22.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ο Ολυμπιακός των 30 αγώνων στο “μικροσκόπιο” του basketa.gr

Μετρώντας πια αντίστροφα για την έναρξη των πλέι οφ της Ευρωλίγκα και μετά το σχετικό αφιέρωμα στον Παναθηναϊκό, το basketa.gr παρουσιάσει και τους αριθμούς του Ολυμπιακού.

 

Η πορεία από τις 12 Οκτωβρίου μέχρι τις 6 Απριλίου μέσα από τη ματιά της στατιστικής. Οι μέσοι όροι, οι διαφορές εντός κι εκτός έδρας, οι διαφορές του 1ου με τον 2ο γύρο, τα θετικά και τα αρνητικά ρεκόρ συγκεντρωμένα προκειμένου να συμπληρωθεί η εικόνα των “ερυθρόλευκων” των 30 αγωνιστικών της κανονικής περιόδου της διοργάνωσης.

 

O Ολυμπιακός εντός και εκτός

 

Το ΣΕΦ ήταν για μία ακόμη χρονιά η βάση μέσα από την οποία ο Ολυμπιακός εξασφάλισε όχι μόνο την πρόκριση αλλά και το πλεονέκτημα έδρας για τα πλέι οφ. Στην έδρα του πήρε 12 από τα 15 παιχνίδια του, εμφανίζοντας αρκετά μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα εκτός έδρας ματς, γεγονός που τον οδήγησε και σε αρνητικό πρόσημο μακριά από τον Πειραιά. Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ λιγότερο παραγωγικός στην επίθεση ως φιλοξενούμενος (-11,54 μ.ό. Πόντους) εκτελώντας με πολύ χαμηλότερο ποσοστό στα δίποντα (-6,49%). Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι “ερυθρόλευκοι” εκτελούσαν καλύτερα στα τρίποντα μακριά από την έδρα τους (+2,05%).

 

Μικρές ήταν οι διαφορές στις υπόλοιπες κατηγορίες, με εξαίρεση τα λάθη αφού ο Ολυμπιακός έκανε σχεδόν τρία λάθη περισσότερα εκτός έδρας. Η διαφορά των 20 βαθμών στο σύστημα αξιολόγησης, φανερώνει και τις μεγάλες διαφορές των αριθμών του εντός κι εκτός έδρας.

 

 

Ο Ολυμπιακός στον 1ο και τον 2ο γύρο

 

Ο απολογισμός νικών μεταξύ των δύο γύρων της κανονικής περιόδου, οδηγεί με ευκολία στο συμπέρασμα ότι ο Ολυμπιακός του 1ου ήταν αποτελεσματικότερος του 2ου. Η λογική λέει πως θα έπρεπε να είναι και στατιστικά καλύτερος. Δεν ήταν όμως! Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, τουλάχιστον με βάση τους αριθμούς, ήταν καλύτερη στο 2ο μισό όπως προκύπτει και από τον μέσο όρο στο σύστημα αξιολόγησης (+5).

 

Ο Ολυμπιακός “πλήρωσε” στην ουσία το γεγονός ότι δεν αμύνθηκε με την ίδια συνέπεια, αφού ο μέσος όρος του παθητικού του ανέβηκε κατά εννιά σχεδόν πόντους γιατί κατά τα άλλα οι αποκλίσεις ήταν μικρές. Υπήρξε όμως και μία σατανική σύμπτωση με τον Ολυμπιακό να κάνει ακριβώς τον ίδιο αριθμό λαθών (192) τόσο στον 1ο όσο και στον 2ο γύρο.

 

Το χρηματιστήριο των αριθμών

 

Στον “μαραθώνιο” των επτά μηνών και των 30 αγωνιστικών, ο Ολυμπιακός έφτασε σε στατιστικές επιδόσεις που ξεχώρισαν. Με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Το εντός έδρας παιχνίδι με τη Μακάμπι ήταν, βάσει των αριθμών, το καλύτερο του ενώ τα χειρότερα ήταν εκείνα που έδωσε στη Βαρκελώνη και τη Βιτόρια. Ιδού οι καλύτερες και οι χειρότερες επιδόσεις της μιας βραδιάς...

 

Photocredits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ