27.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Πάγκοι γεμάτοι κούπες! (pics)

Το πιο μεγάλο παιχνίδι από τα τέσσερα που περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα της 27ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας γίνεται στο Κάουνας. Η Ζαλγκίρις υποδέχεται την Αναντολού Εφές σε έναν "τελικό" που οδηγεί στα πλέι οφ. Πιο πολύ για τη Ζαλγκίρις βέβαια, που αν χάσει, θα μείνει τρεις νίκες πίσω από την όγδοη θέση και θα πρέπει να ξεχάσει μετά τα πλέι οφ. Αλλά και για την Εφές, που προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση της στην οκτάδα και με νίκη θα νιώσει πολύ πιο ασφαλής.

Οι δύο ομάδες δεν είναι από αυτές που ξέρουν να σηκώνουν κούπες στην Ευρωλίγκα. Μόνο η Ζαλγκίρις έχει κερδίσει μία, το 1999 με προπονητή τον Γιόνας Καζλάουσκας. Η Εφές έπαιξε σε δύο φάιναλ φορ τα δύο επόμενα χρόνια (2000 και 2001 στη Σουπρολίγκα), αλλά μέχρι εκεί. Έκτοτε καμία από τις δύο δεν έχει πλησιάσει καν το στόχο.

Οι σημερινοί προπονητές τους, όμως, έχουν στα σπίτια τους τροπαιοθήκες γεμάτες ευρωπαϊκά τρόπαια, τα οποία έχουν κερδίσει ως παίκτες. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει κερδίσει τέσσερις φορές την Ευρωλίγκα με τρεις διαφορετικές ομάδες. Δύο με τη Μακάμπι (2004, 2005), ένα με την Μπαρτσελόνα (2003) και ένα με τον Παναθηναϊκό (2009). Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς έχει σηκώσει αυτή την κούπα άλλες τρεις φορές. Όλες ως μέλος της φοβερής και τρομερής Γιουγκοπλάστικα των Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, Τόνι Κούκοτς, Ντίνο Ράτζα, η οποία μεταξύ 1989 και 1991 έκανε το μοναδικό three-peat στην σύγχρονη ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Απόψε, δηλαδή, στους πάγκους της Zalgirio Arena θα κάθονται επτά τρόπαια Ευρωλίγκας! Καθόλου λίγα...

Ένας άλλος πολυτροπαιούχος της Ευρωλίγκας, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, περιμένει απόψε στην Κωνσταντινούπολη τη Μακάμπι, που είναι κι αυτή μια ομάδα με ιστορία συλλογής τροπαίων, αλλά φέτος δεν έχει κάνει τίποτα και δεν διεκδικεί πλέον τίποτα. Η Φενερμπαχτσέ του Ζοτς θέλει να την κερδίσει μήπως και μπορέσει να πάρει στο τέλος κάτι παραπάνω από την τέταρτη θέση στην κανονική περίοδο.

Μονόπλευρο είναι το ενδιαφέρον και στον αγώνα της Μπάμπεργκ με την Μπασκόνια στη Γερμανία. Η Μπάμπεργκ έχει αποκλειστεί και είναι αδιάφορη βαθμολογικά, όχι όμως και στο παρκέ, όπως δείχνει με τις τελευταίες εμφανίσεις της. Η Μπασκόνια από την άλλη ξέρει ότι αν νικήσει και την Τετάρτη η Νταρουσάφακα χάσει στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ, όπως είναι το πιο λογικό, θα εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκρισή της στα πλέι οφ. Οπότε θέλει όσο τίποτα άλλο αυτή τη νίκη.

Το σημερινό πρόγραμμα:

Κωνσταντινούπολη, 19:45: Φενερμπαχτσέ - Μακάμπι
Κάουνας, 20:00: Ζαλγκίρις - Αναντολού Εφές
Μπάμπεργκ, 21:00: Μπάμπεργκ - Μπασκόνια
ΟΑΚΑ, 21:15: Παναθηναϊκός - Μιλάνο



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ