33.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Ο Big George… τώρα αρχίζει (videos)

«Μαγικός Παπαγιάννης» τιτλοφορείται το άρθρο της basketa.gr για τις επιδόσεις του 20χρονου σέντερ στο χθεσινό παιχνίδι των Κινγκς με τους Θάντερ. Μαγικός, δεν θα πεις τίποτα. Όχι γιατί πέτυχε το πρώτο του double double στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, αλλά γιατί αυτό το παιδί από τα Μέγαρα, έχει εδώ και μία πενταετία πείσει όλο τον μπασκετικό κόσμο της υφηλίου ότι θα ασχολούμαστε για μία τουλάχιστον 15ετία μαζί του!

3/7/1997: Γεννιέται και (ω έκπληξη!) χωράει στις βρεφικές κούνιες του μαιευτηρίου. Θα αρχίσει να ψηλώνει απότομα μετά τα 10, θα πάρει 12 πόντους μαζί με το… απολυτήριο Δημοτικού μέσα σε ένα καλοκαίρι, θα δοκιμάσει πρώτα στη γειτονιά του στα Μέγαρα (Νεανική Εστία Μεγαρίδας) και στη συνέχεια θα καταλήξει στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού. Τη σεζόν 2010-11 θα παίξει στην ομάδα Παίδων των «ερυθρόλευκων» (αν και μόλις 13 ετών), αλλά η διαδρομή Μέγαρα – Πειραιάς είναι μακρινή, τα οδοιπορικά δεν βγαίνουν, ο Πεδουλάκης τον πείθει να βρεθεί στο Περιστέρι κι εκεί θα αρχίσει να ζει το παιδικό του όνειρο…

6/1/2012: Τέσσερις μέρες νωρίτερα έχει μόλις κλείσει τα 15 του χρόνια. Κάνει ντεμπούτο στην αναμέτρηση του Περιστερίου με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και βρίσκεται να κοιτάζει από το ύψος των 210 εκατοστών (τότε, τώρα, ψήλωσε το παιδί…) το Διαμαντίδη, τον Τσαρτσαρή, τον Καϊμακόγλου… Ένα σχετικό βίντεο. 

30/8/2013: Έχει φτάσει τα 2.15, έχει κατακτήσει πρόσφατα το χάλκινο μετάλλιο με την Εθνική Παίδων στο Πανευρωπαϊκό της Ουκρανίας, έχει επιλεγεί στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης ((μ.ο. 14,3π., 10,4ρ. & 2,3κοψ.), έχει γυρίσει την πλάτη σε ενδιαφέρουσες προτάσεις από Παναθηναϊκό και… Ρεάλ (!) και περιμένει την αναγγελία της πτήσης του για το υπερατλαντικό ταξίδι: προορισμός το Westtown School έξω από τη Φιλαδέλφεια, προκειμένου «να συνδυάσω μπάσκετ με σπουδές. Θέλω πολύ να εξελιχθώ σαν παίκτης σε υψηλό επίπεδο, αλλά και να ασχοληθώ με κάτι σχετικό με την τεχνολογία ή τη φυσική, αφού έχω έφεση στις θετικές επιστήμες», θα εκμυστηρευτεί ο ίδιος.

25/6/2014: «H KAE Παναθηναϊκός ανακοινώνει την επίτευξη συμφωνίας με τον αθλητή Γιώργο Παπαγιάννη» ξεκινά η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας των «πράσεινων» με τον 17χρονο (ύψους 2.17 τότε) σέντερ και ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του. 
«Ο κύριος Πεδουλάκης με βοήθησε πολύ στο να πάρω αυτήν την απόφαση, αφού με πίστεψε από τότε που ήμουν 14 ετών», εξηγεί ο ίδιος την απόφασή του να μην ολοκληρώσει τις σπουδές του στις ΗΠΑ και να επιστρέψει μετά από ένα μόλις χρόνο στην Ελλάδα. Στα δύο χρόνια του με την πράσινη φανέλα δεν θα πάρει και του κόσμου τις ευκαιρίες, αλλά σε ορισμένα παιχνίδια (όπως σε αυτό το βιντεάκι με χάιλαϊτς), θα δείξει τις τεράστιες προοπτικές του. 

22/5/2015: Στην ιστοσελίδα BtPowerhouse.com ο Παπαγιάννης παρουσιάζεται ως η καλύτερη περίπτωση αθλητή εκτός ΗΠΑ για να ενταχθεί σε πρόγραμμα κολλεγίου και να συμμετάσχει στο NCAA («Georgiow Papagiannis is the Great Unknown of the 2015 Recruiting Class») και παρουσιάζει τρία τουλάχιστον κολέγια που τον «γλυκοκοιτάζουν».

2/8/2015: Η μαγική διαδρομή της Εθνικής Εφήβων (under-18) στο Πανευρωπαϊκό του Βόλου ολοκληρώνεται με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον τελικό με την Τουρκία (64-61, ο Γιώργος έχει 12 πόντους, 15 ριμπάουντ και 3 τάπες). Μαζί με τον «ομόσταβλο» του στον Παναθηναϊκό, Χαραλαμπόπουλο, εννοείται ότι επιλέγεται στην κορυφαία 5άδα της διοργάνωσης.
Όλος ο τελικός εδώ.


15/6/2016: Ο Γιώργος βρίσκεται στις ΗΠΑ και προπονείται με ομάδες του ΝΒΑ, λίγες μέρες πριν από το ντραφτ. Στις επίσημες μετρήσεις πριν τα workouts ο 19χρονος σέντερ μετριέται 2.19 ξυπόλυτος, με τους Αμερικανούς να τονίζουν με έμφαση ότι έχει κι άλλα περιθώρια ανάπτυξης!


24/6/2016: Επιλέγεται στο νούμερο 13 του ντραφτ από τους Φοίνιξ Σανς και καταλήγει στους Σακραμέντο Κινγκς (μέσω ανταλλαγών). Γράφει ιστορία, αφού γίνεται το ψηλότερο πικ στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, ένα ρεκόρ που βρισκόταν στα χέρια του Γιάννη Αντετοκούμπο (νο 15 το 2013). Οι Κινγκς τον θέλουν άμεσα στο ΝΒΑ και σπάνε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό πληρώνοντας το buy out (περίπου 500.000 δολάρια) ενώ προσφέρουν στον ίδιο τετραετές συμβόλαιο με συνολικές απολαβές περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια! Αναλυτικά το συμβόλαιό του:
1η σεζόν: 2.202.240 δολάρια
2η σεζόν: 2.301.360 δολάρια
3η σεζόν: 2.400.480 δολάρια
4η σεζόν: 3.430.286 δολάρια
Συνολικά: 10.334.366 δολάρια.

5/11/2016: Ντεμπούτο στο ΝΒΑ απέναντι στους Μπακς του… Αντετοκούνμπο, με 2 πόντους και 1 ριμπάουντ στο 6λεπτο που βρέθηκε στο παρκέ. Στο ιστορικό για τον ίδιο ματς, δυστυχώς δεν τον βλέπουμε στα χάιλαϊτς.

 

Κάποια στιγμιότυπα από την αφετηρία μίας πολλά υποσχόμενης διαδρομής για το επόμενο big think του ελληνικού μπάσκετ…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ