29.4 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο «Batman» βάδιζε πάντοτε στο δικό του «πράσινο μονοπάτι» (vids)

Ο Αντώνης Φώτσης ολοκλήρωσε την πορεία του στον Παναθηναϊκό και το Basketa.gr παρουσιάζει τις τέσσερις διαφορετικές θητείες του στους «πράσινους».

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ένα αστέρι ανέτειλε... Ο νεαρός τότε Αντώνης έπαιζε στον Ηλυσιακό και μόλις στα 16 του χρόνια θα γινόταν αντιληπτός από τα ραντάρ του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» έσπευσαν να τον αποκτήσουν βλέποντας στο πρόσωπό του ένα παιδί που είχε όλα τα προσόντα για να διαπρέψει. Και δεν έπεσαν έξω... Συνολικά έπαιξε στο «τριφύλλι» για δώδεκα σεζόν και πανηγύρισε την κατάκτηση 19 τίτλων... Αν μη τι άλλο έγραψε τη δική του ιστορία και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχτηκε το 2015 από τον κόσμο της ομάδας, στην κορυφαία πεντάδα όλων των εποχών, παρέα με τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Φραγκίσκο Αλβέρτη και Στόγιαν Βράνκοβιτς.

Έλαμψε και δεν φοβόταν

Οι περισσότεροι μικροί όταν βρεθούν σε μία μεγάλη ομάδα αγχώνονται. Κι αυτό είναι κάτι απολύτως δικαιολογημένο. Ο «Batman» όμως δεν ήταν σαν τους υπόλοιπους. Συνειδητοποιημένος για το ταλέντο του γνώριζε ότι με σκληρή δουλειά θα έκανε τ’ όνειρό του πραγματικότητα. Θα έπαιζε στο ΝΒΑ. Ο άνθρωπος που εμπιστεύτηκε πρώτος σε μεγάλο βαθμό τον Φώτση ήταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Την πρώτη του χρονιά στους «πράσινους», δεν δίστασε να του δώσει ρόλο, φέρνοντάς τον από τον πάγκο και ζητώντας του να δείξει τι μπορεί να κάνει. Ο 19χρονος φόργουορντ δεν «μάσησε». Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τελικό της Ευρωλίγκας με αντίπαλο τη Μακάμπι στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε xfactor για την ελληνική ομάδα. Η σεζόν 2000-01 τον βρήκε να αποτελεί βασικό «γρανάζι» της πορείας μέχρι τον τελικό της Σουπρολίγκας στο Παρίσι. Αυτή τη φορά η «ομάδα του Λαού» χαμογέλασε, αλλά για το next big thing από την Ελλάδα δεν μιλούσε απλά όλη η Ευρώπη, αλλά και αρκετοί σκάουτερ του ΝΒΑ. Η απόφαση να λάβει μέρος στο ντραφτ είχε παρθεί, αν και θα μπορούσε να δοκιμάσει λίγο αργότερα. Ετσι λοιπόν άφησε το «τριφύλλι» για να μετακομίσει στους Μέμφις Γκρίζλις οι οποίοι τον επέλεξαν στο νούμερο 47.

Επιστροφή για... λίγο

Στις ΗΠΑ δεν βρήκε ρόλο και ως άνθρωπος που δεν χρονοτριβεί πήρε την απόφαση να γυρίσει στα πάτρια εδάφη. Ο Παναθηναϊκός γνωρίζοντας τις δυνατότητές του τον περίμενε πως και πως. Αμέσως έγινε ένας από τους ηγέτες του αποδυναμωμένου τότε «τριφυλλιού» που είχε χάσει τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Ο Φώτσης σκόραρε κατά μέσο όρο 14,5 πόντους και ήταν ακρογωνιαίος λίθος στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στους τελικούς με την ΑΕΚ, ενώ στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς χάρισε τον τίτλο στην ομάδα του «Ζοτς», κάνοντας την κρίσιμη τάπα στον Αμερικανό γκαρντ της Ένωσης, Τζο Κρίσπιν. Το καλοκαίρι του 2003 όμως παίρνει την απόφαση να ξενιτευτεί ξανά, αυτήν τη φορά για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης. Η πενταετής πορεία του με τις φανέλες της «Βασίλισσας» και της Ντιναμό Μόσχας αποτέλεσε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μακριά από τον αγαπημένο του Παναθηναϊκό.

Ξανά στα πράσινα στην καλύτερη ηλικία

Τα καλοκαίρια του 2005 και του 2006 ο Φώτσης έζησε ως πρωταγωνιστής τις μεγάλες επιτυχίες της Εθνικής Ελλάδος σε Βελιγράδι και Σαϊτάμα. Τους χειμώνες όμως δεν περνούσε τόσο καλά όσο θα ήθελε. Το καλοκαίρι του 2008 έμεινε ελέυθερος από την Ντιναμό κι έψαχνε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός τον προσέγγισαν θέλοντας να αποσπάσουν την υπογραφή του. Έχοντας ήδη ζήσει αρκετές μεγάλες στιγμές με το τριφύλλι, η απόφαση ήταν μάλλον εύκολη. Επιστροφή στον Παναθηναϊκό και μάλιστα μέσα σε αποθέωση, καθώς ήδη είχε μπει στις καρδιές των οπαδών της ομάδας. Μέχρι το 2011 πρόλαβε να κατακτήσει όλους τους διαθέσιμους τίτλους, με αποκορύφωμα το triple crown του 2009, αλλά και το ευρωπαϊκό του 2011 στη Βαρκελώνη. Είχε έρθει όμως η ώρα για ένα νέο βήμα στην καριέρα του. Άλλωστε η Αρμάνι Μιλάνο ήταν πολύ καλή επιλογή και λόγω του καλού συμβολαίου που του πρόσφερε, αλλά και για το γεγονός ότι δεν απομακρύνθηκε πολύ από την Ελλάδα.

Batman the… return

Όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέλαβε τα ηνία του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2012 το πρώτο πράγμα που θέλησε να κάνει ήταν να επαναφέρει στο ρόστερ τον Αντώνη Φώτση, για να πλαισιώσει τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Κώστα Τσαρτσαρή. Άλλωστε ήταν οι μοναδικοί που είχαν παραμείνει μετά τις μαζικές αποχωρήσεις. Αν και η πρόταση προς την Αρμάνι ήταν μεγάλη, οι Ιταλοί δεν την αποδέχτηκαν, όμως επί της ουσίας υπήρχε ήδη η συμφωνία για το καλοκαίρι του 2013. Ο Φώτσης ντύθηκε ξανά στα πράσινα και μέχρι το 2017 πρόσφερε τα μέγιστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι το καλοκαίρι, μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Διαμαντίδη από την ενεργό δράση κι ενώ θα ήταν ο επόμενος αρχηγός των «πράσινων», προτίμησε να κάνει στην άκρη και να δώσει το χρίσμα στον Νικ Καλάθη... Το σίγουρο είναι ότι πάντοτε ο 36χρονος μπασκετμπολίστας βάδιζε στο δικό του μονοπάτι κι αποδείκνυε ότι είχε τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα...

Οι τίτλοι του με τον Παναθηναϊκό

3 Ευρωλίγκες (2000, 2009, 2011)

10 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2009, 2010, 2011, 2014, 2017)

6 Κύπελλα Ελλάδας (2003, 2009, 2014, 2015, 2016, 2017)

Δείτε ορισμένα βίντεο με τον Φώτση να πρωταγωνιστεί με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ