19.2 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ο προγραμματισμός προέχει του αποτελέσματος

Κανείς δεν περίμενε ότι ο εφετινός Ολυμπιακός - και μάλιστα χωρίς τον Μιλουτίνοφ - θα μπορούσε να νικήσει χθες το βράδυ στη Βαρκελώνη. Ισως μάλιστα οι περισσότεροι να φαντάζονταν μια ανάλογη βραδιά με εκείνη την εφιαλτική στη Μαδρίτη. Ουδείς φυσικά δεν θα δώσει συγχαρητήρια (απόλυτα λογικό) σε μια ομάδα που την τελευταία δεκαετία έχει παίξει σε πέντε τελικούς Ευρωλίγκας και έχει πάρει τους δύο, επειδή έφυγε με τιμητικό σκορ από την πρωτεύουσα της Καταλωνίας. 

Μπροστά υπάρχει ένας "τελικός" στο δρόμο προς την υπέρβαση της διεκδίκησης εισόδου στα πλέι οφ, και αυτός δεν είναι άλλος από τον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ την επομένη της πρωτοχρονιάς. Σε ένα παιχνίδι όπου ο Βασίλης Σπανούλης θα έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία και να περάσει στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα. 

Για τον κόσμο του Ολυμπιακού αυτό το παιχνίδι είναι πολύ ιδιαίτερο για πολλούς και διάφορους λόγους και σίγουρα και οι αδελφοί Αγγελόπουλοι το περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον. Ομως έχουν πολύ πιο σημαντικό έργο μπροστά τους και καθοριστικές αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουν πολύ γρήγορα και σίγουρα πριν τον Μάρτιο-Απρίλιο όπου θα έχει τελειώσει αγωνιστικά η χρονιά για την ομάδα. Εξ ου και ο τίτλος, ότι ο προγραμματισμός για τη νέα χρονιά είναι πολύ πιο σημαντικός από το αποτέλεσμα. Οχι μόνο του αγώνα με τη Φενέρ, αλλά και με αυτό γενικότερα της τελικής κατάταξης είτε μπει είτε δεν μπει στα πλέι οφ ο Ολυμπιακός.

Το 2019 που μας αποχαιρετά ήταν μακράν η χειρότερη χρονιά των δύο αδελφών, σε επιλογές, αποφάσεις, κινήσεις τα πάντα και ας αποθεώθηκαν από τον κόσμο για την απόφαση τους #mexri telous και την αποχώρηση από το πρωτάθλημα. Αποδείχθηκε - εκ των γεγονότων  - ότι δεν ήταν έτοιμοι για το plan B και ας περνούσε από το μυαλό τους η αποχώρηση. 

Οι Ερυθρόλευκοι - και κυρίως ο ίδιος ο Ντέηβιντ Μπλάτ  που είχε και το σοβαρό θέμα υγείας - δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν αγωνιστικά το θέμα και κατέρρευσαν στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα από εκεί που διεκδικούσαν θέση στην πρώτη τετράδα, να μείνουν ακόμα και εκτός πλέι οφ !  Ακόμα και το στήσιμο της νέας ομάδας ήταν στο...πόδι και εντελώς λανθασμένη καθώς ο Αμερικανοισραηλινός προπονητής είχε χάσει πλέον την ικανότητά του να στήνει εξαιρετικές ομάδες, επηρεασμένος εμφανώς - ξαναλέμε - από το πολύ σοβαρό θέμα της υγείας του. 

Δεύτερη περίπτωση αποτυχίας στο σχεδιασμό, θα είναι καταστροφική για μια ομάδα που βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο και χρειάζεται κάποιες σημαντικές κινήσεις για να αρχίσει να αποκτά και πάλι διαφορετική δυναμική προς το καλύτερο. Για παράδειγμα το να αλλάξει τώρα τον προπονητή με κάποιον που δεν θα είναι και για του χρόνου, δεν έχει νόημα. Ναι ο κόουτς Κεμζούρα (παρότι συμμάζεψε την κατάσταση) υστερεί σε πολλά βασικά, δεν θα είναι αυτός την επόμενη περίοδο, όμως ο αντικαταστάτης του θα πρέπει να επιλεχθεί με σοβαρότητα, λογική και κυρίως προοπτική. Επίσης οι αδελφοί Αγγελόπουλοι - έστω και αν δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα - θα πρέπει να βγουν μπροστά και να ξεκαθαρίσουν (έστω στον νέο κόουτς και τους παίκτες που θα επανδρώσουν την ομάδα του 2020-21) τους στόχους για τη νέα σεζόν. Στην οποία θυμίζουμε ευνοεί και η νέα νομοθεσία για την φορολογία, αρκεί να υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο και οικονομικό και αγωνιστικό.

Παράλληλα τόσο από το υπάρχον υλικό, όσο και από τους παίκτες που έχει δανεικούς (πχ Χαραλαμπόπουλος, Χάπ) ή ακόμα και στην αναπτυξιακή ομάδα (Ποκουσέφσκι) θα πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση (εδώ έρχεται το θέμα του νέου προπονητή που είναι κομβικό) για το ποιοι από αυτούς θα μπορούν να σταθούν του χρόνου στην ομάδα. 

Σίγουρα μια νίκη επί της Φενέρ θα αποτελέσει το ιδανικό ξεκίνημα για το 2020, αλλά αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν είναι πολύ πιο δύσκολα και σημαντικά για τον Ολυμπιακό.  



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ