27.8 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο πιο καλός ο μαθητής (vids)

Ποιος είναι, λοιπόν, αυτός ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, που φέρνει στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός; Ένας σταρ σε αναμονή, θα έλεγε κανείς. Ένας άνθρωπος που έχει την ικανότητα να μαθαίνει. Αυτά που του διδάσκουν οι δάσκαλοί του, αλλά και η ζωή.

Ότι θα γινόταν σπουδαίος μπασκετμπολίστας φάνηκε από πολύ νωρίς. Από τότε που ήταν στο γυμνάσιο Findlay Prep στη Νεβάδα, στο οποίο έμεινε 4 χρόνια (ο πρώτος στην ιστορία του γυμνασίου που έκανε κάτι τέτοιο!), κέρδισε δύο πρωταθλήματα και αναδείχθηκε δύο φορές All-American. Ένας από τους καλύτερους γυμνασιόπαιδες σε όλη τη χώρα δηλαδή.

Μάλιστα την τελευταία του χρονιά, το 2013, τον επέλεξαν και για το Jordan Brand Classic, ένα παιχνίδι στο οποίο κάθε χρόνο παίζουν οι κορυφαίοι παίκτες από τα γυμνάσια των ΗΠΑ. Όχι μόνο έπαιξε, αλλά πέτυχε και το νικητήριο καλάθι της ομάδας του. Τον επέλεξαν επίσης για την Εθνική εφήβων των ΗΠΑ, με την οποία αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μουντομπάσκετ της Τσεχίας.

Μετά από όλα αυτά μερικά από τα καλύτερα πανεπιστημιακά προγράμματα της χώρας έδωσαν μάχη για να τον προσελκύσουν. Αυτός αρχικά διάλεξε το UNLV, αλλά μόλις έφυγε ο προπονητής από εκεί, άλλαξε κι αυτός γνώμη και διάλεξε το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Πήγε εκεί κι έγινε αμέσως ο ηγέτης των Χάσκις.

Τα πρώτα δύο χρόνια έγινε ισάριθμες φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας της περιφέρειας Pac-12, αλλά παρά τις δικές του φιλότιμες προσπάθειες, η ομάδα δεν... έστριβε. Αυτός βαρέθηκε να χάνει και ζήτησε μεταγραφή. Την πήρε, διότι κανείς δεν μπορεί να κρατήσει κανέναν πουθενά με το ζόρι. Κι από την Ουάσιγκτον κατέληξε στο Γκόνζαγκα το καλοκαίρι του 2015.

Όμως δεν έπαιξε αμέσως εκεί. Οι κανονισμοί του NCAA προβλέπουν ότι όταν ένας παίκτης παίρνει μεταγραφή, είναι υποχρεωμένος να μείνει μία χρονιά εκτός. Έτσι τη σεζόν 2015-16 έκανε μόνο προπονήσεις και διάβαζε τα μαθήματά του. Προετοιμάστηκε άριστα ώστε την επόμενη σεζόν να κάνει θραύση.

Το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2016-17 βρήκε τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος να έχει υπάρξει ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Γκόνζαγκα Μπούλντογκς, οι οποίοι έκαναν μόνο μία ήττα όλη τη χρονιά, προέλασαν στο τελικό τουρνουά του NCAA, έφτασαν στο φάιναλ φορ και έπαιξαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στον τελικό, όπου έχασαν από το Νορθ Καρολάινα. Με 16,8π., 6ρ., 4,7 ασ. έγινε μέλος της All-American Second Team και με το πτυχίο ψυχολογίας στα χέρια του ένα χρόνο νωρίτερα απ' ό,τι θα έπρεπε αναδείχθηκε επίσης σε Academic All-American. Ήταν μόλις ο πέμπτος φοιτητής στην ιστορία του NCAA, που την ίδια χρόνια αναδείχθηκε All-American τόσο για τις επιδόσεις του στο παρκέ όσο και γι' αυτές στα μαθήματα!

Μέχρι εκεί όλα πήγαιναν άριστα, έτσι όπως τα είχε σχεδιάσει. Οι πόρτες του ΝΒΑ έμοιαζαν ορθάνοιχτες γι' αυτόν, καθώς το ντραφτ του 2017 πλησίαζε. Πόσες ομάδες θα μπορούσαν να αγνοήσουν έναν παίκτη με 15,3π., 5,1ρ., 5ασ. μέσους όρους καριέρας στο NCAA και αποδεδειγμένα πρωταγωνιστή, όπως φάνηκε από την σεζόν στο Γκόνζαγκα; Όλες, όπως αποδείχθηκε!

Αντί να βρει μια θέση στον πρώτο γύρο του ντραφτ, όπως ήταν αναμενόμενο, κατρακύλησε στο νούμερο 55. Εκεί τον επέλεξαν οι Γιούτα Τζαζ κι ο Νάιτζελ δεν ήξερε αν έπρεπε να γελάσει ή να κλάψει. Το όνειρό του να παίξει στο ΝΒΑ έγινε κατά κάποιον τρόπο πραγματικότητα, αφού βρήκε ομάδα να τον πάρει, αλλά έχοντας πέσει τόσο χαμηλά στο ντραφτ, οι πιθανότητές του δεν ήταν ρεαλιστικές.

Το κατάλαβε γρήγορα κι αυτό είναι προσόν. Αφού έπαιξε στα summer leagues, τα έβαλε κάτω με τους ανθρώπους των Τζαζ και πήραν την απόφαση. Με δεδομένο ότι υπήρχαν τέσσερις πόιντ γκαρντ, αλλά θέση στο ρόστερ θα κέρδιζε τελικά μόνο ένας, επέλεξε να φύγει για την Ευρώπη. Εκεί θα έπαιζε και θα είχε την ευκαιρία να βελτιωθεί. 

Κατέληξε στην Παρτιζάν Βελιγραδίου με ένα συμβόλαιο γύρω στις 130.000 δολάρια, όμως από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια φάνηκε ότι άξιζε πολλά περισσότερα. Έγινε αμέσως ο ηγέτης μιας ιστορικής ομάδας, που παρακμάζει τα τελευταία χρόνια, και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Σερβίας για πρώτη φορά μετά από μια τετραετία. Αναδείχθηκε MVP του σερβικού πρωταθλήματος, έπαιξε και 9 αγώνες στο Eurocup με μέσους όρους 17π., 2,8ρ., 6,3 ασ. και 50% στο τρίποντο! Παραπλήσιες ήταν οι επιδόσεις του και στις άλλες διοργανώσεις όπου πήρε μέρος. 

Ήταν προφανές πως δεν ήταν για να μένει πολύ στη Σερβία. Οι Τζαζ εξακολουθούν να τον θέλουν, αλλά συνεχίζουν να έχουν το ίδιο πρόβλημα. Οι θέσεις των πόιντ γκαρντ είναι σχεδόν καλυμμένες. Στην πραγματικότητα αν ο Ουίλιαμς-Γκος ήθελε να διεκδικήσει το όνειρό του, θα έπρεπε να περιμένει ως τον Οκτώβρη, να πάει στο training camp και να παλέψει με τον Νέτο για μία θέση. Την οποία μπορεί να έπαιρνε, μπορεί και όχι, οπότε θα ήταν υποχρεωμένος να αναζητήσει ομάδα σε μια εποχή, που όλες θα είχαν κάνει τα κουμάντα τους.

Στο μεταξύ, μετά την εξαιρετική χρονιά του στην Παρτιζάν είχαν αρχίσει να έρχονται προτάσεις από ομάδες της Ευρωλίγκας. Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος δεν το σκέφτηκε περισσότερο. Έχει μάθει καλά πια το μάθημά του. Διαπίστωσε ότι ο Ντέιβιντ Μπλατ τον ήθελε πολύ και τον προορίζει για πρωταγωνιστή στον Ολυμπιακό, είδε ότι τα λεφτά ήταν σχεδόν πενταπλάσια σε σχέση με αυτά που έπαιρνε στην Παρτιζάν, κατάλαβε ότι στην Ευρωλίγκα μπορεί να φτιάξει τόσο καλά το όνομά του, ώστε να γίνει περιζήτητος και στο ΝΒΑ και το αποφάσισε αμέσως.

Ούτε στο summer league δεν πήγε με τους Τζαζ. Το ΝΒΑ μπορεί να περιμένει. Αυτή τη στιγμή προέχει ο Ολυμπιακός...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ