17.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Παναθηναϊκός και τα όρια του ανεξήγητου

Ο διαρκής κατήφορος στην Ευρωλίγκα που ήρθε να συνδυαστεί με την «γκέλα» στο Λαύριο και βέβαια την αποπομπή του Γιώργου Βόβορα, βάρυνε το κλίμα και κυρίως μεγέθυνε τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού. Ωστόσο κάποια πράγματα είναι στα όρια του ανεξήγητου.

 


Αυτό που είναι δύσκολο να εξηγηθεί είναι πως μετά από όσα συνέβησαν στις προηγούμενες μέρες, οι «πράσινοι» δεν έβγαλαν τη στοιχειώδη, έστω, ένταση και ενέργεια στο παιχνίδι τους. Η ρακέτα που έτσι και αλλιώς βέβαια δεν αποτελεί φόβητρο, ήταν το σημείο απ' όπου η Ζενίτ τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες το παιχνίδι.

 


Ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 17 αμυντικά ριμπάουντ, ισοφαρίζοντας τη μικρότερη φετινή επίδοση του αφού την ίδια είχε και στα εκτός έδρας παιχνίδια με την Μπασκόνια και τη Βιλερμπάν. Πέραν όμως αυτού, το σχεδόν 70% με το οποίο εκτέλεσαν οι Ρώσοι στα δίποντα (23/33) συνιστά την πιο εξόφθαλμη απόδειξη της αδυναμίας των «πράσινων» να κάνουν όσα απαιτούσαν οι περιστάσεις στο πρώτο μισό του παρκέ.

 


Ίσως κι αυτό όμως να είναι... ψιλά γράμματα μπροστά στο απόλυτο έλλειμμα συγκέντρωσης στην εκκίνηση των δύο ημιχρόνων και ειδικά στο πρώτο, όταν και κρίθηκαν πολλά κυρίως για την ψυχολογία με την οποία συνέχισαν το παιχνίδι οι δύο ομάδες. Ήταν η τρίτη φορά σε ματς του ΟΑΚΑ, στο οποίο ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πίσω με διψήφια διαφορά στην πρώτη περίοδο. Είχε αρχίσει με 12-22 κόντρα στον Ολυμπιακό, 12-24 με τη Ζαλγκίρις και 16-26 χθες με τη Ζενίτ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα οχτώ εκτός έδρας παιχνίδια του, ο Παναθηναϊκός δεν επέτρεψε σε κανέναν αντίπαλο του να «χτίσει» διψήφιο προβάδισμα στην πρώτη περίοδο, αν και βέβαια βρέθηκε κοντά σε αυτό η Μακάμπι (21-12).

 


Ακόμη όμως και η είσοδος στο δεύτερο ημίχρονο ήταν απογοητευτική. Υπό το βάρος του -12 των δύο πρώτων δεκαλέπτων, θα περίμενε κανείς κάποια αντίδραση. Αντί αυτής, η Ζενίτ έκανε επιμέρους 29-19 και εκτόξευσε τη διαφορά. Οι 29 πόντοι της στην τρίτη περίοδο είναι η μεγαλύτερη επίδοση για τις ομάδες που επισκέφτηκαν φέτος το ΟΑΚΑ αφού 27 είχε η ΤΣΣΚΑ στη δεύτερη περίοδο.

 


Το +10 της τέταρτης περιόδου βέβαια για τον Παναθηναϊκό ήταν απόρροια και της χαλάρωσης της Ζενίτ. Πάντως ήταν το πρώτο διψήφιο επιμέρους σκορ για τον Παναθηναϊκό που είχε κάνει επιμέρους σκορ με συντελεστή +9 στην πρώτη περίοδο με τη Φενέρμπαχτσε, στην τέταρτη περίοδο με την Άλμπα και στην τέταρτη περίοδο με τη Μιλάνο.

 


Από αυτά που μπορεί κανείς να κρατήσει ως θετικά στοιχεία του χθεσινού Παναθηναϊκού ήταν οι δεύτερες επιθέσεις (12 επιθετικά ριμπάουντ μετατράπηκαν σε 17 πόντους) και τα εννιά κλεψίματα, κυρίως γιατί ήρθαν από οχτώ διαφορετικούς παίκτες. Ωστόσο τα κλεψίματα παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο για τους «πράσινους» που έχουν 5,94, μέσος όρο που είναι καλύτερος μόνο από εκείνον της Χίμκι (5,65). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι χειρότερη επίδοση στην ιστορική διαδρομή του Παναθηναϊκού στη σύγχρονη Ευρωλίγκα, είχε μόνο η ομάδα της σεζόν 2012-13 (5,24).

 


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ