέρνοντας... αέρα φρεσκάδας στον τελευταίο αγώνα για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2022.

Η Εθνική θέλησε να τρέξει και να ακουμπήσει την μπάλα στον Μαργαρίτη, ξεκινώντας με ένα εξαιρετικό 0-7, το οποίο όμως δεν είχε συνέχεια για πολλή ώρα. Οι λύσεις του διεθνούς φόργουορντ και του Σαλούστρου δεν έφταναν για την αντεπίθεση των οικοδεσποτών, με τους Σκέλε και Φρειμάνις να βρίσκουν ρυθμό και τους αντιπάλους μας να μας φτάνουν, αν και δυο βολές του Σαλούστρου μας χώριζαν στο τέλος της πρώτης περιόδου (23-25).

Ο Φρειμάνις, ειδικά, δεν έβρισκε παίκτη να τον σταματήσει, με το πάρτι του να οδηγεί τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο για τους Λετονούς, που έβλεπαν την ελληνική ομάδα παράλληλα να μην έχει προσανατολισμό στην επίθεση, προηγούμενη με διαφορά 15 πόντων στο τρίλεπτο για τη λήξη του ημιχρόνου (47-32). Οι ψηλοί μας πήραν μερικά μακρινά σουτ, ώστε να «ξεμπλοκάρουν» την Εθνική και να περιορίουν τη ζημιά μέχρι το ημίχρονο (51-42).

Οι δύο ομάδες δε σημείωσαν ιδιαίτερη ευστοχία στην τρίτη περίοδο, και δη στο πρώτο της διάστημα, γεγονός που ευνόησε τους γηπεδούχους, με τον Ζόρικς αυτή την φορά να βρίσκει ρυθμό από μακριά και την απόσταση να μεγαλώνει πάλι στο +15 (69-54 στο 28'). Η λύση για την ελληνική ομάδα επιχειρήθηκε να δοθεί πάλι από τους ψηλούς, με τους Χρυσικόπουλο και Κουζέλογλου να δίνουν «μάχες» κοντά στο καλάθι και να αφήνουν παραθυράκι ελπίδας, αν καταφέρναμε στην τελευταία περίοδο να είμαστε πιο συνεπείς εκτελεστικά (69-59).

Και πράγματι, καταφέραμε να δείξουμε βελτίωση στα επόμενα λεπτά, «στραγγαλίζοντας» στην άμυνά μας τους Λετονούς με τη ζώνη, που διαλέξαμε ριψοκίνδυνα να χρησιμοποιήσουμε, με τον Παπαδάκη μπροστά να πετυχαίνει μεγάλα σουτ, με αποτέλεσμα να ισοφαρίσουμε στο τετράλεπτο για τη λήξη (75-75). Ο Μέιερς πέτυχε καλάθι στο τρίλεπτο για τη λήξη και, ύστερα, επικράτησε νευρικότητα, μέχρι που ο Παπαδάκης πέτυχε άλλο ένα τρίποντο λίγο πριν από το τελευταίο λεπτό (77-78). Ο Σκέλε πήρε έξυπνα το φάουλ και διαμόρφωσε από τη γραμμή το 79-78 στα 52", ενώ απέναντι ο Κατσίβελης ευστόχησε στη μία βολή (79-79). Αυτό ήταν κάτι, που θα πληρώναμε στην άμυνα, αφού ο Ζόρικς ευστόχησε από τη γωνία για το 82-79 στα 25". Ο Χρυσικόπουλος, όμως, είχε μια σανίδα σωτηρίας να δώσει στα 9.5", ευστοχώντας για την ισοφάριση, με αποτέλεσμα να πάμε στην παράταση (82-82).

Ο Χρυσικόπουλος έδωσε πρώτος τον τόνο με προσωπικές του προσπάθειες, με την Εθνική να παίρνει τον πρώτο λόγο, αλλά τους γηπεδούχους να απαντούν με γρήγορο 4-0, που τους έφερε μπροστά με 92-91 στο δίλεπτο για τη λήξη. Μετά από εναλλαγές στο σκορ, μια τάπα του Χρυσικόπουλου θα διαμόρφωνε τη μοίρα του αγώνα, με τον Σαλούστρο να ευστοχεί στις βολές για το 97-94, που θα ήταν και τελικό, αφού οι Λετονοί δε βρήκαν δρόμο για το καλάθι στον ελάχιστο χρόνο που απέμεινε.

Δεκάλεπτα: 23-25, 51-42, 69-59, 82-82, 97-94 (παρ.)

Η ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΕΙΡΟΣ: Αρκετοί παίκτες της ελληνικής ομάδας έδειξαν, ότι η νέα γενιά είναι παρούσα, με τον Θανάση Σκουρτόπουλο να επιδεικνύει έργο σε λίγες μόνο μέρες. Ο Δημήτρης Κατσίβελης έκανε μια από τις εμφανίσεις της καριέρας του (19 π., 5 ρ., 9 ασ.), ο Χρήστος Σαλούστρος ήταν πανταχού παρών (17 π., 9 ρ., 4 ασ.), ο Λίνος Χρυσικόπουλος (17 π.) πρόσφερε λύσεις σε κρίσιμες στιγμές, όπως η τάπα στο τέλος, ο Κώστας Παπαδάκης άναψε τη «σπίθα» της αντεπίθεσης (11 π., 3/3 τρ.), ενώ ο έμπειρος Βαγγέλης Μαργαρίτης έκανε επίσης σπουδαία δουλειά με διάρκεια (14 π.). Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσουμε κάποιον εκ των πέντε, καθώς έπαιξε καθένας καθοριστικό ρόλο σε διάφορες στιγμές.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Για πρώτη φορά μετά από καιρό έχουμε επιτέλος ευστοχία από μακριά, μετρώντας 11/21 τρίποντα έναντι 11/25 των αντιπάλων μας, ισοσκελίζοντας ενδεχομένως τις δύο λιγότερες κατοχές, που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο, με τους Λετονούς να έχουν επτά παραπάνω επιθετικά ριμπάουντ, αλλά και πέντε περισσότερα λάθη.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ