17.7 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Ο τσάρος του Μονακό (pics)

Η ιστορία του Σεργκέι Ντιαντέτσκο, ιδιοκτήτη και προέδρου της σημερινής αντιπάλου της ΑΕΚ στο Champions League Μονακό, δεν είναι η συνηθισμένη κάποιου επιχειρηματία που αποφάσισε να επενδύσει στο χώρο του αθλητισμού. Ο βίος και η πολιτεία του περιλαμβάνει ιστορίες διαπλοκής, το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ουκρανίας και μια απόπειρα δολοφονίας, από την οποία βγήκε αλώβητος! Όποιος βρεθεί σήμερα το βράδυ στις εξέδρες του "Λουί ΙΙ" στο Μονακό θα δει στα court seats έναν συμπαθή κύριο να κρατάει την ερυθρόλευκη σημαία στα χέρια του και να φωνάζει με πάθος "Davai!", που θα πει "πάμε!", παροτρύνοντας τους παίκτες της ομάδας του. Ακριβώς δίπλα του, όμως, θα κάθονται αγέρωχοι δύο θηριώδεις σωματοφύλακες, ενώ αν είναι κανείς παρατηρητικός, θα διαπιστώσει ότι κάτω από το πουκάμισό του φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο! Απομεινάρια ενός ταραχώδους παρελθόντος, που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή. Αντ' αυτού, τον έφερε στο Μονακό.

Ο Σεργκέι Ντιαντέτσκο, με καταγωγή από το Ντόνετσκ της Ουκρανίας, υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της τράπεζας Ροντοβίντ, η οποία το 2008 βρέθηκε στα πρόθυρα της πτώχευσης και υπέβαλε αίτημα στο κράτος για να τη σώσει. Όπερ και εγένετο. Δισεκατομμύρια Ευρώ των Ουκρανών φορολογουμένων δόθηκαν για τη διάσωση της Ροντοβίντ, αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει πού κατέληξαν. Σε ποιες τσέπες μπήκαν. Στην έρευνα που διατάχθηκε για να αποκαλυφθεί η αλήθεια προέβαλε προσκόμματα ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος κατάγεται επίσης από το Ντόνετσκ, όπως και οι ιδιοκτήτες της τράπεζας, και δεν μαθεύτηκε ποτέ τίποτα! Τι νομίζετε; Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει διαφθορά;

Η υπόθεση ήταν σοβαρή, τα λεφτά πάρα πολλά και κάποια στόματα έπρεπε να κλείσουν. Ένας βασικός μάρτυρας της υπόθεσης, αμέσως μετά την ανάκρισή του από τις αρχές, πέρασε αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο μετά από "ατύχημα" που είχε γλιστρώντας στο μπάνιο του σπιτιού του. Ένας άλλος έπεσε από τον μπαλκόνι του εβδόμου ορόφου και σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να επιδιορθώσει το κλιματιστικό του σπιτιού του! Ατύχημα κι αυτό...

Στις 19 Μαρτίου του 2012 ο Σεργκέι Ντιαντέτσκο οδηγούσε την πολυτελή Μερτσέντες του σε κάποιον δρόμο του Κιέβου. Άγνωστοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του κατά ριπάς. Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 26 σφαίρες δέχθηκε το αυτοκίνητο. Όμως ο Ντιαντέτσκο βγήκε από αυτό χωρίς την παραμικρή γρατσουνιά! Πολλοί υποψιάστηκαν ότι όλο αυτό ήταν σκηνοθετημένο. Μήπως το έστησε ο ίδιος για να βρει μια αφορμή να φύγει από τη χώρα; Οι έρευνες έδειξαν ότι η απόπειρα δολοφονίας ήταν πραγματική. Ο Ντιαντέτσκο ήταν ένας ακόμα μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση του τραπεζικού σκανδάλου, που έπρεπε να βγει από τη μέση. Αλλά τη γλίτωσε ως εκ θαύματος. Πήρε λοιπόν κι αυτός την οικογένειά του και αυτοεξορίστηκε. Στο Μονακό.

Τη μεσολάβηση στον Πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό, ώστε να του δοθεί άδεια παραμονής στο πριγκιπάτο, έκανε ο Σεργκέι Μπούμπκα. Από το Ντόνετσκ κι αυτός, είχε διατελέσει πρόεδρος της τράπεζας Ροντοβίντ, ενώ γνώριζε πολύ καλά όλους τους επιφανείς Μονεγάσκους. Τους έπεισε να τον δεχθούν, παρά το αμφιλεγόμενο παρελθόν του. "Ο κύριος Ντιαντέτσκο έλαβε την άδεια παραμονής στο Μονακό, διότι αναζητά ασφάλεια. Κι αυτή είναι δουλειά του Μονακό", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του πριγκιπάτου, Πολ Μασερόν. Λίγο αργότερα παραιτήθηκε από το αξίωμά του για να γίνει μέλος του Δ.Σ. της ομάδας μπάσκετ της Μονακό, την οποία είχε στο μεταξύ αγοράσει ο Ντιαντέτσκο!

"Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Είχα και στο Ντόνετσκ μια ομάδα, την BC Ντόνετσκ, και είναι κρίμα που εκεί δεν μπορείς πια να κάνεις αθλητισμό. Η ζωή πλέον πρόσφερε σε μένα και στην οικογένειά μου μια ακόμα ευκαιρία κι έτσι ήθελα να πάρω μια ομάδα μπάσκετ εδώ", δήλωνε τότε ο Σεργκέι Ντιαντέτσκο, που δεν χρειάστηκε να πει τίποτα άλλο για να πείσει τον Πρίγκιπα Αλβέρτο και τους λοιπούς Μονεγάσκους. Τα νούμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ήταν μεγάλα. Κι ο ίδιος δεσμεύτηκε πως θα επενδύσει στην ομάδα για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η συνέχεια είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Η Μονακό από την 3η κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος βρέθηκε μάνι μάνι στην 1η και τότε ο Ουκρανός εκατομμυριούχος έπρεπε να ξεπεράσει ένα ακόμα εμπόδιο. Τις αντιδράσεις των υπόλοιπων ομάδων της LNB, οι οποίες πληρώνουν πολύ μεγαλύτερους φόρους απ' ό,τι στο Μονακό, όπου η φορολογία είναι πρακτικά ανύπαρκτη! Δεν ήθελαν να δεχθούν την ομάδα στη μεγάλη κατηγορία, επειδή δεν εξασφαλίζονταν ίσοι όροι ανταγωνισμού, αλλά τελικά η λύση βρέθηκε μετά από πολλές συζητήσεις. Η Μονακό πληρώνει σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο παράβολο για τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα. Περίπου 400.000 Ευρώ κάθε χρόνο. Κανένα πρόβλημα. Από τις φοροαπαλλαγές του πριγκιπάτου ο Ντιαντέτσκο εξοικονομεί πολύ περισσότερα.

Γι' αυτό χαρακτηρίζεται πλέον ο μεγαλύτερος επενδυτής που έχει δει ποτέ το γαλλικό μπάσκετ! Το μπάτζετ της Μονακό είναι φέτος το μεγαλύτερο στη Γαλλία και αυτό φαίνεται και στο γήπεδο. Στο γαλλικό πρωτάθλημα κάνει περίπατο, ενώ απόψε στο "Λουί ΙΙ" απειλεί την ΑΕΚ με αποκλεισμό από τα προημιτελικά, όπου σκοπεύει η ίδια να συνεχίσει. Για να κάνει ξανά χαρούμενο τον Σεργκέι Ντιαντέτσκο και τους δύο θηριώδεις Ουκρανούς που θα στέκονται δίπλα του. Μήπως σκάσουν κι αυτοί κανένα χαμόγελο...

Το σημερινό πρόγραμμα του Champions League περιλαμβάνει τις αναμετρήσεις (σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα):

19:00 Νεπτούνας - Λούντβιγκσμπουργκ (61-73)
19:00 Μπεσίκτας - Καρσίγιακα (70-75)
21:30 Μονακό - ΑΕΚ (68-69)
21:30 Τενερίφε - ΠΑΟΚ (63-66)
21:30 Βενέτσια - Αβελίνο (49-53)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ