22.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Τόνι Πάρκερ είναι… πολυάσχολος

Η ιστορία θέλει τους επαγγελματίες παίκτες να παίρνουν λίγο χρόνο μέχρις ότου αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους μετά το τέλος της καριέρας τους. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών που έχουν μεγαλουργήσει στο υψηλότερο επίπεδο δεν είναι εύκολο να διαχειριστούν την επόμενη μέρα, όταν τα φώτα της δημοσιότητας παύουν να πέφτουν πάνω τους. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για όλους. Ο Τόνι Πάρκερ αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα και το έδειξε από την πρώτη στιγμή. Η σημαντικότερη από τις κινήσεις του ήταν στην ίδια του την πατρίδα.

Συνήθως οι παίκτες επιλέγουν μετά τη λήξη της καριέρας τους να κάνουν αυτά που τους είχαν λείψει ως κοινοί θνητοί. Ο Πάρκερ θεώρησε ότι πρώτα πρέπει να κοιτάξει την επόμενη μέρα και επέλεξε να αναλάβει τα ηνία της Βιλερμπάν. Αυτός ήταν και ο τρόπος του να παραμείνει στην κοινότητα του μπάσκετ χωρίς να χάσει ούτε λεπτό. Το ΝΒΑ δεν μπορούσε να είναι επιλογή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό προτίμησε να μπει στο κάδρο μέσα από τη συμμετοχή της Βιλερμπάν στη EuroLeague. Θα μπορούσε φυσικά να είναι αρκετά απασχολημένος με αυτή και μόνο τη δραστηριότητα, αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό.

Έτσι δημιούργησε ένα podcast όπου μοιράζεται – τι άλλο; – τις σκέψεις του σχετικά με το άθλημα που λάτρεψε και υπηρέτησε. Η ψηφιακή παρουσία του στο Spotify είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσει όποιος αγαπάει το μπάσκετ, ενώ το επόμενο βήμα του ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που ο Τόνι Πάρκερ εμφανίστηκε WSOP 2021 ως συμμετέχων παίκτης, στο πλευρό (ή ως αντίπαλος) των μεγαλύτερων ονομάτων στα επαγγελματικά παιχνίδια με τράπουλα, όπως είναι ο Ραμόν Κολίγιας. Ο Γάλλος δεν προχώρησε πολύ στη διοργάνωση, αλλά απήλαυσε κάθε στιγμή της συμμετοχής του, με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και μέσα στα παρκέ.

Αυτά είναι μόλις μερικά από όσα κάνει στην καθημερινότητά του ο Πάρκερ. Είναι ολοφάνερο ότι η απόφασή του να αφήσει τα παρκέ του ΝΒΑ, εκεί όπου έγραψε χρυσές σελίδες ιστορίας, ήταν προγραμματισμένη και μελετημένη ως την τελευταία λεπτομέρεια. Ο Γάλλος σούπερ σταρ ήξερε τι θα έκανε αμέσως μόλις άφηνε πίσω του τον μαγικό κόσμο του μπάσκετ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η απόφασή του άλλωστε ήρθε από ώριμο σκέψη, όταν ενημέρωσε τους Σάρλοτ Χόρνετς ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει ως μπασκετμπολίστας. Το 2019 ο Πάρκερ υποστήριξε ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ότι δεν σκόπευε να συνεχίσει την καριέρα του στα γήπεδα. Ο λόγος ήταν ότι δεν μπορούσε να διεκδικήσει πρωταθλήματα εξαιτίας της ηλικίας του, η οποία δεν του επέτρεπε να παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Πάρκερ δεν άφησε περιθώρια στους Σπερς, διότι τα είχε υπολογίσει όλα για την επόμενη μέρα.

Στο μόνο που έπεσε έξω ήταν ότι θα έμενε μόνιμα στο Σαν Αντόνιο, ενώ η πραγματικότητα τον έχει αναγκάσει να μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας λόγω των υποχρεώσεών του. Ο Γάλλος βρέθηκε στο ΝΒΑ για λογαριασμό των Σαν Αντόνιο Σπερς το 2001 και ως το 2018 έπαιξε 1151 φορές με τη φανέλα της ομάδας, έχοντας μέσο όρο 15,5 πόντους και 5,6 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Έπαιξε έξι φορές στο All-Star του ΝΒΑ, αναδείχθηκε κορυφαίος των play offs το 2007, πριν μείνει ελεύθερος από τους Σπερς.

Οι Χόρνετς τον πρόσθεσαν στη μηχανή τους με διετές συμβόλαιο, όμως μετά από την πρώτη σεζόν ο Πάρκερ κατάλαβε ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει τίτλο με την ομάδα του Σάρλοτ. Έτσι, δεν κατάφερε να κάνει ένα ακόμη όνειρο πραγματικότητα: έπαιξε συνολικά 18 σεζόν στο ΝΒΑ, ενώ όταν συμφώνησε με τους Σπερς είχε δηλώσει ότι «θα αγωνιστώ στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου για 20 χρόνια». Κατάφερε, όμως, να κατακτήσει τέσσερα δαχτυλίδια πρωταθλητή στο ΝΒΑ και να παίξει σε πέντε σειρές τελικών, υπό τις οδηγίες του Γκρεγκ Πόποβιτς. Ο περίφημος τεχνικός τον ανακάλυψε στα ευρωπαϊκά γήπεδα σε ηλικία 17 ετών και κίνησε τα νήματα ώστε δύο χρόνια μετά ο άγνωστος Γάλλος να κάνει το άλμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς από τους δύο δεν βγήκε χαμένος από αυτή τη συμφωνία, αφού η ιστορία γράφτηκε και δεν ξεγράφεται.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ