21.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Ο Σίλβερ αντιμέτωπος με την ηθική του

"Έρχεται η στιγμή να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ' αφήσεις", τραγουδάει ο Διονύσης Σαββόπουλος. Κι αν ο Άνταμ Σίλβερ δεν έχει ακουστά τον Νιόνιο μας, σίγουρα έχει καταλάβει πως ήρθε η στιγμή να πάρει την πιο κρίσιμη απόφαση της επαγγελματικής του καριέρας. Να διαλέξει. Τα λεφτά ή τις προσωπικές του αξίες;

Όταν διαδέχθηκε τον Ντέβιντ Στερν στο πόστο του κομισάριου, ο Άνταμ Σίλβερ θέλησε να κάνει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία. Θέλησε να οικοδομήσει ένα προφίλ πιο προοδευτικό και φιλελεύθερο, πιο ελκυστικό κυρίως στο νεανικό κοινό, που αποτελεί και τον πιο μεγάλο εμπορικό στόχο.

Το ΝΒΑ αίφνης πολιτικοποιήθηκε παίρνοντας θέση σε ζητήματα, που για τους περισσότερους Αμερικανούς είναι ταμπού. Είτε γιατί το πίστευε πραγματικά είτε γιατί θεωρούσε ότι με αυτό τον τρόπο η λίγκα θα γινόταν ακόμα πιο δημοφιλής, ο Σίλβερ εκπαραθύρωσε τον ιδιοκτήτη των Κλίπερς, όταν αυτός κατηγορήθηκε για ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε παίκτες, ενθάρρυνε τις εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τον μαύρο αθλητή του NFL, Κόλιν Καπέρνικ, όταν αυτός μπήκε στο στόχαστρο του συστήματος, επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις δολοφονίες μαύρων πολιτών ακούγοντας γονατιστός τον εθνικό ύμνο, υποστήριξε τις πρωταθλήτριες ομάδες του ΝΒΑ, που δεν επισκέφθηκαν τον Λευκό Οίκο για να μη συναντήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Όλα αυτά ήταν εύκολο να γίνουν. Στο κάτω κάτω υπερασπιζόταν αξίες όπως η ισότητα, η ελευθερία, η δημοκρατία, οι οποίες αποτελούν τον θεμέλιο λίθο του αμερικανικού έθνους, όπως οι ίδιοι οι Αμερικανοί λένε. Και η πλειοψηφία δεν θα μπορούσε παρά να τον επικροτήσει. Το ΝΒΑ κέρδιζε σε δημοφιλία, άρα κέρδιζε και λεφτά.

Όμως στην Κίνα οι αξίες είναι διαφορετικές. Η κουλτούρα επίσης. Και το tweet που ανήρτησε ο Ντάριλ Μόρεϊ για το Χονγκ Κονγκ άγγιξε ευαίσθητη χορδή σε 1,5 δισεκατομμύριο Κινέζους και τους έφερε εν μία νυκτί απέναντι στο ΝΒΑ.

Εδώ δεν είναι εύκολα για τον Άνταμ Σίλβερ να υπερασπιστεί το προοδευτικό και φιλελεύθερο προφίλ του. Δεν είναι εύκολο να υπερασπιστεί τις αρχές του. Γιατί από την άλλη πλευρά βρίσκεται μια επένδυση 30 ετών, η οποία έχει φτάσει να αποδίδει 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως! Κάτι πήγε να πει για την ελευθερία του λόγου, αλλά το είπε με μισόλογα. Προσπάθησε να πατήσει πάνω και στις δύο βάρκες κι αυτό εξόργισε ακόμα περισσότερο τους Κινέζους, οι οποίοι απειλούν ευθέως πλέον να ακυρώσουν όλες τις συμφωνίες τους με το ΝΒΑ. Απειλούν να ακυρώσουν την επένδυση των τεσσάρων δισ. ετησίως.

Πώς θα διαχειριστεί αυτή τη κρίση ο Άνταμ Σίλβερ; Είναι άγνωστο. Το βέβαιο, ωστόσο, είναι πως θα πρέπει να διαλέξει. Τα κινέζικα δολάρια ή τις αρχές του; 

Αυτό είναι ένα δίλημμα απέναντι στο οποίο αργά ή γρήγορα βρίσκονται όλοι όσοι εμπλέκονται στο σύστημα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Όλοι όσοι έχουν το κέρδος σκοπό της ζωής τους. Γιατί το χρήμα δεν έχει ηθική. Και κάποια στιγμή σε φέρνει αντιμέτωπο με την ηθική σου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ