21.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Στούντεμαϊρ, οι Νετς και το Σάμπατ

Ο Αμάρε Στούντεμαϊρ κρέμασε τη φανέλα και βρήκε θέση στο τεχνικό επιτελείο των Μπρούκλιν Νετς. Εκεί όπου έχει πόστο στην ανάπτυξη των αθλητών. Το μεγαλύτερό του πρόβλημα ήταν να διαφυλάξει την ιερότητα του Σάμπατ, αλλά κι εκεί βρέθηκε λύση όπως παραδέχθηκε δημοσίως.

Ο Στούντεμαϊρ ήθελε τη δουλειά στους Νετς. Είναι όμως και ορθόδοξος Εβραίος, τηρώντας όλες τις σχετικές παραδόσεις. Μία από αυτές είναι και η ιερότητα του Σαββάτου. Από τη Δύση του ηλίου την Παρασκευή ως τη Δύση του το Σάββατο ουσιαστικά απαγορεύεται να δουλεύεις, απαγορεύεται ακόμη και η χρήση μηχανημάτων. Ακόμη και του ασανσέρ! Οι Νετς αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συνεργασία με τον Στούντεμαϊρ σεβόμενοι το δικό του Shabbat. Έτσι απλά ας πούμε πως ο πρώην παίκτης παίρνει το... ρεπό του το Σάββατο.

Το θέμα των New York Times που υπογράφει ο Μαρκ Στάιν είναι πραγματικά ενδιαφέρον και ο Στούντεμαϊρ μιλά για το ταξίδι του στο Ισραήλ, αλλά και για την νέα συνύπαρξη με τους Στιβ Νας και Μάικ ντ' Αντόνι με τους οποίους είχε συμβαδίζει στους Φίνιξ Σανς.

Η πρώτη επαφή του Στούντεμαϊρ με τον Ιουδαϊσμό ήταν μέσω της μητέρας του, όταν στα 14 του του είχε αναφέρει πως η οικογένεια έχει κάποιες εβραϊκές ρίζες. Ήταν κάτι που έμεινε στο μυαλό του, άρχισε να ψάχνει περισσότερο κάποια πράγματα, συνέχισε να διαβάζει, κρατώντας ουσιαστικά για τον εαυτό του και λίγους φίλους όλο αυτό το ενδιαφέρον, αλλά όπως λέει όλα πήραν το δρόμο τους όταν το 2010 επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Ισραήλ. Το 2016 αγωνίστηκε στη χώρα με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ, έμεινε, φόρεσε και τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ και παράλληλα βαφτίστηκε ορθόδοξος Εβραίος. Έχει δημιουργήσει και ένα πρόγραμμα για να έρθουν πιο κοντά μαύροι και Εβραίοι φοιτητές.

Όπως είχε πει σε άλλη του συνέντευξη στο jta.org "ήμουν πρώτης γραμμής διασημότητα που την καλούσαν στα κορυφαία talk show και στο Met Gala, αλλά το Ισραήλ με τραβούσε πάντα. Ήταν σίγουρα μια εμπειρία ξεχωριστή για μένα. Έπρεπε να τη βιώσω για να γίνω ταπεινός για την Τορά (η Πεντάτευχος, ο νόμος και οι διδασκαλίες που παρέδωσε ο Μωυσής). Γι' αυτό πήρα αυτή την απόφαση".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ