14.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο σπουδαιότερος Μαυροβούνιος ΝΒΑερ έφτασε τα 30 (vids)

Ο Νίκολα Βούτσεβιτς γίνεται σήμερα (24/10) τριάντα ετών και το Basketa.gr παρουσιάζει τον σπουδαιότερο Μαυροβούνιο ΝΒΑερ.

Η μικρή χώρα των Βαλκανίων έχει μεγάλη παράδοση στο μπάσκετ... Πλην του σούπερ σταρ των Ορλάντο Μάτζικ, στο παρελθόν είχαν παίξει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου άλλοι πέντε συμπατριώτες του.

Κάποιοι πολύ γνωστοί όπως ο Νίκολα Μίροτιτς, ο Νίκολα Πέκοβιτς και ο Πρέντραγκ Ντρόμπνιακ. Κάποιοι λιγότερο γνωστοί όπως ο γίγαντας των 2,29μ. Σλάβκο Βράνιες και ο Ζάρκο Τσαμπάρκαπα.

Κορυφαίος όλων όμως με βάση τη σταθερή παρουσία του στο ΝΒΑ, δεν είναι άλλος από τον Νίκολα Βούτσεβιτς.

Αυτός είναι

«Πατώντας» πλέον τα 30 του χρόνια η σχέση του με την πατρίδα του επί της ουσίας αφορούσε απλά την καταγωγή του μέχρι την εφηβεία. Κι αυτό διότι ο πατέρας του ήταν ο γνωστός μπασκετμπολίστας της εποχής, Μπόρισλαβ Βούτσεβιτς. Ο μικρός Νίκολα είδε το πρώτο φως στην πόλη Μορζ της Ελβετίας, ενώ στη συνέχεια έζησε για αρκετά χρόνια στο Βέλγιο όπου αγωνιζόταν ο πατέρας του. Μάλιστα ο Μπόρισλαβ Βούτσεβιτς δεν ήταν τυχαίος μπασκετμπολίστας και είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν μέλος της Μπόσνα Σεράγεβο που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητρίων το 1979 νικώντας στον τελικό τη σπουδαία Βαρέζε με 96-93. Αυτή όμως είναι μία άλλη ιστορία.

Γυρνώντας πίσω στο Νίκολα, τα γονίδια ήταν κι από τις δύο πλευρές καθώς και η μητέρα του Λιλιάνα ήταν φόργουορντ της Εθνικής Γυναικών της Γιουγκοσλαβίας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Όταν επέστρεψε ως έφηβος στο Μαυροβούνιο, η χώρα ετοιμαζόταν να ανεξαρτητοποιηθεί και να γίνει ο διαχωρισμός που τελικά ολοκληρώθηκε το 2007 όταν ο ίδιος έπαιρνε το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη. Το ταλέντο του Βούτσεβιτς δεν… χωρούσε στα στενά σύνορα των Βαλκανίων. Γι’ αυτόν τον λόγο πρώτα μετακόμισε στο Λύκειο Στόουνριτζ  δέχτηκε την υποτροφία του διάσημου κολεγίου USC της Νότιας Καλιφόρνια κι έπαιξε από το 2008 μέχρι το 2011 στους Τρόγιανς και στο πρόγραμμα του οποίου υπεύθυνος ήταν αρχικά ο Τιμ Φλόιντ κι εν συνεχεία ο Κέβιν Ο’ Νιλ.

Μετά τον τρίτο χρόνο του στο κολέγιο αποφάσισε να αφήσει την τελευταία σεζόν και να δοκιμάσει την τύχη του στο ντραφτ, κάτι που αν έκανε το καλοκαίρι του 2012 ενδεχομένως και να έφτανε ψηλότερα. Αν κι αρχικά προοριζόταν για την τρίτη δεκάδα, τελικά επιλέχτηκε από τους Φιλαδέλφεια 76ερς στο νούμερο 16.

Επιστροφή στην πατρίδα για λίγο και μετακόμιση στη Φλόριντα

Η πρώτη του χρονιά ξεκίνησε με lockout στο ΝΒΑ και γι’ αυτό αγωνίστηκε τους πρώτους μήνες της σεζόν με τη φανέλα της Μπουντούτσνοστ. Τελικά τον Δεκέμβριο υπέγραψε συμβόλαιο με τους Σίξερς, αλλά έμεινε εκεί μόνο για μία χρονιά.

Σε μία ανταλλαγή που έγινε το καλοκαίρι του 2012 και συμμετείχαν τέσσερις ομάδες και ανάμεσά στους παίκτες οι Ντουάιτ Χάουαρντ, Άντριου Μπάινουμ, Αντρέ Ιγκουοντάλα και Άαρον Αφλάλο βρέθηκε στους Ορλάντο Μάτζικ οι οποίοι πίστεψαν σε αυτόν κι αυτός ξεκίνησε να τους… αποζημιώνει πολύ σύντομα.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2013 σε μία εκτός έδρας ήττα στην παράταση από τους Μαϊάμι Χιτ έγραψε ιστορία μαζεύοντας 29 ριμπάουντ και πραγματοποιώντας ρεκόρ στην ιστορία του οργανισμού. Στις 10/4 του 2013 απέδειξε ότι όσα κάνει δεν είναι τυχαία τελειώνοντας τον αγώνα με τους Μιλγουόκι Μπακς «γράφοντας» 30 πόντους και 20 ριμπάουντ.

Όλα αυτά τα χρόνια στους Μάτζικ έχει κυρίως καλές στιγμές και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι άνθρωποι της ομάδας πίστεψαν ότι θα αναζητήσει αλλού την τύχη του. Το περσινό καλοκαίρι προερχόμενος από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του κι αφού επιλέχτηκε για πρώτη φορά ως All Star αποφάσισε να εξετάσει την ελεύθερη αγορά. Οι Μπόστον Σέλτικς επιθυμούσαν διακαώς την απόκτησή του, όμως εκείνος αποδέχτηκε τελικά την πρόταση του Ορλάντο επεκτείνοντας τη συνεργασία του μέχρι το 2023. Βέβαια γι’ αυτές τις τέσσερις σεζόν θα γίνει πλουσιότερος κατά 100 εκατομμύρια δολάρια. Όχι κι άσχημα.

Η προσωπική του ζωή

Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, έχει έναν γιο τον Φιλίπ ο οποίος γεννήθηκε στις 17/12/2018 και είναι ο καρπός του έρωτά του με τη Νικολέτα Πάβλοβιτς. Ναι, είναι η αδερφή του άλλοτε ΝΒΑερ και πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού Σάσα Πάβλοβιτς ο οποίος μάλιστα έκανε το… προξενιό.

Αν και Μαυροβούνιος –υπήρξε μεγάλη κόντρα πέρσι μεταξύ της Μπουντούτσνοστ και των Σέρβων- έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι οπαδός του Ερυθρού Αστέρα σε μπάσκετ αλλά και ποδόσφαιρο. Το 2015 με τη σύζυγό του πάντως παρακολούθησαν αγώνα της Παρτιζάν από κοντά ούτως ώστε να στηρίξει τον κουνιάδο του.

Δείτε τον σε δράση:

https://www.youtube.com/watch?v=HzLNyOUXts4

https://www.youtube.com/watch?v=Px2VaoxUBmw



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ