31.2 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

Ο Σπανούλης έγραψε (πάλι) ιστορία (infographic)

Μία ακόμη ημερομηνία ορόσημο είναι η σημερινή στη σπουδαία καριέρα του Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έσπασε το «φράγμα» των 5.000 Πρωταθλήματος για να γράψει το όνομα του στη λίστα των σπουδαιότερων σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού Πρωταθλήματος. Με τους 19 πόντους του –ισοφάρισε την κορυφαία φετινή επίδοση του αφού την ίδια είχε στη Λευκάδα- έφτασε τους 5.003.

 

O διεθνής γκαρντ έπαιξε τέσσερα χρόνια με το Μαρούσι και άλλα τέσσερα με τον Παναθηναϊκό ενώ διανύει την 7η σεζόν του με τον Ολυμπιακό. Κατάφερε να φτάσει σε τετραψήφιο αριθμό πόντων και με τους τρεις.

 

 

 

Είναι ένα επίτευγμα που από καταβολής Α’ Εθνικής (από το 1962-63) μόνο άλλοι 16 παίκτες έχουν καταφέρει. Πρόκειται για τους: Γκάλη, Γκούμα, Κόντο, Κορωναίο, Γιαννάκη, Κορωνιό, Φωσσέ, Σταμέλο, Γιατζόγλου, Γιαννουζάκο, Γκέκο, Τρόντζο, Χατζή, Κατσούλη, Μίσσα και Πρέλεβιτς. Το μέγεθος των ονομάτων αυτής της λίστας αναδεικνύει ακόμη περισσότερο αυτό του επιτεύγματος του «V-Span».

 

 

1ος με άπιαστη επίδοση παραμένει ο Νίκος Γκάλης, στην 3η θέση είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης

 

Η φιλοσοφία του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχει αλλάξει τις τελευταίες 10ετίες ενώ ειδικότερα το ελληνικό Πρωτάθλημα χαρακτηρίζεται από την τακτική και τις σκληρές άμυνες, στοιχεία που μοιραία περιορίζει τις πιθανότητες ανάδειξης μεγάλων σκόρερ. Γι’ αυτό και ο Σπανούλης στην προκειμένη περίπτωση δεν θα μπορούσε και δεν μπορεί να φτάσει για παράδειγμα τις επιδόσεις του Νίκου Γκάλη που αποχώρησε με 12.714 πόντους και του Βασίλη Γκούμα που είχε 11.030 πόντους.

 

 

Ο Βασίλης Γκούμας στις 9 Δεκεμβρίου 1983 με μία μπάλα που απεικόνιζε το τρομερό ρεκόρ του. Ήταν η μέρα που έγινε ο 1ος που ξεπέρασε τους 10.000 πόντους.

 

Ο Σπανούλης έγινε μόλις ο 3ος παίκτης στην ιστορία της Basket League στα χρόνια της οποίας καταμετρώνται επίσημα στατιστικά, που ξεπέρασε τους 5.000 πόντους και πλέον μετράει αντίστροφα για να βρεθεί στην κορυφή της λίστας δεδομένου ότι στη 2η θέση βρίσκεται ο Άγγελος Κορωνιός με 5.170 και στην 1η ο Νίκος Χατζής με 5.200.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ