16.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο Σάκοτα, ο Κατσικάρης και οι άλλοι κορυφαίοι του BCL (vid+pics)

Το Basketball Champions League αναφέρθηκε στους προπονητές που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη διοργάνωση, στα τέσσερα χρόνια ιστορία της, και ανάμεσά τους είναι κι ένας Έλληνας, ο Φώτης Κατσικάρης, καθώς και ο Ντούσαν Σάκοτα ως κόουτς της ΑΕΚ.

Στο κείμενο της διοργανώτριας αρχής αξιολογούνται όλα τα δεδομένα και παρουσιάζονται οι τεχνικοί που έχουν επιτεύγματα όχι μόνο με βάσει τον αριθμό νικών των ομάδων τους. Aναλυτικά…

Ένας θρύλος γεννιέται: «Κανείς προπονητής δεν έχει σημειώσει μεγαλύτερη επίδραση στο BCL από τον Τσους Βιδορέτα, που έχει ήδη βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για τους συναδέλφους του. Ο Ισπανός κόουτς είναι ο μοναδικός που έχει φθάσει στον τελικό και στις δύο "γεμάτες" του σεζόν στον πάγκο ομάδας της διοργάνωσης. Κέρδισε τον τίτλο στην πρώτη σεζόν του Basketball Champions League με την Τενερίφη, το 2016-2017, στη συνέχεια αποχώρησε, αλλά επέστρεψε και οδήγησε πέρυσι την ομάδα του στον τελικό, όπου γνώρισε την ήττα από τη Βίρτους Μπολόνια.

Ο Τσουζ Βιδορέτα είναι ο μοναδικός προπονητής που έχει νικήσει σε περισσότερα από σαράντα ματς της διοργάνωσης (συνολικά 42) κι έχει, επίσης, τις περισσότερες νίκες στην κανονική περίοδο (34). Έχει κοουτσάρει το συγκρότημα των Καναρίων Νήσων σε 56 αγώνες κι αυτό σημαίνει ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 75%. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο 54χρονος προπονητής επέκτεινε το συμβόλαιό του με την Τενερίφη κι έτσι θα επιστρέψει στη διοργάνωση για το φινάλε της σεζόν το Σεπτέμβριο και θα έχει την ευκαιρία να πάει για τρίτη φορά σε τελικό».

Η σερβική πρωτεύουσα βγάζει πρωταθλητές: «Με όρους γεωγραφίας το Βελιγράδι είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη πηγή προπονητών-πρωταθλητών στο BCL. Και οι δύο προπονητές που διαδέχθηκαν τον Τσουζ Βιδορέτα στην κορυφή προέρχονται από την πρωτεύουσα της Σερβίας. Ο Ντράγκαν Σάκοτα οδήγησε την AEK στον τίτλο τη σεζόν 2017-2018 και στη συνέχεια ο Σάσα Τζόρτζεβιτς έκανε το ίδιο με τη Βίρτους Μπολόνια τη σεζόν 2018-2019».

Σωστή θέση, λάθος στιγμή: «To ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως και οι δύο προπονητές που έκατσαν στον πάγκο της Τενερίφη όσο απουσίαζε ο Ισπανός τεχνικός άφησαν το στίγμα τους στη διοργάνωση. Ο Νέναντ Μάρκοβιτς, που έμεινε στον πάγκο της ομάδας από τις αρχές της σεζόν 2017-2018 μέχρι το Δεκέμβρη του 2017, είναι ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία της διοργάνωσης που έχει κοουτσάρει σε τουλάχιστον είκοσι αναμετρήσεις με δύο διαφορετικές ομάδες. Ο Βόσνιος κόουτς είχε τα «ηνία» της Καρσίγιακα για είκοσι ματς πριν πάει στο ισπανικό συγκρότημα και στη συνέχεια ανέλαβε την Γκαζιαντέπ, την οποία καθοδήγησε σε 28 παιχνίδια.

Ο Φώτης Κατσικάρης, που διαδέχθηκε το Νέναντ Μάρκοβιτς τη σεζόν 2017-2018, έκατσε στον πάγκο της ομάδας για δεκαέξι ματς και έκανε δύο ρεκόρ BCL σε αυτήν τη σύντομη θητεία του. Υπό τις οδηγίες του Έλληνα προπονητή, η ισπανική ομάδα νικούσε τα παιχνίδια της με μέση τιμή διαφοράς τους 14,3π. κι αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά για οποιονδήποτε προπονητή. Επίσης, ο 52άχρονος κόουτς έχει το καλύτερο ποσοστό νικών εκτός έδρας με 88%».

Σαν τυφώνας: «Ήρθε, είδε, νίκησε κι ας μην κράτησε πολύ. Ο Χαβιέ Χουάρεθ κέρδισε έντεκα από τα δώδεκα παιχνίδια του ως προπονητής της Μούρθια κι αυτό μεταφράζεται στο υψηλότερο ποσοστό νικών στην ιστορία της διοργάνωσης (92%). Ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς, πάντως, κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στους προπονητές που έχουν τουλάχιστον είκοσι παρουσίες στη διοργάνωση. Με τη Μονακό επικράτησε στο 83% των αγώνων και την οδήγησε σε δύο διαδοχικές παρουσίες στα Φάιναλ Φορ του 2017 και του 2018.

Το ποσοστό του είναι τόσο εντυπωσιακό, που θα πιστεύατε ότι κανείς δεν μπορεί να τον πλησιάσει. Όμως, ο Όντεν Κάτας δεν είναι απλά σε καλή θέση για να εκθρονίσει τον συνάδελφό του, αλλά έχει την ευκαιρία να το πετύχει και να το συνδυάσει με την κατάκτηση του τίτλου. Ο Ισραηλινός τεχνικός έχει οδηγήσει τη Χάποελ Ιερουσαλήμ σε 28 νίκες στα 34 παιχνίδια της στη διοργάνωση κι αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό επιτυχίας 82%. Εάν το ισραηλινό συγκρότημα κατακτήσει το τρόπαιο το Σεπτέμβριο για τη σεζόν 2019-2020 με τον Όντεν Κάτας στο "τιμόνι", τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα έχει ανέβει στις 31 νίκες σε 37 ματς και το ποσοστό θα είναι 84%, μεγαλύτερο δηλαδή από εκείνο του 50χρονου συναδέρφου του.

Ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο πως Μίτροβιτς και Κάτας έχουν ποσοστό 90% εντός έδρας και είναι οι μοναδικοί, με τουλάχιστον δέκα παιχνίδια στο BCL, που ξεπερνούν το φράγμα του 90%. O πρώτος κατέχει επίσης το καλύτερο ρεκόρ εντός έδρας στην κανονική περίοδο, έχοντας νικήσει και στα δεκατέσσερα ματς της Μονακό εκείνες τις δύο σεζόν. Από την άλλη, ο Ρόνεν Γκίνζμπουργκ, που ήταν στη Νίμπουρκ την αγωνιστική περίοδο 2016-2017, είναι ο μοναδικός που έχει κάνει σερί οκτώ νικών εντός έδρας, ενώ ο πρώην κόουτς της Στρασμπούρ, Βενσάν Κολέ, είναι ο μοναδικός που έχει συμμετάσχει σε εξήντα αγώνες στο Basketball Champions League».

Η αρετή της επιμονής: «Η προπονητική είναι μια δουλειά υψηλού ρίσκου στο ευρωπαϊκό μπάσκετ κι έτσι κάθε προπονητής εκτιμάει το γεγονός ότι του δίνεται αρκετός χρόνιες σε κάποιες περιπτώσεις, όπως εκείνη του Βενσάν Κολέ. Ο Γάλλος κόουτς ήταν προπονητής της Στρασμπούρ για σχεδόν μία δεκαετία κι έγινε ο πρώτος που έφθασε τα εξήντα παιχνίδια στο BCL πριν αποχωρήσει από την ομάδα στη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Ο απολογισμός του ήταν 32 νίκες, δηλαδή το ποσοστό επιτυχίας του ανέρχεται στο 53%.

O Ντάριο Τζέρτζια δεν είναι μόνο στο δρόμο για να ξεπεράσει το Γάλλο συνάδερφό του σε διάρκεια παρουσίας στον πάγκο μιας ομάδας, αλλά και για τον αφήσει πίσω του σε αγώνες στο BCL. Ο Κροάτης κόουτς θα κλείσει δεκαετία στην Οστάνδη εάν μείνει για άλλον ένα χρόνο στους πρωταθλητές Βελγίου. Έχει φθάσει ήδη στις 58 αναμετρήσεις στη διοργάνωση, μετρώντας 28 νίκες.

Ο Τζον Πάτρικ, από την πλευρά του, καθοδήγησε τη Λούντβιγκσμπουργκ σε 54 ματς, γεγονός αξιοσημείωτο δεδομένου πως η γερμανική ομάδα δεν έφθασε ποτέ στον τελικό, αν και συμμετείχε στο Φάιναλ Φορ του 2018, με τον Αμερικανό να αναδεικνύεται προπονητής της χρονιάς. Συνολικά, σε 54 παιχνίδια είχε 29 νίκες. Ένας άλλος προπονητής, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με μία ομάδα για πολλά χρόνια, είναι ο Ουόλτερ Ντε Ραφαέλε. Ο 51χρονος κόουτς βρίσκεται στη Βενέτσια είτε ως βοηθός είτε ως πρώτος προπονητής από το 2011, οδηγώντας τους Βενετούς σε 32 νίκες σε 52 ματς στο Basketball Champions League».

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ