16.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο χειρότερος ξένος σέντερ της Α1

Η ΑΕΚ αναζητά απεγνωσμένα εδώ και καιρό έναν περιφερειακό παίκτη με καλό σουτ για να ενισχύσει το ρόστερ της, καθώς εκεί έκριναν ότι "πονά" περισσότερο τόσο ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, που άρχισε το ψάξιμο, όσο και ο Ντράγκαν Σάκοτα, που τον διαδέχθηκε στον πάγκο και στο... ψάξιμο. Φαίνεται, ωστόσο, ότι σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και στις θέσεις κάτω από τα καλάθια. Εκεί όπου αγωνίζεται ο χειρότερος ξένος σέντερ στο φετινό πρωτάθλημα της Stoiximan.gr Basket League!

Ο Τσινέμελου Ελόνου έχει αγωνιστεί και στους 11 αγώνες της Ένωσης στην κανονική περίοδο ως τώρα με μέσο χρόνο συμμετοχής 14 λεπτά ανά αγώνα και μέση συνεισφορά 5,3 πόντους και 3,2 ριμπάουντ. Επιδόσεις πολύ μέτριες για έναν Αμερικανό σέντερ, ο οποίος λογιζόταν και ως βασικός στην αρχή της σεζόν. Επιδόσεις που πρακτικά είναι οι χειρότερες από αυτές κάθε άλλου ξένου σέντερ στη Stoiximan.gr Basket League.

Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, υπάρχει ένας ακόμα χειρότερος. Ο Τζόρνταν Ντίκερσον, που έφυγε πριν από λίγες μέρες από τον Κόροιβο, έπαιζε μόλις 10 λεπτά ανά αγώνα και συνεισέφερε 2,3 πόντους και 1,3 ριμπάουντ. Όμως ταυτόχρονα αμειβόταν δέκα φορές λιγότερο από τον Ελόνου! Επομένως οι απαιτήσεις που υπήρχαν από αυτόν δεν ήταν ίδιες.

Πριν συνεχίσουμε, ας δούμε τον πίνακα με τις επιδόσεις των 14 ξένων σέντερ που λογίζονται ως βασικοί από τις ομάδες της Stoiximan.gr Basket League:

ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ ΛΕΠΤΑ ΠΟΝΤΟΙ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ
Σον Έβανς Προμηθέας 9 23 12,3 5,7
Ρόλαντ Σάφτενααρ ΓΛ Φάρος 11 25 11,4 4,6
Σακίλ Γκούντγουιν Ρέθυμνο 11 27 11,3 7,2
Ντέγιαν Κράβιτς Πανιώνιος 7 19 11,3 3,6
Κιθ Μπένσον Άρης 9 18 10,3 6
Μάρβιν Τζόουνς Κολοσσός 11 21 10 4,9
Γκάρι Μακ Γκι Κύμη 8 23 9,9 7,4
Τζαμέλ Μακ Λιν Ολυμπιακός 11 19 8,5 4,6
Τζέιμς Γκιστ Παναθηναϊκός 10 20 7,8 4,4
Όουεν Κλάσεν ΠΑΟΚ 9 16 7,1 5,9
Ντι Τζέι Τζόνσον Λαύριο 10 13' 6,3 3,8
Κένταλ Φέισι Τρίκαλα 11 21 5,6 5,2
Τσινέμελου Ελόνου ΑΕΚ 11 14 5,3 3,2
Τζόρνταν Ντίκερσον Κόροιβος 9 10 2,3 1,3

Εξαιρώντας τον Ντίκερσον, ο Τσινέμελου Ελόνου σημειώνει τους λιγότερους πόντους και μαζεύει τα λιγότερα ριμπάουντ από όλους τους υπόλοιπους ξένους σέντερ αυτής της λίστας, ενώ έχει και τη μικρότερη συμμετοχή στους αγώνες μαζί με τον Ντι Τζέι Τζόνσον του Λαυρίου (η πραγματική διαφορά στο μέσο χρόνο συμμετοχής τους είναι μόνο μισό λεπτό, καθώς ο Τζόνσον έχει 13':05'' και ο Ελόνου 13':39''). Ο Τζόνσον πρόσφατα "κόπηκε" από το ρόστερ του Λαυρίου για να κάνει χώρο στους Λαμπ και Μουρ, αντίθετα ο Ελόνου παραμένει σε αυτό της ΑΕΚ.

Υπό αυτή την έννοια παρουσιάζει ενδιαφέρον η περίπτωση του Όουεν Κλάσεν, που είναι ευθέως συγκρίσιμο μέγεθος με τον Ελόνου, διότι έπαιζε στον ΠΑΟΚ, που, όπως και η ΑΕΚ, μετέχει παράλληλα και στο Basketball Champions League. O Καναδός, λοιπόν, παρότι έπαιζε μόλις δύο λεπτά περισσότερα από τον Αμερικανό της Ένωσης στο ελληνικό πρωτάθλημα, σκόραρε 2 πόντους περισσότερους (7,1 έναντι 5,3) και έπαιρνε σχεδόν τα διπλάσια ριμπάουντ (5,9 έναντι 3,2). Παρόλα αυτά ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έκρινε ότι δεν ήταν επαρκής και τον αντικατέστησε. Αντίθετα ο Ελόνου παραμένει.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί το εξής: Ο Τσινέμελου Ελόνου αμείβεται με 240.000 Ευρώ ετησίως, ήτοι με 24.000 Ευρώ μηνιαίως, και είναι μετά τον Γκιστ του Παναθηναϊκού και τον ΜακΛιν του Ολυμπιακού ο πιο ακριβοπληρωμένος σέντερ αυτής της λίστας. Ένα τέτοιο συμβόλαιο είναι πάρα πολύ δύσκολο να "σπάσει", ειδικά από τη στιγμή που ο Αμερικανός παίζει χάλια και είναι σχεδόν απίθανο να βρει τούτη την περίοδο άλλη ομάδα διατεθειμένη να του δώσει αυτά τα 24 χιλιάρικα το μήνα ή έστω ένα ποσό κάπου εκεί κοντά. Το ξέρει και ο ίδιος και προφανώς δεν θα θελήσει ποτέ να φύγει δίχως να πάρει όλα τα χρήματα που προβλέπονται από το συμβόλαιό του. Κατά συνέπεια η ΑΕΚ είναι σε δύσκολη θέση, γι' αυτό και δεν έχει τεθεί μέχρι τώρα θέμα αντικατάστασης του συγκεκριμένου παίκτη. Χώρια που είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί τώρα ένας καλός αθλητικός σέντερ, που να μη ζητά... την Άρτα και τα Γιάννινα για να τον αντικαταστήσει.

Σε ό,τι αφορά τους Γκιστ και Μακ Λιν, που βρίσκονται στο μέσον αυτής της λίστας καίτοι είναι οι πλέον ακριβοπληρωμένοι, δεν σημαίνει ότι είναι χειρότεροι παίκτες από όλους όσοι βρίσκονται από πάνω τους. Αντιθέτως, σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι πολύ πιο ποιοτικές ομάδες από τις υπόλοιπες και έχουν πολύ μεγαλύτερο rotations. Ο χρόνος συμμετοχής και οι προσπάθειες μοιράζονται πολύ περισσότερο, γι' αυτό οι επιδόσεις των παικτών στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι μάλλον χαμηλές. Στην Ευρωλίγκα, όπου οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες και το rotation πιο σφικτό, οι επιδόσεις τους είναι καλύτερες. Αντίθετα, ο Ελόνου κινείται στο ίδιο επίπεδο μετριότητας και στο BCL.

Για επίλογο αυτού του κειμένου κρατάμε το παράδοξο που δεν έχει σχέση με την ΑΕΚ και τον Ελόνου. Ο πρώτος σκόρερ και τέταρτος ριμπάουντερ αυτής της λίστας και πρακτικά ο καλύτερος ξένος σέντερ της φετινής Stoiximan.gr Basket League, ο Σον Έβανς, δεν αγωνίζεται πια στο πρωτάθλημα, διότι "κόπηκε" από τον Προμηθέα! Οι λόγοι της απομάκρυνσής του, βέβαια, δεν ήταν αγωνιστικοί, όπως έχει εξηγήσει ο Μάκης Γιατράς, αλλά δεν παύει το γεγονός να είναι παράδοξο...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ