13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο μπασκετικός Υπουργός που έπαιξε… άμυνα τον COVID-19

"Ο Κικίλιας συμμετέχει πλέον σε μια διαφορετική μάχη, αλλά πάντα χρησιμοποιώντας τα μαθήματα από τα χρόνια που έπαιζε μπάσκετ. Αναγνωριζόντας την σημασία της ομαδικής δουλειάς, της προετοιμασίας, της ευελιξίας και του μουράγιου, βοηθάει την μάχη ενάντια στον COVID -19 ως Υπουργός Υγείας της Ελλάδας". Με αυτά τα λόγια... καλωσόρισε η επίσημη ιστοσελίδα της FIBA έναν από τους επιφανείς ανθρώπους του μπάσκετ ανά τον κόσμο με καίριο πόστο στην μεγάλη μάχη της ανθρωπότητας κατά του κορονοϊού, τον Υπουργό Υγείας της χώρας μας, Βασίλη Κικίλια.

Η σύνδεση με την μπασκετική καριέρα του Κικίλια άρχισε με τον τελικό κυπέλλου του 2001. "Ηταν γνωστός για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε πάντα στην άμυνα και με μια τέτοια άμυνα στην τελευταία επίθεση του Ντέγιαν Μποντιρόγκα, κράτησε την νίκη για την ΑΕΚ που κατέκτησε το κύπελλο", ανέφερε σχετικά ο συγγραφέας.
"Το μπάσκετ και η διοίκηση είναι διαφορετικά, αλλά όχι τόσο πολύ όσο μπορεί να νομίζετε", ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Υπουργού. "Από παιδιά είχαμε την ευλογία των μεγάλων προσδοκιών και ευθυνών. Από πολύ νεαρή ηλικία, έπρεπε να βγούμε και να παίξουμε μπροστά σε 20 χιλιάδες ανθρώπους να βοηθήσουμε την ομάδα. Αυτά δημιουργούν χαρακτήρα. Μεγάλωνες και μάθαινες να γίνεις πρωταθλητής. Να νικάς κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Αυτή είναι η μενταλιτέ του κάθε αθλητή. Να μην παραδίνεσαι ποτέ. Και να μην σταματάς ποτέ να κάνεις το καλύτερο που μπορείς, γιατί στις μέρες μας, κάθε μέρα είναι μια διαφορετική μάχη για να κάνουμε αυτό που πρέπει και να σώσουμε τις ζωές μας".
Σε μία τέτοια σκληρή καθημερινή μάχη, υπήρξαν και ανθρώπινες, συναισθηματικές στιγμές. "Ηταν πραγματικά ξεχωριστές συναισθηματικά στιγμές, όταν άκουσα τον Ιταλό πρώην συμπαίκτη μου Καλούντιο Κολντεμπέλα, του οποίου η χώρα πλήγηκε τόσο να αναφέρει την Ελλάδα ως παράδειγμα αντιμετώπισης της κρίσης ή, να έχουν κάνει το ίδιο ο Νίκος Ζήσης και ο Δημήτρης Ιτούδης. Είναι διπλή χαρά να τα ακούς αυτά από ανθρώπους του μπάσκετ, το σπορ δημιουργεί παντοτινούς δεσμούς".


Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να βρεθεί στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς... τυφώνα για όλο τον πλανήτη. "Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ήμουν αυτός που θα αντιμετώπιζε μια τέτοια πανδημία. Ποιος να μπορούσε να το φανταστεί; Ποιες ήταν οι πιθανότητες να βρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο; Σχεδόν μηδενικές. Αλλά η ζωή είναι πάντα απρόσμενη. Η κρίση κάνει τους πάντες να επανεκτιμήσουν τις αρχές, τις αξίες. Αλλάζει η λίστα προτεραιοτήτων. Πάνω απ' όλα, υπάρχει η ανθρώπινη ζωή".

Το φινάλε της συνέντευξης, είχε μπάσκετ. "Εύχομαι όταν όλα περάσουν να μπορεί ο κόσμος να ξαναβγεί στα ανοιχτά και να παίξει μπάσκετ. Είναι εβδομάδες που το στερήθηκε, αλλά πιστεύω όλοι κατάλαβαν πόσο σημαντικά ήταν όσα στερηθήκαμε ώστε να μπορούμε να το ξανακάνουμε. Είναι δύσκολο να ζεις σε ένα καθεστώς περιορισμού, αλλά σέβομαι απόλυτα όλους που δείχνουν σκληρό χαρακτήρα, αυτοσυγκράτηση και προστατεύουν τους συνανθρώπους των ευπαθών ομάδων.

Δείτε ΕΔΩ όλο το αφιέρωμα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ