25.8 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Ο Μπαρτζώκας ΔΕΝ είναι Πασκουάλ

Ο Τσάβι Πασκουάλ υπήρξε «παιδί» της Μπαρτσελόνα. Μεγάλωσε προπονητικά δουλεύοντας στα τμήματα υποδομής της ομάδας της καρδιάς του, για χάρη της οποίας διέσχισε οδικώς τα πολλά χιλιόμετρα που χωρίζουν Βαρκελώνη και Ρώμη για να βρεθεί στο Φάιναλ Φορ του 1997, όπου οι «Μπλαουγκράνα» έχασαν στον τελικό από τον Ολυμπιακό.

 

Ο τελευταίος προπονητής που έστεψε πρωταθλητές Ευρώπης τους «Ερυθρόλευκους», όντας μάλιστα ο πρώτος Έλληνας που πήρε την μεγάλη κούπα, επελέγη ως η διάδοχη κατάσταση του Τσάβι στην Μπάρτσα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, όμως, ΔΕΝ είναι ο Πασκουάλ. Και εξηγούμαστε.

 

Στα οκτώ χρόνια παρουσίας του στο τιμόνι της Μπαρτσελόνα, ο νυν τεχνικός του Παναθηναϊκού δεν είχε πάντα επιτυχίες, έστω και αν το παλμαρέ του κατέγραψε τέσσερα Πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και μια Ευρωλίγκα. Επειδή, όμως, στον σύλλογο έβλεπαν στο πρόσωπό του τον «Πεπ Γκουαρδιόλα του μπάσκετ», τον στήριξαν και στις (πολύ) δύσκολες στιγμές.

 

Φρονώ ότι με τον Μπαρτζώκα, παρ’ ότι υπέγραψε τριετές συμβόλαιο, δεν θα υπάρξει η ίδια υπομονή – στήριξη. Η απογοητευτική πορεία στην Ευρωλίγκα, παρά την πρωτοφανή ατυχία με τους πολλούς τραυματισμούς, έβαλε στο στόχαστρο τον Έλληνα τεχνικό, στον οποίο πόνταρε ξεκάθαρα ο νέος τζένεραλ μάνατζερ του τμήματος, Ροδρίγο ντε λα Φουέντε.

 

Εδώ και λίγα 24ωρα, όμως, έλαβε χώρα ένα ξεκάθαρο «άδειασμα» του τελευταίου, αφού τοποθετήθηκε στο πλευρό του, με ουσιαστικά τις ίδιες αρμοδιότητες και δύναμη, ο άλλοτε συμπαίκτης του, Νάτσο Ροδρίγεθ.

 

Ο πρώην πλέι μέικερ θα αναλάβει επί της ουσίας να αναδιοργανώσει ένα τμήμα που το καλοκαίρι μπήκε ήδη σε διαφορετική ρότα, με την αποχώρηση του Πασκουάλ αλλά, κυρίως, του επί χρόνια «αφεντικού» του τμήματος, Χουάν «Τσίτσι» Κρέους.

 

Ο Ροδρίγεθ θα λειτουργήσει επί της ουσίας ως «παρατηρητής» μέχρι τον Μάιο, ώστε στη συνέχεια να πάρει αυτός τις αποφάσεις – κλειδιά, με πιο σημαντική αυτή του προπονητή. Και, αυτή την στιγμή τουλάχιστον, «μυρίζει» αλλαγή.

 

«Για τον Μπαρτζώκα θα πρέπει να καθίσουμε μαζί του, μόλις έφτασα, χρειάζομαι στοιχεία, θα το βλέπουμε όσο προχωράει» είπε στην παρουσίασή του ο Ροδρίγεθ, ο οποίος επέλεξε να μην στηρίξει δημοσίως τον προπονητή γιατί, απλούστατα, δεν τον υπολογίζει!

 

Τι σώζει τον Μπαρτζώκα; Η κατάκτηση του πρωταθλήματος ή, έστω, η κόντρα μέχρι τέλους της σαφώς ανώτερης Ρεάλ Μαδρίτης σε έναν πιθανό τελικό των πλέι οφ. Ακόμα και αυτή, όμως, δεν εγγυάται την παραμονή του, αφού ο Νάτσο έχει ήδη καταλήξει στον άνθρωπο που ονειρεύεται πως θα ηγηθεί της νέας εποχής.

 

Και αυτός, όπως πιθανόν να καταλάβατε, είναι επίσης παλιός του συμπαίκτης, καλός του φίλος, υπήρξε στην εποχή του ο κορυφαίος πλέι μέικερ στην Ευρώπη και θεωρείται ο πλέον ανερχόμενος προπονητής στην «Γηραιά Ήπειρο», δείχνοντας εξαιρετικά στοιχεία στο τιμόνι της Ζαλγκίρις Κάουνας.

 

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, περί ου ο λόγος, προσεγγίστηκε και το περασμένο καλοκαίρι από την Μπάρτσα, αλλά δεν πείστηκε από το πρότζεκτ, γιατί ο σύλλογος δεν είχε πρόθεση να κάνει «γενική εκκαθάριση», κάτι που όμως αποδέχεται για το επόμενο.


Και αυτή η γενική εκκαθάριση μπορεί να έχει ως πρώτα «θύματα» τον Ροδρίγο ντε λα Φουέντε και τον Γιώργο Μπαρτζώκα, οι οποίοι έμαθαν για την πρόσληψη του Νάτσο Ροδρίγεθ σε ρόλο «υπέρ – παρατηρητή – συντονιστή», μόλις λίγες ώρες πριν από την παρουσίασή του…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ