17.8 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ο… παρεξηγημένος κύριος Κολέ

Ο Βενσάν Κολέ έδωσε μία ακόμα απάντηση σε όσους δεν πίστεψαν σε αυτόν, όταν ανέλαβε την Εθνική Γαλλίας το 2009...

Η Γαλλία έκανε το μεγάλο «μπαμ» αποκλείοντας από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου τις ΗΠΑ, τις οποίες νίκησε πεντακάθαρα με 89-79, παίρνοντας το εισιτήριο για τους ημιτελικούς της διοργάνωσης που διεξάγεται στην Κίνα.

Φυσικά οι παίκτες των «μπλε» έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας, αλλά αξίζει ιδιαίτερη αναφορά και στον «αρχιτέκτονα» της ομάδας, τον Βενσάν Κολέ.

Όταν του έδωσαν τα... κλειδιά πριν από δέκα χρόνια οι άνθρωποι της γαλλικής ομοσπονδίας μπάσκετ, αρκετοί ήταν εκείνοι που αντιμετώπισαν τον 46χρονο τότε τεχνικό με σκεπτικισμό. 

Στην Ελλάδα ειδικά δεν χρειάστηκαν παρά την πρώτη διοργάνωση που κάθισε στον πάγκο των Γάλλων, το Ευρωμπάσκετ του 2009 στην Πολωνία, για να τον βγάλουν κι αυτόν... μάγειρα.

Άλλωστε η Γαλλία νίκησε την Ελλάδα -σ' ένα παιχνίδι που έμοιαζε σαν να μην ήθελε κανείς να το πάρει- στη δεύτερη φάση και πήγε πάνω στην Ισπανία στους «8» με αποτέλεσμα να διασυρθεί με 86-66.

Παρ' όλα αυτά δεν τέθηκε το παραμικρό ζήτημα αντικατάστασής του. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Τουρκίας, η Γαλλία απέτυχε ξανά...

Στη φάση των «16» αντιμετώπισε τους διοργανωτές Τούρκους και δεν μπόρεσε καν να τους δυσκολέψει, γνωρίζοντας την ήττα με 95-79 κι ενώ πρώτα είχε γεννήσει προσδοκίες με τη μεγάλη νίκη της επί των Ισπανών. Και τότε όμως ο Κολέ ήταν ακλόνητος, ενώ ήδη στην Ελλάδα διάφοροι τον κορόιδευαν.

Στο Ευρωμπάσκετ του 2011 επί λιθουανικού εδάφους, η Γαλλία άρχισε να δείχνει τα σημάδια της δουλειάς που γινόταν με το ίδιο τεχνικό επιτελείο για τρίτη σερί χρονιά. Οι «μπλε» έφτασαν μέχρι τον τελικό και παρά το γεγονός ότι έχασαν εύκολα από την Ισπανία, το πρόσημο της παρουσίας τους ήταν -δικαιολογημένα- θετικό.

Ένα καλοκαίρι μετά έδωσαν το «παρών» στο Ολυμπιακό Τουρνουά του Λονδίνου και την... πάτησαν από τον... γνωστό αντίπαλο. Η Ισπανία τους νίκησε στα προημιτελικά και τους άφησε εκτός συνέχειας.

Εμπιστοσύνη διαρκείας

Αυτή η αποτυχία και μάλιστα πέφτοντας θύμα των «φούριας ρόχας» δεν δημιούργησε καν σκέψη για αντικατάστασή του. Εμπιστεύτηκαν τη διαδικασία και συνέχισαν να τον στηρίζουν οι Γάλλοι. Και δικαιώθηκαν.

Στη Σλοβενία το 2013, η ομάδα του Κολέ με ηγέτη τον Τόνι Πάρκερ πήρε μία πρώτη... εκδίκηση από τους Ισπανούς στον ημιτελικό και νικώντας στον μεγάλο τελικό τη Λιθουανία ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου!

Την επόμενη χρονιά φύλαγε ένα γερό... χουνέρι για τους Ισπανούς. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη το 2014 στα γήπεδα της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου, οι Γάλλοι τους αντιμετώπισαν στον προημιτελικό και τους «έκλεισαν το σπίτι». Με... όπλο την άμυνά τους πανηγύρισαν μία τεράστια νίκη και στη συνέχεια πανηγύρισαν την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου!

Το 2015 είδαν τους αντιπάλους τους να τους πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα νικώντας τους στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ μέσα στο σπίτι τους με 80-75 στην παράταση. Η Γαλλία ανασυντάχθηκε και πήρε το τρίτο διαδοχικό μετάλλιο της σε μεγάλη διοργάνωση που ήταν ξανά χάλκινο.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο, οι «μπλε» δεν πέτυχαν κάτι αξιοσημείωτο, παρά το γεγονός ότι κοίταξαν στα μάτια τους Αμερικανούς πριν ηττηθούν με 100-97.

Η παρουσία τους δε στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση πριν το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν πλήρως αποτυχημένη. Στο Ευρωμπάσκετ του 2017 του οποίου η τελική φάση διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, οι Γάλλοι έπεσαν θύματα έκπληξης από τους Γερμανούς στους «16» και γύρισαν πρόωρα σπίτι τους.

Ούτε τότε όμως αποφάσισαν ότι έπρεπε να αλλάξουν τον προπονητή τους μαντέψτε... δικαιώθηκαν ξανά.

Αφού πρώτα τους οδήγησε παρά τις πολλές απουσίες που είχαν στα προκριματικά, μέχρι την τελική φάση της διοργάνωσης, πλέον με την τεράστια νίκη επί των ΗΠΑ (που ήταν η πρώτη για τους Γάλλους σε δέκα συναντήσεις) βρίσκεται στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Για δεύτερο διαδοχικό Παγκόσμιο Κύπελλο η Γαλλία είναι στην τετράδα. Όχι κι άσχημα...

Το βέβαιο είναι ότι η παρουσία του Βενσάν Κολέ στην άκρη του πάγκου της Εθνικής Γαλλίας έχει αποδειχθεί πλήρως επιτυχημένη με το πέρασμα των χρόνων κι αποτελεί τρανή απόδειξη ότι δεν πρέπει να κρίνονται βιαστικά οι προπονητές που δουλεύουν. 

Στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος Κολέ μετά από δύο χρόνια με διαδοχικές αποτυχίες σε Ευρωμπάσκετ και Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι δεδομένο ότι θα είχε βρεθεί στο... στόχαστρο του κόσμου και των «ειδικών». Ίσως το παράδειγμα του 56χρονου προπονητή να είναι χρήσιμο και να πρέπει να μελετηθεί...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ