20.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο «ταύρος» ξανά στην… αρένα του! (vids+pics)

Ο Γιόνας Ματσιούλις επιστρέφει στην Ελλάδα, αυτή την φορά για λογαριασμό της ΑΕΚ, και το Basketa.gr ανατρέχει στο παρελθόν μίας από τις μεγαλύτερες μεταγραφές επί εποχής Μάκη Αγγελόπουλου στη «Βασίλισσα». Οι τίτλοι με τον Παναθηναϊκό, η αγάπη για την Αθήνα, ο σοβαρός τραυματισμός, η Ευρωλίγκα με τη Ρεάλ και... η κόντρα με τον Σπανούλη.

Τον Μπρους Μπάνερ καλό είναι να μην τον εκνευρίζεις. Κι αυτό, γιατί το αποτέλεσμα ξέρεις ποιο θα είναι και δε θες... σε καμία περίπτωση να βρεις μπροστά σου τον «Χαλκ». Τι σχέση έχει αυτό με τον Γιόνας Ματσιούλις; Ότι πρόκειται, ασφαλώς, για ένα από τα παρατσούκλια του, μαζί με το «ταύρος», αποτελώντας μια ήρεμη δύναμη κάθε ομάδας, αλύγιστος στο παρκέ και ας είχε αντιμετωπίσει κάποτε μια συνθήκη, η οποία θα μπορούσε να του είχε τερματίσει πολύ νωρίτερα την καριέρα και να μην είχε βρεθεί ποτέ στο διάβα της ΑΕΚ, όπως έγινε τώρα, με την Ένωση να κάνει το «μπαμ» και να τον αποκτά.

 

With #hulk @madametussaudsamsterdam museum. Panašūs kaip du vandens lašai ?????????????

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jonas Mačiulis (@jonasmaciulis8) στις

Τα πρώτα χρόνια και οι θρίαμβοι με την Εθνική

Πριν φτάσουμε, όμως, στο ότι έγινε ξανά κάτοικος ΟΑΚΑ, ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο γεννηθείς στις 10/2/1985 Γιόνας Ματσιούλις ξεκινά την επαγγελματική του πορεία από την LKAA Ζαλγκίρις στη β' κατηγορία, αλλά γρήγορα θα πάρει ανοδική πορεία, ώστε το 2005 και μετά από έναν χρόνο στην Νεβέζις, να αγωνιστεί στην... κανονική Ζαλγκίρις.

Μπορεί εκεί να κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα, με εξαιρετικές παρουσίες στην Ευρωλίγκα, αλλά αν υπήρχε κάτι που ανέβαζε πολύ τις μετοχές του, αυτό ήταν η Εθνική Λιθουανίας. Συνηθίζοντας στα μετάλλια... από το 2003, όταν έπαιρνε το ασημένιο στο Παγκόσμιο U19 της Θεσσαλονίκης, κατέκτησε χάλκινο στην πρώτη του συμμετοχή με την Ανδρών, το 2007 στην Ισπανία, κερδίζοντας το δικό μας αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο μικρό τελικό. Νωρίτερα, είχε δύο χρυσά μετάλλια με τις Εθνικής U21 και Πανεπιστημιάδας σε αντίστοιχα Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Η πρωτεύουσα της μόδας, το πισωγύρισμα και το... μηδενικό συμβόλαιο της «αναγέννησης»

Δεν πήγαν, πάντως, όλα τόσο «ρόδινα» για τον Ματσιούλις. Η φιλόδοξη Αρμάνι Μιλάνο τον αποκτά το 2009 από τη Ζαλγκίρις, προσφέροντάς του ένα διόλου ευκαταφρόνητο συμβόλαιο με 1.2 εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια. Τα πλάνα, όμως, θα άλλαζαν στο δεύτερο χρόνο, που μετά από τις καλές εμφανίσεις της πρώτης χρονιάς, θα υποστεί ένα σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο, ο οποίος θα τον αφήσει εκτός δράσης για τους επόμενους εννέα μήνες.

Το καλοκαίρι του 2011 το συμβόλαιο δεν ανανεώνεται και ο Ματσιούλις μοιάζει να είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αν υπήρξε κάτι που του έδωσε δύναμη, αυτό ήταν η παρουσία της Αγκνέ στη ζωή του, με την οποία παντρεύτηκε το ίδιο έτος, έχοντας σήμερα τρία παιδιά, με το ένα εξ αυτών γεννημένο στην Αθήνα, τον καιρό που έπαιζε στον Παναθηναϊκό. Μια απόφαση έπρεπε να ληφθεί και, εν τέλει, αυτή ήταν να παίξει στην Μπαλτάι, ομάδα της χώρας του, με μηδενικό συμβόλαιο, μέχρι τη μέρα που θα έβρισκε σε κάποια άλλη, πιο αξιόλογη, ομάδα.

Και κάπου εκεί, η τύχη του «ταύρου» από το Κάουνας αλλάζει. Από τα «τάρταρα», με εκείνο το μηδενικό συμβόλαιο, παίζοντας δωρεάν, θα ξεκινήσει η νέα πορεία προς την καταξίωση...

Όταν φόρεσε τα «πράσινα»...

Δεν πέρασε πολύς καιρός, παρά μόνο δύο μήνες από τότε που υπέγραψε εκείνο το συμβόλαιο με την Μπαλτάι και επανήλθε δυναμικά από τον τραυματισμό του. Στο πρώτο του παιχνίδι, μάλιστα, με την Κάλεβ/Κράμο, πέτυχε 16 πόντους και οδήγησε την ομάδα σε νίκη. Τον Απρίλιο του 2012, η Σιένα τον φέρνει στις τάξεις της και του προσφέρει την ευκαιρία να... ξαναχτίσει το όνομά του, μαζί με έναν τίτλο πρωταθλητή Ιταλίας.

Και τότε θα φορέσει τα άλλα «πράσινα». Αυτά του εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκού, που πλην Διαμαντίδη και Τσαρτσαρή, έχει δει άπαντες να αποχωρούν και ετοιμάζεται για μια σαρωτική ανανέωση. Στοίχημα του Αργύρη Πεδουλάκη και των παικτών του, ήταν να αποδείξουν πως μπορούσαν σε αυτή τη μεταβατική εποχή να είναι ανταγωνιστικοί και τα καταφέρνουν περίφημα. Η ομάδα παίρνει το double το 2013 με «σκούπα» στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα επί του Ολυμπιακού, ενώ φτάνει ένα «βήμα» από το Final Four, αποκλειόμενη σε Game 5 με την Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ. 

Ο Ματσιούλις ήταν πρωταγωνιστής σε αυτή την επιτυχία και ανανεώνει για δύο χρόνια, μαζί με τον... Διόσκουρό του Μάικ Μπράμος. Η δεύτερη χρονιά, πάντως, μπορεί να είχε ξανά double, με τον ίδιο να είναι καθοριστικός στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, σε έναν εκ των τελικών να παίζει με διάστρεμμα και στο τέλος της περιόδου να βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα της Basket League, αλλά το «τριφύλλι» κάνει εκ νέου ανανέωση στο ρόστερ του, προσλαμβάνοντας τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς και ο Ματσιούλις δε βρίσκεται στα σχέδια.

Η Ελλάδα, βέβαια, έμεινε πάντα στην καρδιά του. Εδώ γεννήθηκε, άλλωστε, η δεύτερη κόρη του και εδώ προτιμά αρκετές φορές να έρχεται για τις διακοπές του, έστω κι αν πάντοτε αναζητά με την Αγκνέ, νέα μέρη για να επισκέπτονται μαζί με τα τρία παιδιά τους.

Στην κορυφή της Ευρώπης

Τι τριετία έχει ζήσει ο Ματσιούλις! Μετά τους τέσσερις τίτλους με τον Παναθηναϊκό, οι μετοχές του είχαν ανέβει κατακόρυφα και η Ρεάλ Μαδρίτης εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να τον φέρει στις τάξεις της, μετά την απομάκρυνση από το ΟΑΚΑ, η οποία βέβαια δεν ήταν... η πρώτη, αφού και το καλοκαίρι του 2013 είχε ανανεώσει την τελευταία στιγμή.

Στους «Μερένχες» θα ζήσει εξίσου υπέροχες στιγμές, με κορυφαία την κατάκτηση της Ευρωλίγκα το 2015, στον τελικό με τον Ολυμπιακό. Πολλοί θα θυμούνται, βέβαια, την κόντρα του με τον Βασίλη Σπανούλη, που εκφράστηκε πολύ πιο ανοικτά σε εκείνο το ματς, με τους δύο να... μην τα πηγαίνουν και τέλεια, από τότε που ο Λιθουανός έπαιζε στον Παναθηναϊκό. Ο τελευταίος, πάντως, δεν μπορεί να έχει παράπονο, αφού την τριετία 2013-2015, εκτός του ότι σάρωσε τα πάντα σε ομαδικό επίπεδο, πήρε και άλλα δύο μετάλλια με την Εθνική, στην οποία είχε επίσης επανέλθει δυναμικά. Δύο αργυρά σε Σλοβενία και Γαλλία θα προστεθούν στην πλούσια του συλλογή.

Όχι ότι το 2016 θα ήταν... κακή χρονιά. Εκεί κατακτά άλλο ένα double με τη Ρεάλ, αλλά ο χρόνος του σιγά σιγά περιορίζεται. Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, στα μέσα της σεζόν που μόλις μας πέρασε ζήτησε την αποχώρησή του, αφού οι τραυματίες και έχοντες μεγαλύτερο μέρος στα πλάνα του Πάμπλο Λάσο, επέστρεφαν σιγά σιγά. Ο επόμενος σταθμός θα ήταν στο Κράσνονταρ και με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν του Σάσα Ομπράντοβιτς θα φτάσει έως τους τελικούς του Eurocup, για να ηττηθεί από την Νταρουσάφακα του - νυν προπονητή του Ολυμπιακού - Ντέιβιντ Μπλατ.

Η catapulta που τον ξεχωρίζει...

Δεν είναι μόνο η δύναμη, η αποφασιστικότητα και το γεγονός ότι είναι αλύγιστος, που τον ξεχωρίζουν. Μπορεί να παρατηρήσει κανείς και το ξεχωριστό του σουτ, με το οποίο σκοράρει από μακριά. Ονομάζεται calapulta και στηρίζεται σε ένα αρχικό πολύ καλό πάτημα, με σημαντικό στήριγμα στο αριστερό χέρι για να σουτάρει μετά με το δεξί πάνω από το κεφάλι του. Με... μπόλικη δόση χιούμορ, ο Ματσιούλις είχε εξηγήσει στο κανάλι της Ευρωλίγκας αυτό το σουτ, που συνήθως καταλήγει και στο πλεκτό.

Η ώρα της επιστροφής... στην αρένα του

Για να δικαιολογηθεί και ο τίτλος, αναφερόμαστε στην αρένα του ΟΑΚΑ. Αυτή, άλλωστε, τον μετέτρεψε σε έναν περιζήτητο και διάσημο - εκ νέου - παίκτη, όπως είχε συμβεί στην ταινία του «Μονομάχου», όπου ο πρωταγωνιστής αποκτά όλη τη δόξα παλεύοντας εναντίον όλων των ορδών του Αυτοκράτορα Κόμοδου στο Κολοσσαίο. Κάπως έτσι βλέπει το συγκεκριμένο γήπεδο ο Γιόνας Ματσιούλις και αποφάσισε την επιστροφή. Το ομολόγησε και ο ίδιος με τον τρόπο του.

Αυτή γίνεται, όμως, για λογαριασμό της ΑΕΚ και υπό διαφορετικές συνθήκες, σε σύγκριση με εκείνες που τον είχαν φέρει στον Παναθηναϊκό. Η Ένωση έχει να διαχειριστεί δύο τίτλους, του Κυπέλλου και του Champions League, ενώ επιθυμεί και το «βήμα» παραπάνω στο πρωτάθλημα. 

«Καθήκον της «Βασίλισσας» είναι να διατηρηθεί σε τροχιά πρωταθλητισμού στις διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις», ανέφερε στην αρχή η ανακοίνωση της απόκτησής του από την ΑΕΚ. Ίσως ο Μάκης Αγγελόπουλος και ο Λούκα Μπάνκι να βρήκαν και τον κατάλληλο άνθρωπο, για να... εκφραστούν ακόμη πιο ανοικτά, για αυτήν που γίνεται «Βασίλισσα ξανά»...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ