14.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο «χαμαιλέοντας» Ολυμπιακός και τα δύο βασικά ζητήματα του Παναθηναϊκού (vids)

Περίμενα να περάσει και αυτή η εβδομάδα με τους διπλούς αγώνες για να επιβεβαιώσω πάνω κάτω τις όποιες σκέψεις είχα για τις ομάδες μας μετά τις πρώτες 2 αγωνιστικές. Σαφώς και οι “μεταλλάξεις” που αναπόφευκτα θα έχουμε στην εικόνα του ΠΑΟ και του Ολυμπιακού είναι αναπόφευκτες , αλλά σε κάθε περίπτωση μετά από τα 4 πρώτα παιχνίδια έχουμε μια πρώτη βάση συζήτησης.

Ξένοι και ταυτότητα για τον Παναθηναϊκό

Είναι χιλιοειπωμένη η κατάσταση αυτήν την στιγμή της ομάδας σε σχέση με το ιδιοκτησιακό. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό δεν είναι θέμα δικό μας και το λέω αυτό γιατί όλες οι αναφορές σε σχέση με την ομάδα ξεκινάνε από αυτό. Αν δούμε τον αγώνα στην Μαδρίτη , είναι ξεκάθαρο ότι ο Παναθηναϊκός δεν μπήκε με το “μαχαίρι στα δόντια” μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αν δούμε προσεκτικά τις πρώτες 2 κατοχές και των 2 ομάδων , θα παρατηρήσουμε ότι η Real δεν άφησε την Ελληνική ομάδα να αλλάξει εύκολα πάσες ή να εκτελέσει το σύστημα , σε αντίθεση με τους Ισπανούς , οι οποίοι έκαναν ακριβώς ότι είχαν σχεδιάσει χωρίς καμία ενόχληση. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Ο αγώνας βέβαια δεν τελειώνει στο 3ο λεπτό. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε με διάφορες αλχημείες να το συμμαζέψει αλλά μέχρι εκεί. Κάθε φορά που η Real πατούσε γκάζι ήταν αδύνατο ο Παναθηναϊκός να παρακολουθήσει. Νομίζω τεχνικά το παιχνίδι δεν χωράει πολλές συζητήσεις.

Τα θέματα που θα έχει να επιλύσει ο Παναθηναϊκός στο επόμενο διάστημα είναι τα εξής : α) να “χωρέσει” 8 ξένους στην λειτουργία της ομάδας και β) να μπορέσει να αποκτήσει μια ταυτότητα ως προς το τι τύπο ομάδα είναι. Αρχικά στο θέμα με τους ξένους , είναι ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς και πρέπει να κοπεί ένας από τους υπάρχοντες το οποίο είναι ένας γρίφος , αλλά και επί της ουσίας δημιουργούνται 2 roster. Αυτό θεωρώ ότι θα είναι ένα ακόμη πρόβλημα καθώς ήδη μιλάμε για μια νέα ομάδα που ακόμη και ο προπονητής της προσπαθεί να μάθει και θα δημιουργήσει αρκετά διλήμματα στην διάρκεια της σεζόν.

Το θέμα με την ταυτότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι παρά το θεωρητικό “έλλειμμα ταλέντου” , ο Παναθηναϊκός είναι σήμερα η χειρότερη άμυνα στην Euroleague. Παίζοντας απέναντι πχ στην Baskonia η οποία στα 2 πρώτα παιχνίδια σκόραρε 0.9 πόντους περίπου ανά κατοχή , δέχτηκε 1.36 ! Ακόμη και με την Fener την οποία κέρδισε , δέχτηκε 1.18 πόντους ανά κατοχή , ενώ η Fener την προηγούμενη και την επόμενη αγωνιστική είχε σκοράρει με πολύ κάτω από 1 πόντο ανά κατοχή.

Είναι δεδομένο ότι ο ΠΑΟ χρειάζεται χρόνο σαν μια νέα ομάδα , με το θέμα είναι την επιλογή πορείας βάση της οποίας θα παίρνονται οι αποφάσεις.

 

 

Ολυμπιακός των 12 παικτών

Η ομάδα του Ολυμπιακού επιβεβαίωσε ότι το αρχικό ξεκίνημα της ομάδας δεν ήταν τυχαίο. Παίζοντας πολύ καλύτερα και οδηγώντας την Barcelona στην χειρότερη μακράν μέχρι σήμερα επιθετική της επίδοση , έδειξε ότι θα είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει σε οποιοδήποτε γήπεδο παίξει. Είχα τονίσει την προηγούμενη εβδομάδα στο τέλος του blog , ότι θα μας δείξει ο Ολυμπιακός αν ισχύει ότι είναι η καλύτερη άμυνα στην Euroleague αυτήν την εβδομάδα , πράγμα που μετά την 4η αγωνιστική συνεχίζει να ισχύει. Φυσικά πάντα μιλάμε για την εποχή καθώς στην διάρκεια τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Αξιοσημείωτο στατιστικό για τις αμυντικές επιδόσεις του Ολυμπιακού είναι ότι οι αντίπαλοι του σουτάρουν λίγα τρίποντα και με το χειρότερο ποσοστό. Επίσης κάτι που πιστεύω είναι πολύ σημαντικό είναι ότι είναι η καλύτερη ομάδα σε κατοχές SPOT UP το οποίο είναι το πιο καθοριστικό στοιχείο σε άμυνα και επίθεση.

Στο παιχνίδι της Barcelona , πραγματικά ήταν πολύ άτυχος καθώς στις λεπτομέρειες στην κυριολεξία δεν πήρε μια νίκη την οποία άξιζε και απλά έχασε για ένα κακό ξεκίνημα στην τρίτη περίοδο. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι ότι 2 μέρες μετά , ο προπονητής του Ολυμπιακού όταν είδε ότι το ¨σενάριο¨ δεν βγαίνει , ανακάτεψε την τράπουλα και έβγαλε ένα άλλο σχήμα στο παρκέ το οποίο έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του Ολυμπιακού. Με τον Charles σαν 5 γενικά και με αλλαγές έχει προσπαθήσει και σε άλλα παιχνίδια ο Ολυμπιακός να αλλάξει τον ρυθμό και είναι κάτι που έχει αποτελεσματικότητα μέχρι σήμερα.

Γενικά αυτό που δείχνει η ομάδα είναι ότι μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή άλλους πρωταγωνιστές σε επίθεση και άμυνα , όπως και επίσης ότι ο προπονητής μπορεί να υπολογίζει επάξια και στους 12 παίκτες που έχει μαζί του , κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε μέχρι πού θα πάει ο φετινός Ολυμπιακός , αλλά σίγουρα έχει μπει σε μια συγκεκριμένη πορεία είναι αδιαμφισβήτητο.

Το επόμενο παιχνίδι με την CSKA είναι και αυτό ένα παιχνίδι “πιστοποίησης” για ευνόητους λόγους.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ