26.8 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

Ο παραλογισμός των κανονισμών της free agency

Οι μεταγραφές ελεύθερων παικτών στο ΝΒΑ δεν εμφανίζουν διαφορά σε σχέση με αυτές τις μεταγραφές στην Ευρώπη όσον αφορά τη λογική τους. Κι εκεί και δω υπάρχουν συγκεκριμένης διάρκειας περίοδοι, το καλοκαίρι και το χειμώνα, πριν και μετά από τις οποίες δεν μπορούν να γίνουν μεταγραφές. Μόνο κατά τη διάρκειά τους.

Ένα πράγμα είναι διαφορετικό στο ΝΒΑ. Πριν από την έναρξη της λεγόμενης free agency, στις 30 Ιουνίου, απαγορεύεται ρητώς από τους κανονισμούς οποιαδήποτε επαφή ομάδας με παίκτη ή με τον ατζέντη του. Ό,τι είναι να γίνει (επαφή, διαπραγμάτευση, συμφωνία, υπογραφή συμβολαίου), πρέπει να γίνει μετά τα μεσάνυχτα της 3οης Ιουνίου. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι πιο χαλαρά. Δεν απαγορεύονται οι συζητήσεις και οι επαφές, όχι τουλάχιστον οι ιδιωτικές. 

Στο ΝΒΑ υποτίθεται ότι αυτοί οι κανονισμοί είναι αυστηροί, έστω κι αν κάθε χρόνο παραβιάζονται. Όμως αυτό που έγινε ειδικά φέτος, δεν έχε προηγούμενο. Το σύστημα στην κυριολεξία γελοιοποιήθηκε!

Οι περισσότερες μεταγραφές των free agents έγιναν γνωστές την 1η Ιουλίου, λίγες μόνο ώρες μετά την έναρξη της free agency. H πρώτη από αυτές μάλιστα ανακοινώθηκε μετά από πέντε λεπτά! Πότε πρόλαβε να μιλήσει η ομάδα με τον παίκτη και να συμφωνήσουν μέσα σε πέντε λεπτά; Είναι προφανές πως η δουλειά είχε κλείσει από πιο πριν. Όπως και όλες οι άλλες. Κάτι που έκανε τον Άνταμ Σίλβερ έξαλλο. Και έθεσε το θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση του συμβουλίου των ιδιοκτητών του ΝΒΑ.

Μια θυελλώδη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ESPN, συνεδρίαση, που έγινε στο Λας Βέγκας και στη διάρκειά της διατυπώθηκαν πολλά παράπονα κυρίως από ομάδες από μικρότερες αγορές, οι οποίες βλέπουν να χάνουν τους καλούς free agents που διαθέτουν, πολλές φορές με αθέμιτο τρόπο.

Διατυπώθηκαν ωστόσο και προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως αυτή που κατέθεσε ο σύμβουλος του ΝΒΑ, Ρικ Μπιουκάναν, ο οποίος πρότεινε να καταθέσει μεν η λίγκα ένα νέο πλαίσιο για τη free agency, ενδεχομένως λίγο πιο χαλαρό και πάντα σε συνεννόηση με τις ομάδες, αλλά ταυτόχρονα ο έλγχος της εφαρμογής του να είναι αυστηρός. Τι σημαίνει αυτό; "Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να αποκτήσει η λίγκα το δικαίωμα να προχωρά σε κατασχέσεις σέρβερ και κινητών τηλεφώνων για να διαπιστώνει αν υπάρχουν παράνομες επαφές μεταξύ ομάδων και παικτών;", είπε αφήνοντας εμβρόντητους πολλούς ιδιοκτήτες!

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε είναι η "στρατολόγηση" free agents μέσω άλλων παικτών, όπως έγινε φέτος με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, που έπεισε τον Άντονι Ντέιβις να πάει στους Λέικερς. Κι αυτό θεωρητικώς δεν επιτρέπεται. Μάλιστα, βάσει του καταστατικού του ΝΒΑ, ο κομισάριος έχει το δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμο ή και αποκλεισμό από αγώνες σε παίκτες που κάνουν κάτι τέτοιο. Αλλά πώς αποδεικνύεται. Κι εδώ η πρόταση για αυστηροποίηση των ελέγχων προσέκρουσε στα προσωπικά δεδομένα και την προστασία της προσωπικής ζωής των παικτών. Τι να πεις, δηλαδή, του ΛεΜπρόν; Μην πας να φας με τον Ντέιβις ή μην του τηλεφωνήσεις, γιατί μπορεί να του πεις να έρθει στους Λέικερς; Και μετά τι θα κάνεις; Θα ελέγξεις τα τηλεφωνήματά του;

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι συγκεκριμένοι κανονισμοί οδηγούν σε παράλογες καταστάσεις κι αυτόν τον παραλογισμό αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πλέον και στο ΝΒΑ. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τον αντιμετωπίσουν...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ