25 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο GOAT ήταν είναι και θα είναι ένας!

Ο Λεμπρόν Τζέιμς γράφει ιστορία και τραβάει επάνω του όλα τα βλέμματα με τα κατορθώματά του, ωστόσο δεύτερος Μάικλ Τζόρνταν δεν πρόκειται να υπάρξει.

Είναι ορισμένες φορές που λέμε ότι το καλούπι «σπάει». Σε αυτήν την περίπτωση ανήκει ο «Air». Ο Τζόρνταν πολύ απλά άλλαξε το μπάσκετ. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος ανάγκασε ακόμα και άτομα που δεν είχαν καμία επαφή με το ΝΒΑ, να αφιερώσουν λίγο χρόνο προκειμένου να τον δουν να «χορεύει» στο παρκέ. Τα όσα πέτυχε είναι γνωστά. Ενδεικτικά αναφέρω τα έξι πρωταθλήματα που κατέκτησε, παίρνοντας παράλληλα και το ατομικό βραβείο του MVP σε όλες τις σειρές των τελικών. Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Τον μύθο του απόφοιτου του Νορθ Καρολάινα μεγάλωσε η ίδια του η ζωή και τα όσα βίωσε. Στα καλύτερά του χρόνια αποφάσισε να παρατήσει το άθλημα στο οποίο ήταν με διαφορά ο κορυφαίος στον πλανήτη για να παίξει μπέιζμπολ. Και πάλι όμως, όταν πήρε την απόφαση να γυρίσει ήταν σαν να μην είχε περάσει μία μέρα... Ακόμα και στα τελειώματα του, όταν έπαιζε με αφόρητους πόνους στα γόνατα, με τη φανέλα των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς φρόντιζε να χαρίζει στιγμές «μαγείας».

Πλέον το νέο μπασκετικό είδωλο είναι ο Τζέιμς. Ο «Βασιλιάς» μετράει τρία πρωταθλήματα και ξεπέρασε τον Τζόρνταν σε σύνολο πόντων στα πλέι οφ. Κάποια βιάζονται να τον ανακηρύξουν σε κορυφαίο όλων των εποχών. Η αλήθεια όμως είναι ότι μάλλον απέχει αρκετά. Οι αριθμοί στο μπάσκετ λένε πολλά, αλλά πολλές φορές κρύβουν και την αλήθεια αν τους διαβάζεις μόνο όπως σε βολεύουν. Ο 32χρονος σούπερ σταρ των Κλίβελαντ Καβαλίερς υπερτερεί του «Air» σε ορισμένους τομείς όπως τα ριμπάουντ και οι ασίστ, αλλά στα συνολικά στατιστικά ακόμα υστερεί. Παράλληλα έκανε μία κίνηση που... μετρίασε τον μύθο του. Το καλοκαίρι του 2010 βλέποντας ότι στους Καβς δεν θα διεκδικούσε πρωτάθλημα προτίμησε να μετακομίσει στο Μαϊάμι, με σκοπό να τα καταφέρει. Κι όντως αυτό συνέβη, με την διαφορά ότι είχε πλάι του τον σπουδαίο Ντουέιν Ουέιντ και τον Κρις Μπος. Την ίδια στιγμή άπαντες παραδέχονται ότι πρόκειται για έναν πλήρη υπεραθλητή. Αλλά αυτό δεν είναι και τόσο γοητευτικό. Ένα τέρας της φύσης που διαλύει τα πάντα στο διάβα του, δεν είναι το ίδιο ελκυστικό «πακέτο» με τον Τζόρνταν ο οποίος έμοιαζε ένας κοινός θνητός, που όταν έμπαινε στο γήπεδο μεταμορφωνόταν, έχοντας τη δυνατότητα ακόμα και να «περπατήσει» στον αέρα ή να σκοράρει βολές με κλειστά μάτια!

Συνοψίζοντας, το γούστο του καθενός τον οδηγεί στην απόφαση για τον κορυφαίο όλων των εποχών και πρόκειται για μία εντελώς υποκειμενική σύγκριση. Αυτό που όλοι παραδέχονται όμως είναι ότι ο Τζόρνταν έγραψε ιστορία με τα κατορθώματα του κι έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον πλανήτη απλά και μόνο επειδή ήταν ένα μπασκετικό «φαινόμενο». Και ο Τζέιμς μπορεί να είναι, αλλά σίγουρα η κληρονομιά που αφήνει προς το παρόν πίσω του μοιάζει πολύ μικρή μπροστά στην αντίστοιχη του «Air». Τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, G(reatest)O(f)A(ll)T(ime) ήταν είναι και θα παραμείνει ο Τζόρνταν. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ