21.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ο Τζαμπάρ ανάρρωσε από καρκίνο και κατηγορεί το σύστημα

Ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, από τον οποίο ανάρρωσε, και δήλωσε τυχερός που είναι θρύλος του ΝΒΑ.

Ο 73χρονος παλαίμαχος σέντερ, που είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία του «μαγικού κόσμου», ενώ αναδείχθηκε έξι φορές πολυτιμότερος παίκτης, δεκαεννέα φορές all star και κατέκτησε έξι πρωταθλήματα με τους Μιλγουόκι Μπακς και τους Λος Άντζελες Λέικερς, αναφέρθηκε στις ζωές των Αφροαμερικανών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σε κείμενό του, με τον τίτλο «Black Lives Matter», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχω περάσει καρκίνο στον προστάτη, λευχαιμία κι έχω κάνει εγχείρηση καρδιάς. Είμαι τυχερός επειδή είμαι διάσημος, έτσι ώστε να έχω αρκετή οικονομική ασφάλεια για να λάβω την καλύτερη ιατρική περίθαλψη. Κανένας δεν θέλει να πεθάνει ένας θρύλος του ΝΒΑ στη δική του βάρδια. Φανταστείτε τις κριτικές που θα είχαν γίνει».

Εν συνεχεία, άσκησε κριτική στο υγειονομικό σύστημα, επικεντρώνοντας στην ιατρική περίθαλψη των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ που είναι προβληματική: «Αν και είμαι ευγνώμων για τα πλεονεκτήματα που έχω, δηλώνω φοβισμένος και ενοχλημένος γιατί πολλοί από τη μαύρη κοινότητα δεν έχουν τις ίδιες επιλογές και θεωρώ ότι είναι και ευθύνη μου να βοηθήσω να λυθούν τα προβλήματα αυτά, με αυτούς που παλεύουν με προβλήματα υγείας. Διότι οι ζωές των μαύρων είναι σε κίνδυνο. Σοβαρό κίνδυνο, από ένα ευρύ φάσμα απειλών που βρίσκονται στα θεμέλια της αμερικανικής κοινωνίας. Οι περισσότεροι γνωρίζουν την αλήθεια, αλλά κάποιοι την αρνούνται επειδή φοβούνται ότι θα προκληθεί κατάρρευση. Ωστόσο, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ακεραιότητά μας θα πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα ελαττώματα που υπάρχουν».

Ο θρυλικός Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ εστίασε και στην πανδημία του κορονοϊού, προσθέτοντας στο ίδιο ύφος: «Αυτό που αποκαλούμε ευγενικά "διαφορά στην υγεία" σκοτώνει καθημερινά μαύρους ανθρώπους. Τους αναγκάζει να ζουν πιο άρρωστοι και να πεθαίνουν γρηγορότερα. Με την πανδημία του κορονοϊού απλώς επισημάνθηκε πόσο κακόηθες είναι το σύστημα. Ο ιός COVID-19 έχει χτυπήσει την αφροαμερικανική κοινότητα με υψηλότερο και πιο καταστροφικό ρυθμό εν συγκρίσει με τη λευκή κοινότητα. Ταυτόχρονα, η φροντίδα που λαμβάνουν οι νοσούντες είναι κατώτερη. Το ποσοστό θανάτου είναι 3,6 φορές υψηλότερο και στις "μαύρες πολιτείες" το ποσοστό μόλυνσης είναι τρεις φορές υψηλότερο. Το ποσοστό θανάτου, δε, είναι έξι φορές υψηλότερο. Υπάρχει φυλετική ανισότητα σε αυτές τις περιπτώσεις. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αγνοεί το γεγονός ότι, αν και χρειάζονται περισσότερο ιατρικές υπηρεσίες, λαμβάνουν στην πραγματικότητα το χαμηλότερο επίπεδο».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ