20.5 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Ο Σάρας δεν χαρίζει κάστανα (vids)

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει κερδίσει δύο τρόπαια Ευρωλίγκας με τη Μακάμπι, όμως δεν της χαρίστηκε. Πήγε στο Τελ Αβίβ με τη Ζαλγκίρις, τη νίκησε με 85-83 και την τράβηξε μαζί του στον... γκρεμό, σβήνοντας και τις τελευταίες ελπίδες της για να προλάβει τα πλέι οφ. Ο Αρτούρας Μιλάκνις πέτυχε το μεγαλύτερο τρίποντο του αγώνα ενάμισι λεπτό πριν από το φινάλε, ενώ η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου πλήρωσε τα πολλά λάθη και τη νευρικότητά της στις κρίσιμες στιγμές. 

Η Ζαλγκίρις προσπάθησε να εγκλωβίσει τη Μακάμπι στην άμυνά της και στο ξεκίνημα του αγώνα έδειχνε να τα καταφέρνει. Υποχρέωνε τους αντιπάλους της σε λάθη και με επιθετικό πλουραλισμό, προηγήθηκε με 11-6 στο 5', όμως από εκείνο το σημείο και μετά η Μακάμπι άρχισε να λειτουργεί καλύτερα. Ο Μπλακ ήταν και πάλι σταθερή αξία μέσα στη ρακέτα και με τη βοήθεια του Πάργκο έφερε την ομάδα του μπροστά με 15-12 στο 7', ενώ στο 9' με τη βοήθεια του Ρολ η Μακάμπι προηγήθηκε με 23-19.

Στα επόμενα τέσσερα λεπτά και καθώς μεσολάβησε η ανάπαυλα μεταξύ πρώτης και δεύτερης περιόδου, η Ζαλγκίρις έτρεξε ένα σερί 6-0, με το οποίο προηγήθηκε με 25-23, ωστόσο εκεί η Μακάμπι ξύπνησε για τα καλά. Ο Ουίλμπεκιν έσυρε το χορό με 8 συνεχόμενους πόντους και δύο τρίποντα, άλλα δύο τρίποντα έβαλαν ο Ζούσμαν και ο Ο'Μπράιαντ και στο 17' το σκορ έγινε 37-27 με σερί 14-2, καθώς η Ζαλγκίρις ήταν άστοχη από την περιφέρεια και έδειχνε να μην έχει απαντήσεις.

Αντίθετα η Μακάμπι με τον Ο'Μπράιαντ να κάνει αισθητή την παρουσία του, τον Ζουσμάν να βοηθά πολύ και τον ΝτιΜπαρτολομέο να πετυχαίνει ένα ακόμα τρίποντο πέρασε μπροστά με 44-31 στο 19', παρά το γεγονός ότι έκανε πολλά λάθη, που δεν της επέτρεψαν εν τέλει να κρατήσουν αυτή τη διαφορά. Με Βέστερμαν και Καβαλιάουσκας η Ζαλγκίρις μείωσε και το ημίχρονο έληξε με 45-36 υπέρ της Μακάμπι. 

Η τρίτη περίοδος άρχισε με τους Ουίλμπεκιν και Μπλακ να φέρνουν τη Μακάμπι στο +13 (52-39), αλλά αμέσως μετά το σκηνικό άλλαξε άρδην. Η καλή άμυνα της Ζαλγκίρις υποχρέωσε και πάλι σε πολλά λάθη και χαμένα σουτ τους γηπεδούχους, ενώ στην άλλη πλευρά του γηπέδου ο Βέστερμαν βγήκε μπροστά και τράβηξε το σκοράρισμα. Οι παίκτες της λιθουανικής ομάδας βρήκαν ελεύθερα σουτ και με σερί 13-0 ισοφάρισαν στο 17' 52-52, κάνοντας ξανά το παιχνίδι μέγα ντέρμπι. Ένα λεπτό αργότερα η Ζαλγκίρις πέρασε μπροστά με 55-53 με τον Ουόκαπ να βοηθά πολύ, ωστόσο η Μακάμπι ανέκτησε την ψυχραιμία της και με τους Ζουσμάν, Καλοϊάρο να δίνουν λύσεις κατάφερε να κλείσει το δεκάλεπτο προηγούμενη με 59-57.

Αυτό το μικρό προβάδισμα προσπάθησε να το μεγαλώσει στην τελευταία περίοδο, κάνοντας το 63-57 στο ξεκίνημα και το 67-61 λίγο αργότερα, όμως η Ζαλγκίρις είχε τις απαντήσεις και έμενε κοντά στο σκορ. Μέχρι που πέντε συνεχόμενοι πόντοι του Ντι Μπαρτολομέο, ένα τρίποντο κι ένα δίποντο, έδωσαν έναν αέρα 9 πόντων στη Μακάμπι (74-65) στο 35'. 

Αυτό το προβάδισμα, μαζί με τη βοήθεια του κοινού, φάνηκε πως θα ήταν ικανό να λυγίσει τη Ζαλγκίρις, όμως η ομάδα του Σάρας Γιασικεβίτσιους επέμενε να παλεύει. Με τον Ντέιβις, που ανέβηκε πολύ στο δεύτερο ημίχρονο, και τους σταθερά καλούς Γκριγκόνις, Βέστερμαν, κατάφερε να πλησιάσει ξανά στον πόντο (77-76) στο 37', ενώ ένα λεπτό αργότερα πέρασε μπροστά με 80-79 εκμεταλλευόμενη τα λάθη των παικτών της Μακάμπι, που από κάποια στιγμή και μετά έπρεπε να διαχειριστούν και την πίεση από τη σημασία του αγώνα.

Ο Μπλακ φάνηκε να δίνει μια ανάσα στη Μακάμπι, αλλά αμέσως μετά το καλάθι που πέτυχε ο Μιλάκνις σημείωσε μεγάλο τρίποντο, με το οποίο έβαλε μπροστά τη Ζαλγκίρις με 83-81 ενάμισι λεπτό πρν από το τέλος. Το σουτ αυτό έκοψε τα πόδια των παικτών των γηπεδούχων, που δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν, παρότι και η Ζαλγκίρις πέταξε δύο από τις επόμενες επιθέσεις της. Ο Ουίλμπεκιν στάθηκε μοιραίος για τη Μακάμπι, καθώς έχασε ένα τρίποντο κι έκανε ένα λάθος 14'' πριν από τη λήξη, που έδωσε τη δυνατότητα στον Ουόκαπ να κερδίσει φάουλ και με δύο βολές ουσιαστικά να τελειώσει το παιχνίδι.

Ο MVP: Ο Αρτούρας Μιλάκνις πέτυχε το πιο μεγάλο τρίποντο του αγώνα ενάμισι λεπτό πριν από τη λήξη, καθώς αυτό αποδείχθηκε ότι διέλυσε ψυχολογικά τους παίκτες της Μακάμπι και δεν τους επέτρεψε να ξαναπεράσουν μπροστά. Σπουδαία δουλειά πάντως στην κρίσιμη τελευταία περίοδο έκανε και ο Μπράντον Ντέιβις, που τελείωσε τον αγώνα με 12 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η Μακάμπι έκανε 21 λάθη μέσα στην έδρα της, ενώ η Ζαλγκίρις μόλις 12. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ