23.7 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ο Μπόμπι Ντίξον είναι ο απόλυτος late bloomer! (vids)

Στα 36 του χρόνια ο Μπόμπι Ντίξον αποτελεί μία κατηγορία μόνος του... Το Basketa.gr παρουσιάζει τον Αμερικανό «μπόμπερ» της Φενέρμπαχτσε.

Από το 2015 συστήνεται ως Άλι Μουχάμεντ, όμως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Μόνο κάποιοι Τούρκοι τον αποκαλούν με αυτό το όνομα και κυρίως όταν παίζει με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γειτονικής χώρας. Ποιος είναι όμως ο Ρόμπερτ Λι Ντίξον;

Αποτελεί τον απόλυτο late bloomer. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο για τους παίκτες οι οποίοι κάνουν το βήμα παραπάνω σε μεγάλη ηλικία.

Ο Μπόμπι Ντίξον είναι ένας τέτοιος. Με ύψος 1,78μ., το σουτ του προκαλούσε εντύπωση, αλλά από μόνο του δεν ήταν αρκετό για να πάρει μία μεγάλη μεταγραφή.

Γεννημένος στο Σικάγο πήγε Λύκειο στο Σάλιβαν, ενώ ακολούθησε μία σχετικά ήσυχη καριέρα στο κολέγιο Τρόι, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα στο ντραφτ του 2006 να μην περάσει καν από το νου των μάνατζερ κάποιας ομάδας να τον επιλέξουν. Κι εκεί άρχισε το ταξίδι του.

Το ταξίδι ξεκινάει...

Η πρώτη του επαγγελματική προσπάθεια τον βρήκε στη δεύτερη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος με τη φανέλα της Σεντ Ετιέν. Εκεί διακρίθηκε και τελείωσε τη σεζόν στην Γκραβελέν στην πρώτη κατηγορία. Παρ’ όλα αυτά το επόμενο βήμα του ήταν προς τα... πίσω.

Η Πόλπακ Σβιέτσιε από την Πολωνία αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Εκεί έμοιαζε σαν τη... μύγα μες στο γάλα και το 2008 υπέγραψε στην Μπενετόν Τρεβίζο. Τον Φεβρουάριο του 2009 μετακόμισε για τη Γαλλία και τη Λε Μαν. Ως γνήσιος γυρολόγος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και τη σεζόν 2009-10 έπαιξε με τη φανέλα της Βιλερμπάν στην Ευρωλίγκα, κάνοντας τις δέκα παρθενικές του συμμετοχές καθώς η ομάδα αποκλείστηκε στην πρώτη φάση.

Το δεύτερο πέρασμά του από την Μπενετόν ήταν ξανά σύντομο, πριν ακολουθήσει μία ολόκληρη σεζόν (2010-11) στην Μπρίντιζι. Κι από εκεί πάλι πίσω στη Γαλλία για να παίξει αυτήν τη φορά στην Ντιζόν, πριν προκύψει η ευκαιρία της ζωής του!

Στα 29 του χρόνια μετακόμισε στη Σμύρνη για λογαριασμό της Καρσίγιακα και ο ίδιος βαθιά μέσα του πίστευε ότι σύντομα θα αποχωρούσε κι από εκεί. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη όμως. Έμεινε για τρία ολόκληρα χρόνια στην Καρσίγιακα κι έφυγε το καλοκαίρι του 2015. Οδήγησε την ομάδα στο Κύπελλο του 2014 και το πρωτάθλημα του 2015. Μάλιστα αναδείχτηκε και MVP. Το καλοκαίρι που ήταν ήδη 32 ετών αποκτήθηκε από την Φενέρμπαχτσε με εισήγηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Κόντρα στα προγνωστικά

Οι γνώστες και οι ειδικοί ήταν βέβαιοι για την αποτυχημένη κίνηση του «Ζοτς», καθώς δεν του... άρεσαν τέτοιου είδους παίκτες.

Ο Σέρβος όμως ήξερε τι αποκτούσε. Έναν γυρολόγο «σεσημασμένο» σκόρερ στον οποίο θα έδινε ρόλο και αρμοδιότητες ούτως ώστε να κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Κι αυτό συνέβη.

Πριν τρεις εβδομάδες, ο 36χρονος γκαρντ εξαργύρωσε την κορυφαία και πιο μεστή χρονιά του υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς υπογράφοντας νέο διετές συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης μέχρι το καλοκαίρι του 2021 όταν θα έχει κλείσει τα 38 του χρόνια! Καθόλου άσχημα.

Ο ίδιος θέλησε να ανταποδώσει και σκόραρε 25 πόντους σε 24 λεπτά στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς της Φενέρ με την Ζαλγκίρις, βοηθώντας τα μέγιστα τους Τούρκους να κάνουν το 3-1 και να προκριθούν στο πέμπτο διαδοχικό Φάιναλ Φορ τους. Ο Ντίξον έβαζε τα... πάντα. Τελείωσε τον αγώνα με 9/10 σουτ (5/5 τρίποντα) και 2/2 βολές. Αν τον άφηνε κι άλλο μέσα ο «Ζοτς» κανείς δεν γνωρίζει που θα σταματούσε...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φοβερός και τρομερός Ντίξον στην τέταρτή του χρονιά με την Φενέρ θα παίξει στο τέταρτο Φάιναλ Φορ. Κοινώς, δεν ξέρει πως είναι να αποκλείεται η ομάδα του πριν την τελική φάση... Κι εκείνος έχει το δικό του ξεχωριστό και σημαντικό μερίδιο στις επιτυχίες για δύο λόγους.

Πρώτον για τις αδιαμφισβήτειτες ικανότητές του και δεύτερον για το γεγονός ότι κατόρθωσε να βάλει ο ίδιος σε καλούπι τον εαυτό του και σε μεγάλη ηλικία για αθλητή, να κάνει όλα όσα έπρεπε ούτως ώστε να γίνει απαραίτητος σε μία ομάδα κορυφαίου επιπέδου. Κάτι που δεν είχε ζήσει ποτέ έως τότε...

Δείτε τον Ντίξον σε δράση:

https://www.youtube.com/watch?v=FkmvPTRcwkA

https://www.youtube.com/watch?v=PV6si-RjTs4

https://www.youtube.com/watch?v=p7I7yrlmfjE



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ