27.5 C
Athens
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

Ο Ολυμπιακός και οι… άλλοι

Με ξεκάθαρο φαβορί τον Ολυμπιακό, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, αρχίζει σήμερα το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών. Μπορεί η ψαλίδα να έχει «κλείσει» και να υπάρχει το ερωτηματικό αν η ομάδα του Πειραιά μπορεί να αντεπεξέλθει στις διπλές της υποχρεώσεις (Ελλάδα και Ευρωλίγκα), αναμφίβολα, όμως, μπαίνει και στον φετινό μαραθώνιο από θέση ισχύος.

Το πρωτάθλημα αναμένεται να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις δεδομένο ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι ομάδες της τετράδας, ποια θα υποβιβαστεί απευθείας και ποιες τέσσερις θα δώσουν την μάχη της παραμονής μέσω των πλέι άουτ.

Μετά από δέκα χρόνια επέστρεψαν στη μεγάλη κατηγορία δύο ιστορικές ομάδες, ο Σπόρτιγκ και ο Ηρακλής, ενώ φέτος δεν υπάρχει ο Παναθηναϊκός που υποβιβάστηκε στην Α2 Γυναικών. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους θα αγωνιστούν στην Α1 Γυναικών ο ΓΑΣ Καλυβίων (εξασφάλισε το τρίτο εισιτήριο σε μπαράζ) και η Ελευθερία Μοσχάτου, η οποία πήρε τη θέση του Φάρου Κερατσινίου που δήλωσε αδυναμία να συμμετάσχει στην κατηγορία.

Ο Ολυμπιακός έκανε αλλαγή και θα έχει στον πάγκο του τον Γιώργο Παντελάκη (αντικατέστησε τον Κώστα Μίσσα), ενώ Εβίνα Μάλτση και Στέλλα Καλτσίδου αποχώρησαν. Η ομάδα κατά τη μεταγραφική περίοδο επένδυσε σε νέο αίμα αποκτώντας την Πηνελόπη Παυλοπούλου (είχε εξαιρετική παρουσία στο παγκόσμιο Κύπελλο της Τενερίφης με την Εθνική Γυναικών), τη Χριστίνα Λίτσι, επέστρεψε η Λικέντρα Τζόνσον, ενώ εκκρεμεί η απόφαση του ΑΣΕΑΔ για την Αννα Νίκη Σταμολάμπρου. Μεγάλο πλήγμα ο τραυματισμός της Ρίτα Ρασίντ που χάνει τη χρονιά.

Οι πρωταθλήτριες στην πρεμιέρα των φετινών τους υποχρεώσεων αντιμετωπίζουν τα Καλύβια, που δεν έρχονται  για μια απλή και μόνο παρουσία στην Α1 και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς εύκολα, αν ρίξει μια ματιά στο ρόστερ τους. Τάνια Χαλιβέρα, Τούλα Μαγαλιού, Σταύρια Κόνιαλη αποκτήθηκαν από την ομάδα που πρόσθεσε στο ρόστερ της και τρεις εξαιρετικές ξένες (Γιαρόζ, Ντέιβις και Αλιξ).

Η επίσης Ευρωπαία Νίκη Λευκάδας που όλο και αποκτά εμπειρίες, θα είναι έκπληξη αν βρεθεί εκτός τετράδας. Πελαγία Παπαμιχαήλ και Ανθή Μπαλτά έγιναν κάτοικοι του νησιού, μετά την Ελενα Τσινέκε στην ομάδα ήρθε και η αδερφή της Κατερίνα, με τη διοίκηση της ομάδας να επενδύει σε μεγάλα ονόματα για την επιλογή των ξένων. Σημερινός της αντίπαλος θα είναι ο Αθηναϊκός, λίγες ημέρες μετά τη μονομαχία τους στο Κύπελλο. Πρωταρχικός στόχος για την ομάδα του Βύρωνα είναι η παραμονή στην κατηγορία έχοντας κρατήσει τη Μακέι και αποκτήσει ταλαντούχες αθλήτριες,

Ο Πανιώνιος στο κλειστό του Μίλωνα φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης συγκρότησε ένα ανταγωνιστικό ρόστερ, πήρε τέσσερις αθλήτριες του Φάρου (Διέλα, Καλογήρου, Μαγκλάρα και Γκριτζά), κράτησε τον περυσινό κορμό και πρόσθεσε δύο ξένες. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη κράτησε τις πολύπειρες Λύμουρα και Ταρπάγκου, απέκτησε τις Αμερικανίδες Γκόβαν, Τζάκσον και Ουίλιαμς και κατά την προσφιλή του τακτική επένδυσε σε νεαρές και ταλαντούχες αθλήτριες.

Οι Εσπερίδες Καλλιθέας που δείχνουν ικανές για μια θέση στην πρώτη τετράδα και υποδέχονται σήμερα τον Ηρακλή, κατά τη μεταγραφική περίοδο μεταξύ των άλλων εξασφάλισαν την υπογραφή των έμπειρων Κεχαγιά και Πατεράκη, ενώ κράτησαν τη Λούνα Κάστρο. Ο γηραιός, με τη σειρά του, στην επιστροφή του στην Α1 Γυναικών έχει πρωταρχικό στόχο την παραμονή. Η Εύα Κατωπόδη θα φοράει φέτος τη φανέλα του Ηρακλή με την ομάδα να ενισχύεται και με τρεις ξένες.

Ο Σπόρτιγκ που μετά από δέκα χρόνια δίνει και πάλι το «παρών» στην Α1 Γυναικών θα αντιμετωπίσει στο κλειστό των Πατησίων τη Δάφνη Αγίου Δημητρίου. Η ομάδα των Πατησίων έφτιαξε ένα νεανικό ρόστερ που στοχεύει στην παραμονή. Λίγο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ωστόσο, άλλαξε και τις τρεις ξένες του, με τις Μπρίτανι Λιούις και Αριανα Μούρερ που ήρθαν στην ομάδα να έχουν εμπειρία από το ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς πέρυσι αγωνίστηκαν σε ΠΑΟΚ και Εσπερίδες αντίστοιχα. Η Δάφνη Αγίου Δημητρίου από την άλλη επένδυσε σε καλές ξένες και αναμένεται να εξασφαλίσει γρήγορα την παραμονή στην κατηγορία.

Τέλος στη Βούλα ο Πρωτέας θα συγκρουστεί με την Ελευθερία Μοσχάτου που θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών. Η ομάδα της Βούλας απέκτησε μια από τις κορυφαίες κορασίδες των τελευταίων χρόνων, την Ιωάννα Χατζηλεοντή, διατήρησε τις Ντέλβα και Τζόουνς ευελπιστώντας σε κάτι καλύτερο από πέρυσι. Η Ελευθερία Μοσχάτου από την άλλη με τις προσθήκες των Αξιοπούλου, Καμμένου, Ιωαννίδου και Καλημέρη και  δύο καλών ξένων έχει βασικό στόχο την παραμονή στην Α1 και την επόμενη σεζόν.

Το σημερινό πρόγραμμα της Α1 Γυναικών:
Γλυφάδας 15.00 Ολυμπιακός-Καλύβια Θεοδωρόπουλος-Λύρας (Τεφτίκης)
Εσπέρου 14.00 Εσπερίδες-Ηρακλής Φάκαρος-Μαρίγλη (Ορφανός)
Σπόρτιγκ 16.00 Σπόρτιγκ-Δάφνη Αγ. Δημητρίου Αποστολίδης-Ζιώγας (Μπεσκάκη)
Μίλωνα 16.00 Πανιώνιος-ΠΑΟΚ Λογοθέτης-Ντάνος (Παπαγιαννόπουλος)
Γ. Γεννηματάς 17.00 Πρωτέας Βούλας-Ελευθερία Μοσχάτου Γρίβα-Φραγκούλη (Ηπιώτης)
Λευκάδας 17.00 Νίκη Λευκάδας-Αθηναϊκός Καρπάνος-Κοτσίρης (Κανελλόπουλος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ