19.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο «τελευταίος χορός» των θρύλων του ΝΒΑ (vid.)

Ο χρόνος είναι αδυσώπητος ακόμη και γι' αυτούς που έχτισαν τον μύθο τους και θα χαρακτηρίζονται εσαεί θρύλοι. Για όλους έρχεται η στιγμή να πουν «αντίο». Οι σούπερ σταρς του ΝΒΑ δεν αποτελούν εξαίρεση. Υπήρξαν εκείνες οι στιγμές στην καριέρα τους στις οποίες σημείωσαν τους τελευταίους πόντους τους που με αυτό το δεδομένο είχαν ιστορική χροιά.


Μάικλ Τζόρνταν

O «air» έβαλε τον επίλογο της μυθικής καριέρας του στις 16 Απριλίου 2003. Ως παίκτης των Ουίζαρντς σημείωσε τους τελευταίους πόντους του με βολές απέναντι στους Σίξερς σε ματς στο οποίο είχε 15 πόντους με 6/15 σουτ, τέσσερα ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ.

 


Κόμπι Μπράιαντ

Ο αείμνηστος σταρ των Λέικερς έριξε την αυλαία με τον τρόπο που άρμοζε στην περίσταση. Ήταν 13 Απριλίου 2016 όταν στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του απέναντι στους Τζαζ σημείωσε 60 πόντους με 10/12 βολές και 22/50 σουτ. Στα 14,8'' ευστόχησε σε δύο βολές που του έδωσαν τους τελευταίους πόντους του.

 

Μπιλ Ράσελ

Ο «Bill the Hill» ήταν μόλις 35 χρόνων όμως για τα δεδομένα του μπάσκετ των 60s ήταν πια μεγάλος. Είπε το μπασκετικό «αντίο» στις 5 Μαίου 1969 στον 7ο τελικό των Σέλτικς με τους Λέικερς μέσα από τον οποίο οι «Κέλτες» έγιναν η πρώτη ομάδα στην ιστορία που επέστρεψαν από το εις βάρος τους 0-2 σε μία σειρά τελικών. Ο Ράσελ είχε έξι πόντους, 21 ριμπάουντ και έξι ασίστ χωρίς να χάσει ούτε δευτερόλεπτο δράσης κάτι που έκανε άλλωστε στα 14 από τα 18 παιχνίδια των πλέι οφ των Σέλτικς εκείνης της σεζόν.

 


Ουίλτ Τσάμπερλεϊν

Ο «Wilt the Stilt» είπε το «αντίο» τέσσερα χρόνια μετά από τον μεγάλο αντίπαλο του. Ήταν στις 10 Μαίου 1973 όταν στο πλαίσιο του 5ου τελικού των πλέι οφ, είχε 23 πόντους με 5/14 βολές, 9/16 σουτ και 21 ριμπάουντ χωρίς να αποτρέψει την ήττα των Λέικερς από τους Νικς με την οποία έγινε το 4-1.

 


Τιμ Ντάνκαν

Ο «κολυμβητής» σημείωσε το τελευταίο καλάθι του στο 6ο παιχνίδι των ημιτελικών της Δύσης για τα πλέι οφ του 2016 απέναντι στους Θάντερ. Ήταν 12 Μαίου 2016 και ο Ντάνκαν είχε 19 πόντους με 7/14 σουτ και πέντε ριμπάουντ χωρίς να καταφέρει να αποτρέψει την ήττα και τον αποκλεισμό των Σπερς.

 


Πολ Πιρς

Με ένα γκολ-φάουλ προς το τέλος της τρίτης περιόδου του 7ου αγώνα της πρώτης φάσης των πλέι οφ της Δύσης, ο Πολ Πιρς έκλεισε τον δικό του λογαριασμό. Ήταν με τους Κλίπερς και απέναντι στους Τζαζ. Στο τελευταίο παιχνίδι της 19ετούς καριέρας του ο «Truth» είχε έξι πόντους με 2/4 σουτ και τρία ριμπάουντ.

 


Σακίλ Ο' Νιλ

Ως «Κέλτης» και απέναντι σε μία από τις πρώην ομάδες του, τους Χιτ, έγραψε τον δικό του επίλογο ο Σακίλ Ο' Νιλ. Ήταν στον τρίτο ημιτελικό των πλέι οφ της Ανατολής, στις 7 Μαίου 2011 όταν σημείωσε δύο πόντους. Έπαιξε και στο επόμενο παιχνίδι για 3:31 χωρίς ωστόσο να σκοράρει. Έτσι οι τελευταίοι πόντοι του ήταν εκείνοι του τρίτου αγώνα της σειράς.

 


Τσαρλς Μπάρκλεϊ

Με ένα πραγματικό καλάθι Μπάρκλεϊ, ανάμεσα δηλαδή σε τρεις αντιπάλους, σημείωσε τους τελευταίους πόντους του ο «sir Charles». Ήταν στις 19 Απριλίου 2000 όταν σημείωσε τους μοναδικούς πόντους του στο ματς των Ρόκετς με τους Βανκούβερ Γκρίζλις.

 


Κέβιν Γκαρνέτ

Με ένα σουτάκι λίγο μέσα από το τρίποντο στις αρχές του αγώνα των Τίμπεργουλφς με τους Γκρίζλις σημείωσε ο K.G. τους τελευταίους πόντους του. Ήταν 23 Ιανουαρίου 2016 αφού ο Γκαρνέτ δεν αγωνίστηκε στο υπόλοιπο της περιόδου.

 


Καρλ Μαλόουν

Με ένα σουτ από μέση απόσταση ο 2ος σκόρερ όλων των εποχών σημείωσε τους τελευταίους πόντους του. Ο «ταχυδρόμος» είχε σκοράρει στο 4ο παιχνίδι των πλέι οφ μεταξύ των Λέικερς και των Πίστονς. Ήταν και οι μοναδικοί πόντους του σε εκείνο το παιχνίδι στο οποίο είχε ακόμη πέντε ριμπάουντ και δύο ασίστ.

 


Τζον Στόκτον

Μπροστά στον Πέτζα Στογιάκοβιτς και τον Κρις Ουέμπερ σκόραρε για τελευταία φορά ο σπουδαίος πόιντ γκαρντ των Τζαζ. Ήταν στις 30 Απριλίου 2003 όταν για το 5ο ματς των πλέι οφ είχε οχτώ πόντους και επτά ασίστ. Καθόλου άσχημα για παίκτη που είχε συμπληρωμένα 41 χρόνια ζωής.

 


Άλεν Άιβερσον

Παρά την επαφή με αντίπαλο και χωρίς ισορροπία, ο «answer» φόρτωσε για τελευταία φορά το καλάθι των αντιπάλων τους στο ματς των Σίξερς με τους Μπουλς. Είχε 13 πόντους και τρεις ασίστ σε εκείνο το παιχνίδι της 20ής Φεβρουαρίου 2010.

 


Τζούλιους Ίρβινγκ

Με μία «πιρουέτα» που δύσκολα θα έκανε άλλος 37χρονος, έκλεισε τη μεγάλη καριέρα του ο «Dr J». Ήταν στις 3 Μαίου 1987 όταν σημείωσε τους τελευταίους από τους 24 πόντους του στο ματς των Σίξερς με τους Μπακς, στο 5ο ματς των πλέι οφ. Είχε σε εκείνο το παιχνίδι που έμελλε να είναι το τελευταίο του, 10/24 σουτ, τέσσερα ριμπάουντ, δύο ασίστ και τρία κλεψίματα. Το standing ovation που υπήρξε τη στιγμή που έγινε αλλαγή, παραμένει ανατριχιαστικό ακόμη και 33 χρόνια μετά.

 


Λάρι Μπερντ

Με σουτ από τα δύο μέτρα ο μεγαλύτερος, ίσως, λευκός στην ιστορία του ΝΒΑ, σημείωσε τους τελευταίους πόντους της μυθικής καριέρας του. Ήταν στις 17 Μαίου 1992 όταν στο 4ο ματς των πλέι οφ, δεν απέτρεψε την ήττα και τη «σκούπα» των Σέλτικς από τους Καβς αλλά είχε 12 πόντους με 6/9 σουτ, πέντε ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ.

 


Μάτζικ Τζόνσον

Όπως ο μεγάλος αντίπαλος του Λάρι Μπερντ, έτσι και ο Μάτζικ Τζόνσον είπε «αντίο» με μία εις βάρος της ομάδας του «σκούπα». Ήταν 2 Μαίου 1996 όταν πάτησε για τελευταία φορά το παρκέ, σημειώνοντας οχτώ πόντους και έχοντας ακόμη πέντε ριμπάουντ και ισάριθμες ασίστ στο ματς των Λέικερς με τους Ρόκετς για την πρώτη φάση των πλέι οφ.

 


Ρέτζι Μίλερ

Ο «Killer» βγήκε από το σκριν, υποδέχτηκε την μπάλα, την μπουμπούνισε υπό την πίεση του σκληρού Ριπ Χάμιλτον και φυσικά ευστόχησε. Ήταν 1,5 λεπτό πριν το τέλος του 5ου αγώνα των πλέι οφ του 2005 μεταξύ των Πέισερς και των Πίστονς. Ήταν 19 Μαίου 2005 και η επιτομή του «clutch sharpshooter», αν και διένυε πια το 40ό έτος της ζωής του, σημείωσε 27 πόντους με 7/8 δίποντα και 4/8 τρίποντα.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ