23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Πιτίνο στο απόσπασμα!

Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τις δωροδοκίες προπονητών, παικτών και στελεχών αμερικάνικων πανεπιστημίων με τη συμμετοχή στελεχών από εταιρείες αθλητικών ειδών και ατζέντηδες συγκλονίζουν συθέμελα το NCAA. Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή.

Το FBI διεξάγει εδώ και δύο χρόνια τη σχετική έρευνα χρησιμοποιώντας ως "βαθύ λαρύγγι" τον Μάρτι Μπλέιζερ. Έναν πρώην οικονομικό σύμβουλο του πανεπιστημίου Πίτσμπεργκ, ο οποίος αντιμετώπιζε βαριές κατηγορίες για άλλη υπόθεση και προκειμένου να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης, συνεργάστηκε με τις αρχές. Χάρη στις μαρτυρίες του το FBI άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι. Κι έφτασε σήμερα στο σημείο να κάνει τις πρώτες ανακοινώσεις.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες. Το FBI συνεχίζει την έρευνα μιλώντας με πολύ κόσμο και η προειδοποίηση του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Γιουν Κιμ, στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης ακούστηκε ως απειλή: "Σας έχουμε στο χέρι! Όποιος είναι αναμεμιγμένος σε αυτή την ιστορία, ας μας πάρει τηλέφωνο. Θα είναι καλύτερο να τηλεφωνήσει αυτός, παρά να του τηλεφωνήσουμε εμείς"! Και στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα έναν τηλεφωνικό αριθμό, στον οποίον μπορεί να επικοινωνεί οποιοσδήποτε γνωρίζει κάτι για την υπόθεση.

80 χρόνια φυλακή!

Όπως γράφει ο έμπειρος ρεπόρτερ NCAA του ESPN, Μάιρον Μέντκαλφ, "το ερώτημα που απασχολεί κάθε ομάδα στην Αμερική αυτή τη στιγμή είναι ένα: Πώς θα μείνουμε μακριά από αυτή την ιστορία; Οι ομάδες που θα βρεθούν μπλεγμένες, μπορεί χρειαστεί να περάσουν δεκαετίες για να ανακάμψουν, ίσως ακόμα περισσότερο. Το άθλημα μπορεί να μην ανακάμψει ποτέ"!

Ακούγεται υπερβολικός, ίσως όμως και να μην είναι. Διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με απλές παραβάσεις κανονισμών, που μπορεί να επιφέρουν ποινές διοικητικού τύπου, στερήσεις υποτροφιών δηλαδή ή αποκλεισμοί από αγώνες ή έστω από τη συμμετοχή σε τελικά τουρνουά. Εδώ έχει εμπλακεί η ομοσπονδιακή αστυνομία, το περιβόητο FBI. Μιλάμε για αδικήματα που θα στείλουν ανθρώπους στη φυλακή για πολλά χρόνια. Δεν είναι αστείο...

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το ESPN, οι τέσσερις βοηθοί προπονητές που έχουν ήδη συλληφθεί και κρατούνται (ο Τσακ Πέρσον του Όμπερν, ο Εμάνουελ Ρίτσαρντσον του Αριζόνα, ο Λαμόντ Έβανς του Οκλαχόμα Στέιτ και ο Τόνι Μπλαντ του USC) κατηγορούνται για δωροδοκία, δωροληψία, απάτη και διαδικτυακή απάτη. Όλα είναι ομοσπονδιακά αδικήματα και βάσει του νόμου καθένας από τους τέσσερις προπονητές κινδυνεύει με συνολική κάθειρξη μέχρι και 80 ετών! Το ότι δεν θα ξαναβρούν δουλειά στο NCAA είναι το μικρότερο κακό. Πλέον κινδυνεύουν σοβαρά να πεθάνουν στη φυλακή...

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Πιτίνο!

Και οι ομάδες που θα βρεθούν μπλεγμένες, κινδυνεύουν σοβαρά. Μία από αυτές είναι επιβεβαιωμένα το Λούιβιλ, ένα από τα ιστορικότερα και καλύτερα μπασκετικά προγράμματα στις ΗΠΑ, με τρεις τίτλους NCAA και δέκα παρουσίες σε φάιναλ φορ. Στις ανακοινώσεις που έκανε το FBI υποστηρίζει ότι ένα μέλος του τεχνικού επιτελείου πανεπιστημίου που δεν κατονομάζει, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Adidas, Τζέιμς Γκάτο, και κάποιοι άλλοι δωροδόκησαν με 100.000 δολάρια την οικογένεια ενός ταλαντούχου παίκτη από το γυμνάσιο προκειμένου να πάει να φοιτήσει στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Η συμφωνία επήλθε το Μάιο και τον Ιούνιο πράγματι αυτός ο παίκτης ανακοίνωσε την απόφασή του.

Ο πρόεδρος του Λούιβιλ, Γκρέγκορι Ποστέλ, παραδέχθηκε με δημόσια δήλωσή του πως πρόκειται για το δικό του πανεπιστήμιο. Το όνομα του μέλους του τεχνικού επιτελείου που συμμετείχε στη δωροδοκία παραμένει άγνωστο. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι η υπόθεση αγγίζει άμεσα τον πρώτο προπονητή και υπεύθυνο του αγωνιστικού προγράμματος των Λούιβιλ Κάρντιναλς. Τον θρυλικό Ρικ Πιτίνο!

"Αισθάνομαι εντελώς σοκαρισμένος. Αν είναι αλήθεια όλα αυτά, συμφωνώ με τον Γενικό Εισαγγελέα ότι πρόκειται για πρωτοβουλίες κάποιων λίγων κακών ηθοποιών, που σκόπευαν να εξαπατήσουν τα εμπλεκόμενα πανεπιστήμια και τα προγράμματά τους, συμπεριλαμβανομένου του Λούιβιλ. Οι οπαδοί και οι υποστηρικτές μας δεν το αξίζουν όλο αυτό και δεσμεύομαι να αναλάβω οποιεσδήποτε δράσεις είναι αναγκαίες για να εξασφαλίσω ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ήρθαν για να καθαρίσουν το άθλημα", δήλωσε σε γραπτή δήλωσή του ο κάτοχος δύο τίτλων του NCAA, ο έχων επτά παρουσίες σε φάιναλ φορ και συνολικά 770 νίκες στο κολεγιακό πρωτάθλημα προπονητής, ο οποίος είναι και μέλος του Hall of Fame.

Όμως δύσκολα θα τη γλιτώσει αυτή τη φορά. Η φωλιά του είναι ήδη λερωμένη από προηγούμενες ατασθαλίες του. Πριν από επτά χρόνια είχε συρθεί στα δικαστήρια από μία γυναίκα, που ισχυρίστηκε ότι την είχε βιάσει, όμως τελικά αποδείχθηκε ότι αυτή τον εκβίαζε. Πριν από δύο χρόνια αποκαλύφθηκε ότι ένας βοηθός του στο Λούιβιλ οργάνωνε σεξ πάρτι μαζί με παίκτες της ομάδας. Ο Πιτίνο ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε και διατήρησε τη θέση του στην ομάδα, η οποία πάντως τιμωρήθηκε από το NCAA.

Τώρα, όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για τον θρυλικό Πιτίνο. Ακόμα κι αν δεν έχει εμπλακεί άμεσα στη δωροδοκία, οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές για να δηλώσει ότι δεν ήξερε. Χώρια που ο πρότερος βίος του δεν είναι και τόσο έντιμος.

Στην Αμερική έχουν ήδη αρχίσει να λένε ότι η προπονητική καριέρα του μάλλον έφτασε στο τέλος της. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ