16 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024

Ο «χορός» του θανάτου

Η Ευρωλίγκα μπαίνει στην τελική της ευθεία, με μια εξάδα αγώνων να απομένει μόνο, προμηνύοντας πολλές ακόμη ανατροπές και το Basketa.gr σας παρουσιάζει την κατάσταση που υπάρχει πια στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, αναλύει τις πιθανότητες κάθε διεκδικητή της οκτάδας και εκτιμά ποιοι θα περάσουν, με βάση τα τωρινά δεδομένα.

Η πιο τρελή σεζόν, λοιπόν, στην ιστορία της Ευρωλίγκα. Κάθε εβδομάδα επιβεβαιώνεται η πεποίθηση αυτή, με όλες τις ομάδες να είναι ισχυρές και να είναι ικανές, τόσο για να κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά όσο και για να υποστούν την πιο σοκαριστική έκπληξη.

Κάπως έτσι, λοιπόν, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να κάνουμε ανάλυση σεναρίων για εννέα (9) διεκδικητές της πρώτης οκτάδας και, συγκεκριμένα, τριών θέσεων ακόμη που οδηγούν στα playoffs, μιας και Εφές, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι έχουν ήδη εξασφαλίσει τη θέση τους.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά κάθε ομάδα με τη σειρά:

Παναθηναϊκός - Ρεκόρ: 14-14

Ο Παναθηναϊκός, έτσι όπως έφερε την κατάσταση, είναι ο ίδιος σε δύσκολη θέση και ίσως χρειαστεί να εξαρτηθεί, τόσο από τα αποτελέσματα των αντιπάλων του όσο και από τις ισοβαθμίες του. Οι εμφανίσεις του δεν πείθουν αυτή την ώρα… ούτε για μια νίκη στα επόμενα έξι παιχνίδια, αλλά ας έχουμε δύο πράγματα υπόψη μας στο μυαλό, από τη μία πλευρά το τι μπορεί να συζήτησαν Δημήτρης Γιαννακόπουλος, προπονητής και παίκτες, από την άλλη το περσινό «ντεμαράζ», ενώ οι «πράσινοι» έμοιαζαν καταδικασμένοι.

Αν, λοιπόν, δεν έρθει η νίκη στα δύο εντός έδρας παιχνίδια με Χίμκι και Μακάμπι, τότε το «τριφύλλι» θα είναι άξιο της μοίρας του. Ακόμη κι αν έρθουν αυτά τα ματς, όμως, χρειάζεται να έρθει κι ένα τουλάχιστον «διπλό». Η Άλμπα Βερολίνου μπορεί να είναι ανταγωνιστική, αλλά αν σοβαρευτούν οι παίκτες του Πιτίνο και παρουσιάσουν κάτι συντεταγμένο, τότε είναι εφικτή η νίκη. Κάπως έτσι, οι 17 νίκες λογικά χαρίζουν την πρόκριση στον Παναθηναϊκό, αφού όπως θα δούμε στη συνέχεια, είναι πολύ πιθανό η πρόκριση να έρθει και με αρνητικό ρεκόρ, έστω στην 8η θέση.

Το ματς-«κλειδί»: Μπορεί να έχει ως «πρέπει» τα δύο εντός ο Παναθηναϊκός, αλλά όλα ξεκινούν από το Βερολίνο. Αν πάρουμε ως δεδομένο, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο το «διπλό» στην Πόλη για… διάφορους λόγους απέναντι στην Φενέρ, τότε η «επανεκίννηση» πρέπει να γίνει στη Γερμανία, ώστε να γίνει πιστευτό κι ένα νικηφόρο παιχνίδι με την Μπασκόνια, η οποία μπορεί και να είναι αδιάφορη βαθμολογικά.

Το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού:

Φενέρ*
Άλμπα*
Χίμκι
Εφές*
Μακάμπι
Μπασκόνια*

Ποια ματς θα πάρει: Άλμπα, Χίμκι, Μακάμπι

Εκτίμηση ρεκόρ: 17-17

Χίμκι - Ρεκόρ: 13-15

Η Χίμκι έχει επίσης ένα καλό πρόγραμμα μπροστά της, που θα μπορούσε να την επιβραβεύσει για μια καλή σεζόν που έχει κάνει φέτος, δείχνοντας ξανά ανταγωνιστική απέναντι σε πάρα πολλές ομάδες, που είχαν ενισχυθεί για αυτή την χρονιά. Φαίνεται, λοιπόν, να έχει καταφέρει να καθιερώσει τον εαυτό της ανάμεσα στους κορυφαίους της Ευρωλίγκα κι έχει τη δυνατότητα να το αποδείξει έμπρακτα, μετά το θρίαμβο επί της Φενέρ, καλύπτοντας και τη διαφορά.

Με νίκες στην έδρα της έναντι των Μπάγερν, Ολυμπιακού και Εφές, μοιάζει να βρίσκεται σε «τροχιά» πρόκρισης, μαζί με ένα «διπλό» την τελευταία αγωνιστική στην έδρα της Άλμπα. Με 4 νίκες στον «μποναμά» της, επομένως, παίζει κι αυτή γερά.

Το ματς-«κλειδί»: Η Εφές έχει δείξει πολλές φορές φέτος ακαταμάχητη, αλλά στο μεταξύ τους παιχνίδι η Χίμκι θα έχει το κίνητρο. Αν καταφέρει να το αντιτάξει απέναντι στην ποιότητα των Τούρκων, τότε θα είναι μες στο κόλπο.

Το πρόγραμμα της Χίμκι:

Μπάγερν
Μπαρτσελόνα*
Παναθηναϊκός*
Ολυμπιακός
Εφές
Άλμπα*

Ποια ματς θα πάρει: Μπάγερν, Ολυμπιακός, Εφές, Άλμπα

Εκτίμηση ρεκόρ: 17-17

Φενέρ - Ρεκόρ: 13-15

Οι συνθήκες είναι αρκετά καλές για να ολοκληρωθεί η αντεπίθεση στην Φενέρμπαχτσε, παρότι χάθηκε η διαφορά με την Χίμκι. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχαν την απόλυτα μεγάλη τύχη να δουν τους ανταγωνιστές τους να μην «καθαρίζουν» την πρόκριση, όταν εκείνοι είχαν την ευκαιρία, με την τουρκική ομάδα να… μη βλέπεται, για αυτό και έχουν μπροστά τους τη δυνατότητα να γλιτώσουν τη σεζόν, έστω με πρόκριση στην οκτάδα. Και ποιος μας λέει μετά, κιόλας, ότι δεν μπορούν να κάνουν μια υπέρβαση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι όταν μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό, έμεινε πίσω κατά 4 νίκες από τους «πράσινους», ενώ τώρα είναι τόσο κοντά, φτάνοντας στο σημείο να συναντηθούν εκ νέου στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα είναι εξαιρετικό, έχοντας τις δύο ελληνικές ομάδες εντός έδρας, όπως και την ΤΣΣΚΑ που δεν τρομάζει, ενώ υπάρχουν δύο εκτός με Μπάγερν και Ζαλγκίρις, που είναι απόλυτα διεκδικήσιμα. Κάτι που σημαίνει, ότι με τουλάχιστον τέσσερις νίκες στα επόμενα 6 ματς είναι γερά στο κόλπο.

Το ματς-«κλειδί»: Τα δύο εκτός έδρας με Μπάγερν και Ζαλγκίρις είναι το «εισιτήριο» για την πρόκριση. Κυρίως, δε, εκείνο στη Λιθουανία, καθώς παίζει με έναν άμεσο ανταγωνιστή για την πρόκριση και, αν τον κερδίσει, έχει «διπλό» όφελος, από τη μία πλευρά μια μεγάλη νίκη για την οκτάδα, από την άλλη τον «εξοστρακισμό» ενός επικίνδυνου αντιπάλου.

Το πρόγραμμα της Φενέρ:

Παναθηναϊκός
Μπάγερν*
Ζαλγκίρις*
ΤΣΣΚΑ
Ολυμπιακός
Εφές*

Ποια ματς θα πάρει: Παναθηναϊκός, Μπάγερν, ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακός

Εκτίμηση ρεκόρ: 17-17

Ζαλγκίρις - Ρεκόρ: 12-16

Δε διαφέρει κατά πολύ η περίπτωση των παικτών του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, με εκείνη των Πειραιωτών. Πολύ χαμένο έδαφος, που έπρεπε να καλυφθεί και, μοιραία, ο αποκλεισμός κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει. Αν είχε κερδίσει στην Αγία Πετρούπολη τη Ζενίτ, τότε τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά, αλλά φαίνεται πως οι βολές του Αντριού Αλμπισί είναι η καταδίκη των Λιθουανών.

Με αυτό τον τρόπο, γίνεται τεράστια η ανάγκη για ένα πολύ μεγάλο «διπλό», εκτός της απαραίτητης ανάγκης για τρεις νίκες στα ισάριθμα εντός έδρας ματς που απομένουν. Μπαρτσελόνα, Βαλένθια και Μακάμπι, όμως, υψώνουν ένα πολύ μεγάλο «εμπόδιο» μπροστά στη Ζαλγκίρις και, για αυτό το λόγο, δύσκολα προλαβαίνει το νέο «θαύμα» πρόκρισης.

Το ματς-«κλειδί»: Αν μπορέσει να «σβήσει» την ήττα στην Αγία Πετρούπολη με ένα «διπλό» στη Βαλένθια, τότε αναπτερώνονται οι ελπίδες της Ζαλγκίρις. Θα έχει πάλι εξαιρετικά δύσκολο έργο, αλλά οι πιθανότητές της θα δουν μια αύξηση.

Το πρόγραμμα της Ζαλγκίρις:

Μπαρτσελόνα*
Βαλένθια*
Φενέρ
Μακάμπι*
ΤΣΣΚΑ
Μπάγερν

Ποια ματς θα πάρει: Φενέρ, ΤΣΣΚΑ, Μπάγερν

Εκτίμηση ρεκόρ: 15-19

Βαλένθια - Ρεκόρ: 12-16

Η Βαλένθια έμοιαζε να είναι… καβάλα στο άλογο για την 7η θέση, πίσω από τον Παναθηναϊκό, αλλά τις τελευταίες αγωνιστικές της ήρθαν όλα ανάποδα, με αποκορύφωμα το τρίποντο-«μαχαιριά» του Μίτσοφ στον αγώνα με την Αρμάνι, με το Σέρβο να βάζει σε «τροχιά» πρόκρισης εκ νέου την ιταλική ομάδα, αφήνοντας πίσω τους Ισπανούς.

Η πρόκριση, βέβαια, δεν έχει χαθεί για τις «Νυχτερίδες», αλλά για να έρθει αυτή, πρέπει να ευνοηθεί οπωσδήποτε από συγκυρίες και να πάρει τουλάχιστον τα εντός έδρας παιχνίδια της, μαζί με ένα «διπλό». Και σε αυτή την περίπτωση, η Άλμπα του… συμπατριώτη Αΐτο Ρενέσες είναι και πάλι ρυθμιστικός παράγοντας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τον «εμφύλιο» με την Μπασκόνια.

Το ματς-«κλειδί»: Όπως αναφέραμε, σπουδαίας σημασίας είναι η αναμέτρηση με την Άλμπα, ώστε να είναι όρθια η ομάδα για την πρόκριση, με την απαραίτητη προϋπόθεση των νικών εντός έδρας. Τα καθοριστικά ματς, όμως, μιας και εδώ θα διαλέξουμε δύο, θα είναι με την Μπασκόνια και τη Ρεάλ. Πολλά θα εξαρτηθούν, από το αν οι δύο ισπανικές ομάδες διεκδικούν κάτι και, αν δε συμβαίνει αυτό, τότε το 5-1 μπορεί να δώσει πρόκριση.

Το πρόγραμμα της Βαλένθια:

Εφές*
Ζαλγκίρις
Ρεάλ
Άλμπα*
Μπασκόνια*
Ερυθρός Αστέρας

Ποια ματς θα πάρει: Ζαλγκίρις, Ρεάλ, Άλμπα, Μπασκόνια, Ερυθρός Αστέρας

Εκτίμηση ρεκόρ: 17-17

Ολυμπιακός - Ρεκόρ: 12-16

Ο Ολυμπιακός έδειξε μια νοοτροπία μαχητή, αλλά το χαμένο έδαφος ήταν πάρα πολύ, για να καλυφθεί στις αγωνιστικές που έμειναν. Έχει υποστεί ήττες, που δεν ήταν πλήρως αναστρέψιμες, με αποτέλεσμα… να τρέχει, αλλά δυστυχώς να μην φτάνει. Σε κάθε περίπτωση, δε θα έπρεπε να τον υποτιμάμε, αλλά αν το πάρουμε «λογιστικά», οι πιθανότητες δεν είναι πολλές.

Εκτός του εντός έδρας αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα, λοιπόν, οι άλλοι δύο με τους Ισπανούς του clasico είναι εξαιρετικά δύσκολη, χώρια οι αγώνες-«φωτιά» με Αρμάνι, Χίμκι και Φενέρ εκτός έδρας. Κάπως έτσι, λογικά η κατάσταση μοιάζει πολύ δύσκολη για τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Το ματς-«κλειδί»: Αν κερδίσει τη Ρεάλ, τότε μένει όρθιος για την πρόκριση. Θα ελπίζει η Μπαρτσελόνα να μην έχει κάποιο προσανατολισμό την τελευταία αγωνιστική, ώστε τουλάχιστον να έχει τα τρία εντός έδρας και να διεκδικήσει την «κλοπή» σε ένα από τα εκτός.

Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού:

Αρμάνι*
Ρεάλ
Ερυθρός Αστέρας
Χίμκι*
Φενέρ*
Μπαρτσελόνα

Ποια ματς θα πάρει: Ερυθρός Αστέρας, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα

Εκτίμηση ρεκόρ: 15-19”

Αρμάνι - Ρεκόρ: 12-16

Αυτό το μεγάλο σουτ του Βλαντιμίρ Μίτσοφ στη Βαλένθια, μπορεί να σημάνει στο τέλος και… πρόκριση. Ήταν ένα τρίποντο, που επανέφερε τους Ιταλούς στα σενάρια πρόκρισης και, μάλιστα, το πρόγραμμά τους είναι αρκετά ευνοϊκό, ώστε να κάνουν μια τελική αντεπίθεση.

Τα εντός έδρας παιχνίδια με Ολυμπιακό, Βιλερμπάν και ΤΣΣΚΑ είναι ιδανικά για ένα 3/3 στο Μιλάνο, ενώ υπάρχουν και τρία εκτός έδρας απόλυτα διεκδικήσιμα με Αστέρα, Μπασκόνια και Ζενίτ, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και σε ένα 6/6, που υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θα φέρει σίγουρα πρόκριση στις 18 νίκες.

Το ματς-«κλειδί»: Το ματς, που μπορεί να κάνει την Αρμάνι να πιστέψει στην πρόκριση, είναι αυτό στο Βελιγράδι. Αν περάσει από τη δύσκολη έδρα του Ερυθρού Αστέρα, τότε είναι ικανή ακόμη και για το 6/6 στο φινάλε αυτής της φάσης, καθώς είναι μια ομάδα που… εκτοξεύεται και καταρρέει εύκολα. Μπορεί, όμως, η Μπασκόνια να διεκδικεί ακόμη την πρόκριση, αλλά και το 5/6 τη βάζει στο κόλπο.

Το πρόγραμμα της Αρμάνι:

Ολυμπιακός
Ερυθρός Αστέρας*
Μπασκόνια*
Βιλερμπάν
Ζενίτ*
ΤΣΣΚΑ

Ποια ματς θα πάρει: Ολυμπιακός, Βιλερμπάν, Ζενίτ, ΤΣΣΚΑ

Εκτίμηση ρεκόρ: 16-18

Μπασκόνια - Ρεκόρ: 12-16

Η τελευταία ομάδα, που υπολογίζουμε σε αυτό το μεγάλο «χορό» των «μονομάχων», είναι η Μπασκόνια. Είναι η ομάδα, που πείθει λιγότερο από καθεμία εξ όσων βρίσκονται αυτή την ώρα με ρεκόρ 12-16, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να την ξεγράψουμε, γιατί από ανατροπές… μας έχει χορτάσει στο παρελθόν.

Για αρχή, βέβαια, υπάρχουν τρία εντός παιχνίδια, που μπορεί να διεκδικήσει απέναντι σε Αρμάνι, Βαλένθια και Παναθηναϊκό. Υπάρχει, όμως, η υποχρέωση να νικήσει τη Μακάμπι, την Εφές ή την Μπαρτσελόνα σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι, ώστε έστω να βρεθεί σε ρυθμό 16 νικών για την οκτάδα.

Το ματς-«κλειδί»: Θα επιλέξουμε, λόγω συνθηκών, τον αγώνα με την Μπαρτσελόνα. Θα είμαστε στις τελευταίες τρεις αγωνιστικές και μπορεί η ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς ακόμη και να είναι σε διαδικασία… επιλογής αντιπάλων, κάτι που μπορεί να φέρει ένα «διπλό» στους παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Κάτι τέτοιο, όμως, δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για την ώρα.

Το πρόγραμμα της Μπασκόνια:

Μακάμπι*
Εφές*
Αρμάνι
Μπαρτσελόνα*
Βαλένθια
Παναθηναϊκός

Ποια ματς θα πάρει: Αρμάνι, Παναθηναϊκός

Εκτίμηση ρεκόρ: 14-20

Ερυθρός Αστέρας - Ρεκόρ: 11-17

Ο Ερυθρός Αστέρας έχει αποκτήσει έναν χαρακτήρα… ΑΕΚ από την χρονιά που σήκωσε το BCL, με κοινό παρονομαστή τον Ντράγκαν Σάκοτα στον πάγκο. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν μια μεγάλη νίκη απέναντι στη Μακάμπι, που τους δίνει ελπίδα και καλό είναι να τους συμπεριλάβουμε στα σενάρια μας, αλλά πρέπει να γίνουν… τα μύρια όσα για να μπει στην οκτάδα.

Οι Σέρβοι πρέπει να κάνουν ένα 6/6, μάλιστα, ώστε να μπουν στην οκτάδα λογικά, ενώ και με 5/6 θα είναι στο κόλπο ίσως, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να κάνουν νίκες, μεταξύ άλλων, στη Μαδρίτη, στον Πειραιά και τη Βαλένθια. Εξαιρετικά δύσκολο, λοιπόν, το έργο τους.

Το ματς-«κλειδί»: Σε αυτή την περίπτωση, θα βάλουμε ένα ζευγάρι παιχνιδιών ως καθοριστικά για τον Αστέρα. Έχει εντός έδρας την Αρμάνι και εκτός τον Ολυμπιακό. Αν, λοιπόν, κάνει εδώ το 2/2, ακόμη κι αν έχει χάσει στη Μαδρίτη, τότε μπορεί να έχει ελπίδες.

Το πρόγραμμα του Ερυθρού Αστέρα:

Ρεάλ*
Αρμάνι
Ολυμπιακός*
Ζενίτ
Μπάγερν*
Βαλένθια*

Ποια ματς θα πάρει: Αρμάνι, Ζενίτ

Εκτίμηση ρεκόρ: 13-21

Τελική βαθμολογία μέχρι τώρα (βάσει εκτιμήσεων):

6. Βαλένθια (17-17)
7. Παναθηναϊκός (17-17)
8. Φενέρ (17-17)
9. Χίμκι (17-17)
10. Αρμάνι (16-18)
11. Ζαλγκίρις (15-19)
12. Ολυμπιακός (15-19)
13. Μπασκόνια (14-20)
14. Ερυθρός Αστέρας (13-21)

(*) Με αστερίσκο είναι τα εκτός έδρας παιχνίδια



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ