19 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο Ρεντ Άουερμπαχ είχε “αχρωματοψία”

Σαν σήμερα, το 1917 γεννήθηκε στο Μπρούκλιν, ένας από τους σπουδαιότερους προπονητές που έμελλε να πατήσουν ποτέ το πόδι τους στα παρκέ του ΝΒΑ. Το όνομα αυτού, Ρεντ Άουερμπαχ (Άρνολντ-Τζέικομπ Άουερμπαχ στην πραγματικότητα, παρόλο που κατακόσμον καθιερώθηκε με το Ρεντ, παρατσούκλι που προέκυψε από το χρώμα των μαλλιών του). 

Ο Άουερμπαχ έγινε ευρύτερα γνωστός όταν βρέθηκε στον πάγκο των Μπόστον Σέλτικς, όπου και έμεινε για 16 σεζόν. Σε αυτό το διάστημα μέτρησε εννέα πρωταθλήματα (τα οκτώ διαδοχικά), επίδοση που αποτελεί το μεγαλύτερο σερί στην ιστορία των αμερικανικών ομαδικών αθλημάτων. Ο μόνος που έχει ξεπεράσει σε πρωταθλήματα τον Άουερμπαχ είναι ο Φιλ Τζάκσον μετρώντας έντεκα, σε 18 σεζόν.  Μετέπειτα, ο Ρεντ  έγινε πρόεδρος και γενικός διευθυντής της ομάδας, προσθέτοντας άλλα 7 πρωταθλήματα, φτάνοντας τα 16 συνολικά, σε διάστημα 29 ετών. Αναμφισβήτητα το όνομα του Ρεντ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη "Χρυσή Εποχή" των Μπόστον Σέλτικς. 

Οι αριθμοί, ωστόσο, δεν είναι αυτοί που τον κάνουν τόσο ξεχωριστό. Η αξία του έργου του έγκειται στο γεγονός ότι στάθηκε ρυθμιστικός παράγοντας στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας ολόκληρης της λίγκας. Ο Ρεντ είχε "αχρωματοψία".  Ο Ρέντ ήταν αυτός  που αγνόησε τις φυλετικές διακρίσεις και έκανε draft τον πρώτο Αφροαμερικανό παίκτη τον Τσάκ Κούπερ, την πρώτη κιόλας σεζόν που κάθησε στον πάγκο της Βοστώνης, το 1950! Ο Ρεντ ήταν αυτός που ξεκίνησε μια βασική πεντάδα, αποτελούμενη εξ' ολοκλήρου από Αφροαμερικανούς παίκτες. Ο Ρεντ ήταν ο πρώτος που ανέθεσε τη θέση προπονητή σε κάποιον Αφροαμερικανό, τον Μπιλ Ράσελ, δύο χρόνια αργότερα, το 1966. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Άουερμπαχ έχει ψηφιστεί ως ο κορυφαίος προπονητής του ΝΒΑ και το βραβείου του προπονητή της χρονιάς, από το 1967 κιόλας, φέρει το όνομά του!

Το μόνο "μεμπτό " που συνοδεύει τη μνήμη του, καθώς πέθανε από εγκεφαλικό σε ηλικία 89 ετών, στις 28 Οκτωβρίου του 2016, είναι η συνήθειά του να ανάβει ένα πούρο εντός γηπέδου, όταν πίστευε ότι ένα παιχνίδι είχε κριθεί νικηφόρο για την ομάδα του. 

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ