17 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο ΠΑΟΚ θέλει ξανά θετικό πρόσημο από το BCL

Στον ΠΑΟΚ των ειδικών συνθηκών υπάρχουν δύο διαφορετικές τάσεις σχετικά με τη συμμετοχή στο Basketball Champions League. Η μία είναι υπέρ της παρουσίας στη διοργάνωση με το σκεπτικό ότι “ο ΠΑΟΚ πρέπει να παίζει κάθε χρονιά στην Ευρώπη” εξυπηρετώντας όχι μόνο το πρεστίζ αλλά και την πρόθεση να μην χαθεί από το ευρωπαϊκό χάρτη και η άλλη που ήταν εξ αρχής αρνητική σε αυτήν την παρουσία, αφού μία ομάδα με πολύ “ρηχό” μπάτζετ και ανάλογο ρόστερ, κινδυνεύει τόσο οικονομικά όσο και αγωνιστικά. Ο χρόνος μόνο θα δικαιώσει είτε τη μία, είτε την άλλη πλευρά.

 


Με τα δεδομένα της παραμονής της έναρξης αυτής της προσπάθειας, ο ΠΑΟΚ μπορεί να στοχεύσει στο να είναι ανταγωνιστικός και μέσα από αυτά τα παιχνίδια να βρει “χημεία” και ρυθμό για τα παιχνίδια του Πρωταθλήματος που είναι ξεκάθαρα ο βασικός, αν όχι ο μοναδικός, στόχος του. Ο Δικέφαλος είναι παρών για τέταρτη σεζόν στο BCL, έχοντας καταφέρει και στις τρεις προηγούμενες παρουσίες του να φτάσει μέχρι τους “16”. Αν εξαιρεθεί η πρώτη σεζόν (2016-17) όταν νίκησε την Τενερίφη στο “παλατάκι” αλλά κατέρρευσε στην Ισπανία, η παρουσία στους “8” ήταν πολύ κοντά τόσο πρόπερσι με την Καρσίγιακα όσο και πέρσι με την ΑΕΚ.

 


Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά νέα πρόσωπα αλλά ο προπονητής του δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα από αυτά. Ο Κώστας Φλεβαράκης είναι γέννημα-θρέμμα της ομάδας της Θεσσαλονίκης, στην οποία επέστρεψε έπειτα από 12 χρόνια για μία τρίτη θητεία. Στο ρόστερ οι παραμένοντες είναι ελάχιστοι. Οι Μαργαρίτης, Τσόχλας που συμπληρώνουν οχτώ και επτά χρόνια αντίστοιχα στην ομάδα και ο Σχίζας που παίζει στην ομάδα από πέρσι ενώ επέστρεψαν και οι Καρράς, Καραμανώλης που έχουν βοηθητικό ρόλο. Από τους υπόλοιπους οι μόνοι που έχουν εμπειρία στη διοργάνωση είναι ο Άαρον Μπεστ (το 2016-17 με τη Γιουβέντους Ουτενα και πέρσι με τη Λούντβιγκσμπουργκ) και ο Άνταμ Σμιθ (το 2017-18 με τη Σαλόν).

 


Για τον περσινό ή τον προπέρσινο ΠΑΟΚ δεν θα χωρούσε κουβέντα σε αυτόν τον όμιλο. Η πρόκριση θα ήταν ένας βατός, αν όχι ένας αυτονόητος, στόχος. Από τον όμιλο του λείπει το μεγαθήριο, μία ομάδα που εξ ορισμού χαρακτηρίζεται φαβορί για πρόκριση και πολύ περισσότερο για το final four. Η φετινή ομάδα όμως είναι φτιαγμένη για να επιβιώσει σε όλα τα επίπεδα, οπότε κάθε πρόβλεψη για το που μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη, είναι παρακινδυνευμένη.

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

 

 


ΣΑΡΑΓΟΣΑ

 

Μία γνώριμη στον ΠΑΟΚ ομάδα από τα βάθη του παρελθόντος των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, η Σαραγόσα ξυπνάει μνήμες Γενεύης στον ΠΑΟΚ αφού την είχε νικήσει στις 26 Μαρτίου 1991 με 76-72 για να κατακτήσει τον πρώτο από τους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους της ιστορίας του, στον πρώτο από τους τέσσερις ευρωπαϊκούς τελικούς του. Πέρασαν όμως σχεδόν 39 χρόνια από τότε. Η Σαραγόσα του σήμερα είναι μια αξιόλογη ισπανική ομάδα που βέβαια δεν ανήκει στη γραμμή των top ομάδων της ACB.

 


Μπήκε στο φετινό Πρωτάθλημα με 3-1, νικώντας το περασμένο Σάββατο τη Ρεάλ Μπέτις εκτός έδρας με 71-69. Έτσι μοιράζεται την 3η θέση της βαθμολογίας με την Μπαρτσελόνα και την Μπιλμπάο.

 


Ο Πορφίριο Φισάκ είναι για δεύτερη χρονιά στον πάγκο της Σαραγόσα που έχει στις τάξεις της αρκετούς ποιοτικούς παίκτες, κάποιοι από τους οποίους έχουν εμπειρία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν το συζητάμε καν για τον Φραν Βάσκεζ που παίζει για δεύτερη σεζόν στην ομάδα και είναι πια στα 36 του. Η Σαραγόσα πήρε τον Γερμανό Ρόμπιν Μπένζινγκ από την Μπεσικτάς, τον Αμερικανό γκαρντ Ντι Τζέι Σίλεϊ από τη Ρίτας, τον Τρίγκβι Χίλανσον από την Ομπραντόιρο και δύο παίκτες που τους ξέρει ο ΠΑΟΚ αφού τους αντιμετώπισε με την Τενερίφη, τον Ροντρίγκο Σαν Μιγκέλ και τον Νίκολας Μπρουσίνο. Γνωστότερος στο ευρύ μπασκετικό κοινό ο Ρεϊνάλντας Σεϊμπούτις που παίζει για δεύτερη σεζόν στη Σαραγόσα.

 


ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΣΑΡΑΓΟΣΑ

 

 


ΜΠΡΙΝΤΙΣΙ

 

Αν και δεν ανήκει στις παραδοσιακές δυνάμεις του ιταλικού μπάσκετ, η Μπρίντισι είναι ομάδα που εξελίσσεται διαρκώς. Μετράει 27 χρόνια ζωής και αγωνίζεται για 8η συνεχόμενη σεζόν στη Serie A. Πέρσι τερμάτισε στην 5η θέση κάτι που είχε κάνει και το 2014 ενώ θα αγωνιστεί στην Ευρώπη μετά από τέσσερα χρόνια αφού είχε συμμετάσχει στο Eurocup της περιόδου 2015-16. Φέτος άρχισε την προσπάθεια της με τρεις νίκες στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές.

 


Προπονητής της είναι ο 56χρονος Φρανσέσκο Βιτούτσι που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της το καλοκαίρι του 2017 και το 2013 αναδείχτηκε “Προπονητής της χρονιάς” στην Ιταλία. Από τους παίκτες που συνθέτουν το ρόστερ της, πέρασμα από το ελληνικό Πρωτάθλημα έκανε μόνο ο Τάιλερ Στόουν που έπαιξε στο Ρέθυμνο στη σεζόν 2015-16. Το καλοκαίρι που πέρασε έβαλε στο ρόστερ της τον Ντάριους Τόμπσον που αναδείχτηκε MVP του ολλανδικού Πρωταθλήματος με τη Λέιντεν, τον Κέλβιν Μάρτιν από τη Βίρτους Μπολόνια και τον Σέρβο-Γερμανό Μπόγκνταν Ραντοσάβλιεβιτς που έπαιζε στην Ουλμ.

 


ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΜΠΡΙΝΤΙΣΙ

 

 

 

ΝΤΙΖΟΝ

 

Μία από τις ιστορικές γαλλικές ομάδες καθώς ο σύλλογος από τον οποίο προέρχεται, ιδρύθηκε το 1880. Η Ντιζόν, δύο φορές πρωταθλήτρια Γαλλίας το 1993 και το 2006, δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για κάποια μεγάλη, ευρωπαϊκή επιτυχία αφού κορυφαία στιγμή της ήταν ο τελικός του FIBA Eurocup Challenge του 2004.

 


Άρχισε τη σεζόν με τρεις νίκες σε τέσσερα παιχνίδια στη γαλλική LNB, αφού το αήττητο της έσπασε χθες από τη Βιλερμπάν εντός έδρας (70-79). Στον πάγκο της είναι για πέμπτη σεζόν ο Λοράντ Λενέιμ ενώ από το ρόστερ της ξεχωρίζουν ουσιαστικά οι Αμερικανοί της. Ο πιο έμπειρος από αυτούς είναι ο Ντέιβιντ Χόλστον που στα 33 του έχει περάσει από την Καρσίγιακα, τη Μερσίν, τους Άρτλαντ Ντράγκονς, έπαιξε στην Ντιζόν και το 2015-17 ενώ επέστρεψε το 2018 στην ομάδα ενώ αρκετά “χιλιόμετρα” έχει γράψει στην Ευρώπη και ο επίσης 33χρονος ΛαΜόντε Ούλμερ που παίζει για τρίτη σερί σεζόν στη Γαλλία αφού στις δύο προηγούμενες έπαιξε στη Σαλόν-Ρεμς και στην Μπουργκ.

 


Ακόμη στο ρόστερ είναι ο σέντερ Ρίτσαρντ Σόλομον που πέρσι έπαιξε στην G League αλλά έχει ευρωπαϊκή εμπειρία με παρουσία στην Γκραβελίν το 2016-17 και στην Ουσάκ το 2017-18. Ο Ρασίντ Σουλαϊμόν επέστρεψε στην Ντιζόν στην οποία έπαιξε και το 2017-18 αφού πέρσι πέρασε τη χρονιά στη Λεβαλουά και ο Μάικλ Γιανγκ που πέρσι αγωνίστηκε στη Σολέ. Από το γαλλικό υλικό της, ο Τζέρεμι Λέλουπ είναι ένας έμπειρος σέντερ -στα 33 του χρόνια- που πέρασε την τριετία 2010-13 στην Ντιζόν στην οποία επέστρεψε πέρσι αφού έμεινε για πέντε χρόνια στη Στρασμπούρ (2013-18) ενώ σε αυτό ανήκει και ο πρωταθλητής με τη Σαλόν το 2017, Αμπντουλαγιέ Λουμ.

 


ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΝΤΙΖΟΝ

 


ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

 

Η πρώτη αντίπαλος του ΠΑΟΚ (15/10, 19:30) δεν του είναι και άγνωστη αφού την αντιμετώπισε στο Eurocup της σεζόν 2015-16. Ένα από τα μεγάλα brand names της Τουρκίας, που ωστόσο δεν έχει φτάσει σε τίτλο από το 2012 όταν και κατέκτησε το νταμπλ. Όπως ο Δικέφαλος έτσι και η Μπεσικτάς έφτασε στους “16” του BCL και στις τρεις πρώτες σεζόν του και φέτος ελπίζει σε κάτι περισσότερο, αν και η εκκίνηση της στο τουρκικό Πρωτάθλημα δεν είναι καλή (1-2).

 


Στον πάγκο της βρίσκεται από την περσινή σεζόν ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ενώ γνωστοί μας είναι επίσης ο Τζόρνταν Θίοντορ (πέρσι στην ΑΕΚ) και ο Τόντρικ Γκότσερ (πέρσι στον Ήφαιστο) που όμως δεν έχουν κάνει καλές εμφανίσεις στην αρχή της σεζόν. Από το υπόλοιπο υλικό ξεχωρίζουν ο Σακίλ ΜακΚίσιτς που έπαιζε πέρσι στην Γκαζιαντέπ και ο Τζέιμς Μάικλ ΜακΑντού που στην περασμένη σεζόν έπαιξε στην Ιταλία με την Τορίνο. Ακόμη οι Τούρκοι πήραν από την Ουλμ τον Ισμέτ Ακπινάρ και από την Οστάνδη τον Μαυροβούνιο Νεμάνια Τζούρισιτς.

 


Από το γηγενές υλικό της Μπεσικτάς, αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του Ογκούζ Σαβάς που πέρσι έπαιξε στην Νταρουσαφακά και του Σαμέτ Γκεγίκ που διανύει πια την τρίτη σεζόν του στα ασπρόμαυρα.

 


ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

 

 

ΒΟΝΝΗ

 

Ούτε οι Γερμανοί είναι άγνωστοι στον ΠΑΟΚ αφού τους βρήκε στον δρόμο του και στην περσινή διοργάνωση. Μπορεί να έχασε και στα δύο παιχνίδια απέναντι στη Βόννη, όμως στο τέλος ήταν αυτός που πήρε την πρόκριση και με διαφορά δύο νικών από τη γερμανική ομάδα. Η Βόννη είναι μία από τις δύο ομάδες του 4ου ομίλου που βρήκαν θέση σε αυτόν μέσω των προκριματικών ενώ άρχισε την προσπάθεια της στο γερμανικό Πρωτάθλημα με μία νίκη και δύο ήττες.

 


Στον πάγκο της βρίσκεται από το καλοκαίρι ο 37χρονος Τόμας Πάεκ που δούλεψε στο παρελθόν στην Άλμπα και την Τρίερ. Από το ρόστερ της ξεχωρίζουν ο Μπράντεν Φρέζιερ που πέρσι έπαιξε στην Ισπανία με την Μπούργκος και ο Μπέντζαμιν Σίμονς που επίσης προέρχεται στην ACB με την Ομπραντόιρο.

 


Ο Τρέι ΜακΚίνεϊ-Τζόουνς πέρσι έπαιξε στην Ιαπωνία και το 2018 είχε υπογράψει ένα 10ήμερο συμβόλαιο με τους Ιντιάνα Πέισερς ενώ ερωτηματικό είναι ο ύψος 2.11 Στέφεν Ζίμερμαν που επιλέχθηκε στο Νο41 του Ντραφτ του 2016 από τους Μάτζικ αλλά παίζει για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Καλή προσθήκη και ο 29χρονος γκαρντ Γιόσικο Σάιμπου από την Άλμπα. Η Βόννη κράτησε τους έμπειρους Μπόγιαν Σούμποτιτς που πέρσι έκανε μεγάλη ζημιά στον ΠΑΟΚ στο ματς της Γερμανίας (22 πόντοι με 5/5 τρίποντα), Γιόρμαν Πόλας Μπαρτόλο και Μάρτιν Μπρέουνινγκ.

 


ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΒΟΝΝΗΣ

 


ΝΕΠΤΟΥΝΑΣ

 

Οι Λιθουανοί ξανά στον δρόμο του ΠΑΟΚ που θα αναγκαστεί να κάνει το πολύ δύσκολο ταξίδι για το Κλαϊπέντα όπως και στις δύο πρώτες σεζόν της διοργάνωσης (2016-17 και 2017-18). Η Νεπτούνας που έχει στον πάγκο της τον Τόμας Ρινκεβίτσιους, δεν μπήκε καλά στο λιθουανικό Πρωτάθλημα αφού έχασε στα τρία από τα πρώτα πέντε παιχνίδια της.

 


Το ρόστερ είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αποτελούμενο από Λιθουανούς παίκτες, με μόνες εξαιρέσεις τον Ντάριν Ντόρσεϊ που στην περσινή σεζόν έκανε έξι παιχνίδια Πρωταθλήματος με τον Χολαργό (συνέχισε στη ρουμανική Κλουζ) και τον Αντρέ Ουίλιαμσον που δεν είναι άγνωστος στον ΠΑΟΚ αφού τον αντιμετώπισε πέρσι δύο φορές στο BCL με την ελβετική Φριμπούρ (είχε επτά πόντους, επτά ριμπάουντ στην Ελβετία, 10 πόντους στην Πυλαία).

 


Από το γηγενές υλικό της, πέραν των πολύπειρων Τόμας Ντελινινκάιτις (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ρέθυμνο), Γιαναβίτσιους Ζιγκιμάντας, Οσβάλντας Ολισεβίτσιους και Σίμας Γκαλντίκας, οι υπόλοιποι είναι στα 21-22 τους χρόνια.

 


ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΝΕΠΤΟΥΝΑΣ

 


ΦΑΛΚΟ ΣΟΜΠΑΤΕΛΙ

 

 

Η “σταχτοπούτα” του ομίλου, ομάδα που προέκυψε από τα προκριματικά και κάνοντας μία μίνι έκπληξη αποκλείοντας τη Βέντσπιλς. Στις δύο προηγούμενες σεζόν έπαιξε στο FIBA Europe Cup και θεωρητικά φαντάζει ως η πιο αδύναμη του 4ου ομίλου. Έχει στον πάγκο της για δεύτερη σεζόν τον Σλοβένο Γκάσπερ Όκορν που την οδήγησε πέρσι στον τίτλο στην Ουγγαρία ενώ φέτος μπήκε στο Πρωτάθλημα με 2/2.

 


Η Φάλκο Σομπατέλι έχει τρεις Αμερικανούς στο ρόστερ της εκ των οποίων οι δύο έπαιξαν μπάσκετ και στη χώρα μας. Ο Τζουβόντε Ρέντικ (27, 2.06) που παίζει για δεύτερη σεζόν στην ομάδα, είναι ο γνωστότερος στο ελληνικό κοινό, αφού έκανε μία πολύ καλή σεζόν το 2016-17 με τον Κολοσσό (11,5 πόντοι και 5,75 ριμπάουντ) ενώ ελληνικό παρελθόν και μάλιστα ακόμη πιο πρόσφατο, έχει ο Ντιβόν Ουάσινγκτον (30, 2.03) που πέρσι έπαιξε στην Κύμη οπότε θα συναντήσει τον πρώην συμπαίκτη του Τζέκουαν Λιούις. Ο Κουίντον Χούκερ (24, 1.83) έπαιζε πέρσι στην Κλερμόν της Γαλλίας. Από το ουγγρικό υλικό της, δεν υπάρχει παίκτης μεγαλύτερος των 26 χρόνων που είναι ο Ολιβερ Μπίρο.

 


ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΦΑΛΚΟ ΣΟΜΠΑΤΕΛΙ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ