21.8 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ο οδικός χάρτης για το γήπεδο της ΑΕΚ

Στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας η ηγεσία της ΚΑΕ ΑΕΚ (ο Μάκης Αγγελόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος, Χάρης Κουτάς) με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις για την παραχώρηση στην Ένωση της χρήσης της κλειστής ολυμπιακής εγκατάστασης των Άνω Λιοσίων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΑΕΚ θα μπει στο γήπεδο... αύριο το πρωί. Υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για να διανυθεί και διάφορα ζητήματα, κυρίως γραφειοκρατικής φύσεως, για να διευθετηθούν.

Τόσο ο Γιώργος Βασιλειάδης όσο και ο Μάκης Αγγελόπουλος στις δηλώσεις τους ανέφεραν πως αυτό που συμφώνησαν στη συνάντηση της Δευτέρας ήταν ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει στην υλοποίηση του σχεδίου. Η σειρά των διαδικασιών, δηλαδή, που πρέπει να ακολουθηθούν από εδώ και πέρα, ώστε κάποια στιγμή να περιέλθει η χρήση του γηπέδου στην ΑΕΚ και να το αξιοποιήσει. Ποιες είναι αυτές οι διαδικασίες;

Ένα βασικό εμπόδιο που ξεπεράστηκε ήταν η νομοθέτηση της παραχώρησης της κυριότητας της εγκατάστασης από την Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), όπου ανήκε, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες από τη Βουλή και το μόνο που μένει για να ισχύσει είναι να εκδοθεί η εφαρμοστική υπουργική απόφαση και να δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Αυτό λογικά δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να γίνει.

Η ΓΓΑ δεν θα συμβληθεί απ' ευθείας με την ΑΕΚ, αλλά μέσω του οργανισμού του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, ο οποίος ανήκει σε αυτήν. Το κλειστό των Άνω Λιοσίων, δηλαδή, θα ενταχθεί οργανικά στο ΣΕΦ, η διοίκηση του οποίου θα υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης χρήσης.

Διαπραγμάτευσεις για τη χρονική διάρκεια της μίσθωσης και το τίμημα δεν θα γίνουν με το ΣΕΦ, αφού αυτά θα συμφωνηθούν κεντρικά, στις επαφές με τον υφυπουργό Αθλητισμού. Απ' ό,τι φαίνεται μάλιστα έχει ήδη βρεθεί κοινός τόπος τόσο σχετικά με τη διάρκεια (πάνω από 10 χρόνια, ίσως και 20) όσο και σχετικά με το τίμημα, που θα είναι μεγαλύτερο από το μίσθωμα που καταβάλλεται στο ΟΑΚΑ. Με δεδομένο όμως ότι η ΑΕΚ θα έχει την αποκλειστική χρήση του κλειστού των Άνω Λιοσίων (πρακτικά δηλαδή θα μπορεί να το αξιοποιήσει με όποιον τρόπο θέλει χωρίς να έχει κανείς άλλος λόγο), τα προσδοκώμενα έσοδα υπερκαλύπτουν το κόστος του μισθώματος.

Ακόμα κι όταν επέλθει πλήρης συμφωνία για το μίσθωμα και τη διάρκεια, η σύμβαση παραχώρησης χρήσης δεν θα μπορέσει να υπογραφεί αν πρώτα δεν ρυθμιστούν τα πάσης φύσεως χρέη που έχει η ολυμπιακή εγκατάσταση των Άνω Λιοσίων. Αυτό είναι δουλειά της ΕΤΑΔ, στην οποία ανήκε μέχρι πρότινος η εγκατάσταση και η οποία, προφανώς, έχει την ευθύνη των οφειλών. Θα πρέπει, λοιπόν, να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση μεταξύ της Εταιρείας και του Δημοσίου ώστε να βεβαιωθούν οι οφειλές, να διακανονιστούν ή να διαγραφούν και σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ να παραλάβει το γήπεδο "καθαρό" από χρέη. Αυτή είναι μια διαδικασία, που μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση, δεδομένων και των αργών ρυθμών, με τους οποίους κινείται το ελληνικό Δημόσιο.

Μια άλλη διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί χρόνο είναι η ολοκλήρωση της μελέτης του έργου από αυτόν που θα το τρέξει και δεν είναι άλλος από την εταιρεία Dimand, η οποία έχει τρέχει και το project του ποδοσφαιρικού γηπέδου της ΑΕΚ, την "Αγιά Σοφιά". Ο πρόεδρος της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος, ήταν παρών στη συνάντηση των Αγγελόπουλου-Κουτά με τον Γιώργο Βασιλειάδη και εξέθεσε τις απόψεις του σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να καταρτιστεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω, θα μπορέσουν να αρχίσουν οι εργασίες στην εγκατάσταση. Το πολύ θετικό είναι ότι υπάρχει δημόσια δήλωση από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, πως είνα υπέρ της αξιοποίησης του κλειστού των Άνω Λιοσίων από την ΚΑΕ ΑΕΚ, άλλωστε ο Μάκης Αγγελόπουλος έχει συζητήσει πάνω από μία φορές μαζί του το θέμα και έχει λάβει και κατ' ιδίαν τη θετική απόκρισή του. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή δεν θα παρεμποδίσει ούτε θα καθυστερήσει σημαντικά την υλοποίηση του έργου.

Επειδή, όμως, η γραφειοκρατία σε αυτόν τον τόπο είναι ανίκητη, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, ο Μάκης Αγγελόπουλος φρόντισε να θέσει ως χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του project τις αρχές του 2020. "Ιδανικά", όπως είπε. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πάρει και λίγο παραπάνω...

Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι ότι η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ θα αποκτήσει το δικό της γήπεδο κι αυτό είναι κάτι πια που δεν μπορεί να αλλάξει. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ