20 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μπρους Μπόουεν: Ο πιο «βρώμικος» αμυντικός στο ΝΒΑ γίνεται 49 ετών (vids)

Ο Μπρους Μπόουεν «κλείνει» τα 49 του χρόνια και το Basketa.gr θυμάται τον παίκτη ο οποίος έκανε τη διαφορά παίζοντας... ξύλο.

Ήταν μέλος των Σαν Αντόνιο Σπερς και μάλιστα «πενταδάτο» στα τρία πρωταθλήματα που κατέκτησαν το 2003, το 2005 και το 2007.

Στο ντραφτ του 1993 δεν άκουσε το όνομά του από τον Ντέιβιντ Στερν και πλέον έπρεπε να ξεκινήσει την επαγγελματική του πορεία στην Ευρώπη...

Το έκανε φορώντας τη φανέλα της Χάβρης, ενώ έπαιξε ακόμη στην Ερβέ αλλά και στην Μπεσανσόν. Το 1995 αλλά και το 1996 δοκίμασε τις δυνάμεις του στο CBA δίχως να εντυπωσιάσει.

Το 1997 πάντως έκανε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ με τους Μαϊάμι Χιτ υπογράφοντας δεκαήμερο συμβόλαιο και παίζοντας σ' έναν μόνο αγώνα.

Οι Σέλτικς την ευκαιρία, οι Σπερς την καθιέρωση

Στα 26 του χρόνια, η Βοστώνη βρήκε στο πρόσωπό του έναν καλό αμυντικό και πολύ καλό σουτέρ. Έμεινε για δύο χρόνια στην ομάδα της Μασαχουσέτης κι έδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο κορυφαίο επίπεδο.

Στο ξεκίνημα της σεζόν 1999/00 υπέγραψε στους Φιλαδέλφεια 76ερς και στα μέσα της περιόδου μετακόμισε ξανά στη Φλόριντα και τους Μαϊάμι Χιτ, πριν μεταπηδήσει στην ομάδα που θα έγραφε ιστορία και θα άλλαζε ολόκληρη την καριέρα του.

Το καλοκαίρι του 2001, στα 30 του χρόνια υπέγραψε στους Σαν Αντόνιο Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς.

Σπουδαίος αμυντικός, καλός σουτέρ

Από την πρώτη του σεζόν στα «σπιρούνια» ο έμπειρος τεχνικός τον εμπιστεύτηκε απόλυτα και τον ξεκίνησε στην αρχική πεντάδα του Σαν Αντόνιο και στους 59 αγώνες που συμμετείχε.

Από το 2001 έως το 2008 σε όσους αγώνες ήταν διαθέσιμος ξεκίνησε από την αρχή, ενώ μόνο την τελευταία του χρονιά (2008/09) ερχόταν από τον πάγκο.

Η άμυνά του αποτελούσε το δυνατό του σημείο, αλλά την ίδια στιγμή ήταν πολύ καλός σουτέρ, εκτελώντας με μέσο όρο κοντά στο 40% πίσω από τη γραμμή των 7,25μ.

Ο «βασιλιάς» του ύπουλου μαρκαρίσματος

Στην καριέρα του τιμωρήθηκε πολλές φορές με πρόστιμο, εξαιτίας των τραυματισμών που προκαλούσε στους αντιπάλους του, με τα μαρκαρίσματά του.

Αποτελούσε τον ιδανικό παίκτη για να εκνευρίσει τον αντίπαλο. Όταν ήθελε μπορούσε να παίξει πραγματικά σπουδαία άμυνα και αρκετά «καθαρή», αλλά έμοιαζε να... ηδονίζεται στην ιδέα ότι θα «χτυπήσει» ύπουλα τον αντίπαλό του.

Στην ιστορία έμειναν μεταξύ άλλων και οι κόντρες του με τον αείμνηστο Κόμπι Μπράιαντ, αν και στη συνέχεια αναπτύχθηκε σχέση αλληλοσεβασμού μεταξύ τους.

Κατηγορήθηκε από αρκετούς παίκτες μεταξύ των οποίων οι Βινς Κάρτερ και Στιβ Φράνσις ότι έβαζε επίτηδες το πόδι του στο σημείο προσγείωσης των αντιπάλων προκειμένου να υποστούν διάστρεμμα...

Ιδιαίτερα σκληρή όμως ήταν και η άμυνα που έπαιξε στον Στιβ Νας στην κόντρα των πλέι οφ μεταξύ των Σπερς και των Φοίνιξ Σανς...

Το βέβαιο είναι ότι αποτέλεσε έναν αθλητή που ο οργανισμός των Σπερς τον λάτρεψε, όμως όλοι οι υπόλοιποι δεν τον συμπάθησαν ποτέ.

Οι τίτλοι του

Με το Σαν Αντόνιο κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (2003, 2005, 2007) και μάλιστα όταν αποχώρησε από την ενεργό δράση, η φανέλα με τον αριθμό 12 αποσύρθηκε προς τιμήν του.

Από το 2001 έως το 2003 αναδείχθηκε μέλος της δεύτερης καλύτερης αμυντικής πεντάδας του ΝΒΑ, ενώ από το 2004 μέχρι και το 2008 ήταν μέλος της κορυφαίας αμυντικής πεντάδας του πρωταθλήματος.

Ωστόσο στο μυαλό των περισσότερων δεν έμεινε για τους σωστούς λόγους...

Δείτε videos με ορισμένες αξέχαστες στιγμές του:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ