32.1 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Ράταν-Μέις, η ΑΕΚ και οι Λέικερς! (vids)

Ο Εξέβιερ Ράταν-Μέις είναι ο δεύτερος παίκτης των Λέικερς που διεκδίκησε η ΑΕΚ τον τελευταίο χρόνο και αυτή τη φορά κατάφερε να αποκτήσει! Πριν βιαστείτε να απορήσετε, σημειώστε το εξής: Μπορεί τη σεζόν που πέρασε ο Ράταν-Μέις να αγωνίστηκε στη G-League με τους Ουόρτσεστερ Κινγκς (όπου έχει παίξει και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο) και σε 5 αγώνες του ΝΒΑ με τους Μέμφις Γκρίζλις, όμως πριν από λίγες εβδομάδες φόρεσε τη φανέλα των Λέικερς σε 10 αγώνες των summer leagues του Σακραμέντο και του Λας Βέγκας διεκδικώντας ένα συμβόλαιο μαζί τους. 

Μια τέτοια περίπτωση ήταν και ο Άλεξ Καρούζο, ο οποίος είχε μπει στο μάτι της ΑΕΚ πέρυσι τέτοια εποχή. Πόιντ γκαρντ κι αυτός, έπαιξε στο περσινό summer league του Λας Βέγκας με τους Λέικερς, μάλιστα ο Σωτήρης Μανωλόπουλος και ο Γιώργος Χήνας, που ήταν εκεί, είχαν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν από κοντά. Η περίπτωσή του είχε προχωρήσει αρκετά, αφού είχε αρχίσει η προεργασία της λίγους μήνες νωρίτερα, και πιθανότατα θα ερχόταν στην ΑΕΚ, ωστόσο κατά μία ατυχή συγκυρία τραυματίστηκε ο... Λόντζο Μπολ!

Ο ρούκι σταρ των Λέικερς έπαιζε, όπως ήταν φυσικό, τα περισσότερα λεπτά και είχε στραμμένη όλη την προσοχή πάνω του στο Λας Βέγκας, με αποτέλεσμα ο Καρούζο να παίζει λίγο και να μην μπορεί να δείξει πολλά πράγματα. Αυτό ήταν καλό για την ΑΕΚ, όμως όταν ο Μπολ τραυματίστηκε και χρειάστηκε να μείνει έξω από ένα παιχνίδι, τον αντικατέστησε ο Καρούζο, ο οποίος έκανε... όργια! Τούτο τράβηξε την προσοχή των Λέικερς, οι οποίοι πείστηκαν ότι επρόκειτο για καλό παίκτη και του έδωσαν συμβόλαιο αφήνοντας την ΑΕΚ με τη... γλύκα. Τη σεζόν που πέρασε ο Καρούζο έπαιξε σε 37 αγώνες των Λέικερς και φέτος η τιμή του ήταν απλησίαστη.

Με τον Ράταν-Μέις, πάντως, η Ένωση φάνηκε πιο τυχερή. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο Καναδός είχε καλύτερη στατιστική παρουσία παίζοντας με τους Λέικερς στα δύο φετινά summer leagues απ' ό,τι ο Καρούζο πέρυσι. Σε 10 αγώνες είχε μέσους όρους 9,1 πόντων και 5,1 ασίστ, αντίθετα ο Καρούζο πέρυσι είχε 7,4 πόντους και 3,9 ασίστ σε 8 αγώνες. Πράγμα που φανερώνει ότι η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει εγκαίρως έναν καλό παίκτη, από αυτούς που συνήθως περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή να βρουν ένα συμβόλαιο, έστω και two-way, στο ΝΒΑ.

Το μεγάλο ρεκόρ με το Νορθ Καρολάινα

Το ότι ο Ράταν-Μέις είναι καλός παίκτης φάνηκε ήδη από την παρουσία του στο πανεπιστήμιο Φλόριντα Στέιτ. Είναι το ίδιο πανεπιστήμιο, στο οποίο υπήρξε αστέρας στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο πατριός του, Θαρόν Μέις, ο οποίος αργότερα έπαιξε στο CBA και σε διάφορες ευρωπαϊκές ομάδες μέχρι το 2000, οπότε αποχώρησε από την ενεργό δράση. 

Ο Ράταν-Μέις επέλεξε αυτό το πανεπιστήμιο προφανώς κατόπιν παρότρυνσης του πατριού του και παρόλο που αναγκάστηκε να μην παίξει καθόλου την πρώτη χρονιά για ακαδημαϊκούς λόγους, εντούτοις άφησε το στίγμα του με τρεις πολύ καλές σεζόν. Τον Ιανουάριο του 2015, μάλιστα, πέτυχε κάτι που ελάχιστοι αθλητές στην ιστορία του NCAA έχουν καταφέρει.

Σκόραρε 35 πόντους κόντρα στο φημισμένο Νορθ Καρολάινα στην έδρα του τελευταίου, το Τσάπελ Χιλ. Από το 1986, που εγκαινιάστηκε το συγκεκριμένο γήπεδο, μόνον ένας παίκτης έχει σκοράρει περισσότερους πόντους εκεί μέσα. Ο Λάιονελ Σίμονς του ΛαΣάλ το 1988. Και εκτός του Καναδού, μόνον ο μακαρίτης Λεν Μπάιας του Μέριλαντ το 1986 και ο Τζέι Τζέι Ρέντικ του Ντιουκ το 2006 έχουν σκοράρει 35 πόντους στο Τσάπελ Χιλ.

Σημαντικό επίτευγμα για τον Ράταν Μέις, ο οποίος στο συγκεκριμένο παιχνίδι έκανε... πλάκα απέναντι σε δύο παίκτες που τελευταία ακούστηκε ότι ενδιέφεραν την ΑΕΚ. Τον Τζέι Πι Τοκότο και τον Μάρκους Πέιτζ, οι οποίοι κλήθηκαν διαδοχικά να τον μαρκάρουν, αλλά απέτυχαν.

Εκείνη τη σεζόν (2014-15), που ουσιαστικά ήταν η freshman χρονιά του, ο Ράταν Μέις έγινε ο πρώτος freshman στην ιστορία της Atlantic Coast Conference ο οποίος σκόραρε τρεις φορές πάνω από 30 πόντους. Και τούτο παρότι είχε ήδη αρχίσει η μετατροπή του από σούτινγκ γκαρντ, θέση στην οποία έπαιζε στο γυμνάσιο, σε πόιντ γκαρντ. Τελικά ολοκλήρωσε την κολεγιακή του καριέρα με μέσους όρους 12,4 πόντων και 4,5 ασίστ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ