17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ο «μαρασμός» του Αθηναϊκού μπάσκετ

Το Αθηναϊκό μπάσκετ αποτέλεσε τον πόλο έλξης για πολλές δεκαετίες με τις ομάδες των επτά διαμερισμάτων του δήμου να κυριαρχούν στην Ελληνική πραγματικότητα.

Τέσσερις εξ' αυτών (Πανελλήνιος, Σπόρτιγκ, Παγκράτι και Τρίτωνας) μετρούν συνολικά 118 συμμετοχές στην Α1, και βρίσκονται στην πρώτη εικοσάδα με τις ομάδες με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας, με τους «Ολυμπιονίκες» να προπορεύονται με 47 συμμετοχές.

Εκτός από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αποτελεί ομάδα των Αθηνών, και φυσικά την ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές στην Basket League, αλλά και τα περισσότερα πρωταθλήματα, το Παγκράτι κατά κόρον, και τα τελευταία χρόνια Τρίτωνας, Απόλλωνας Σμύρνης και Ηλυσιακός αποτελούν τις ομάδες που τα τελευταία χρόνια κρατούν ψηλά την σημαία του Δήμου, με τις δυο πρώτες να αγωνίζονται πλέον την Β' Εθνική. Ο Ηλυσιακός, ο οποίος αγωνίζεται πλέον στην Α' ΕΣΚΑ, έχοντας στο ρόστερ του και τον Αντώνη Φώτση, έχει 8 συμμετοχές στην μεγάλη κατηγορία, αποτελώντας μια από τις μεγάλες δυνάμεις του Ελληνικού μπάσκετ.

Ωστόσο, μαθηματικά η πορεία των ομάδων που ζουν και αναπνέουν από τις (ανύπαρκτες) παροχές του δήμου, κυρίως στο γηπεδικό τομέα, οδηγούνται σε μαρασμό, με την βοήθεια να είναι ελάχιστη, κάτι που φάνηκε και στην τελευταία ανακοίνωση του Τρίτωνα στην οποία συστρατεύτηκε και το Παγκράτι, θέλοντας να αναδείξουν τα τεράστια προβλήματα τους.

Αν κάποιος θελήσει να βρεθεί σε ένα από τα γήπεδα αυτών των ομάδων, θα διαπιστώσει ότι οι ισχυρές έδρες στις οποίες στηρίζονταν, και η έννοια της γειτονιάς έχει χαθεί, με την πλειοψηφία να αποτελούν φίλοι τους, με μεγαλύτερη ηλικία, που έχουν παραμείνει στις περιοχές.

Κυριότερη αιτία αποτελεί η αλλοίωση των πληθυσμών σε αυτές τις περιοχές του δήμου, με τους παλιότερους κατοίκους να έχουν αποχωρήσει, και την θέση τους να έχουν πάρει και αρκετοί αλλοδαποί, κάποιοι εκ των οποίων υποστηρίζουν την προσπάθεια που κάνουν. Τροχοπέδη αποτελεί και η βοήθεια από την ντόπια κοινωνία και τον εμπορικό κόσμο, με τους περισσότερους επιχειρηματίες να μην ανήκουν στην περιοχή, και να μην βοηθούν παρά τις προσπάθειες προσέγγισης που γίνονται κατά καιρούς.

Δυσκολίες παρουσιάζονται και στις ακαδημίες, από τις οποίες υπάρχουν ένας σοβαρός πόρος για τους συλλόγους. Ο δήμος δεν βοηθάει όσο θα έπρεπε με χώρους άθλησης, με προβλήματα να παρουσιάζονται ακόμα και στους σχολικούς χώρους που χρησιμοποιούν οι ομάδες. Δηλαδή, σε αντίθεση με την χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι ομάδες άλλων δήμων, και την μεγάλη βοήθεια από την τοπική κοινωνία, οι σύλλογοι των Αθηνών είναι υποχρεωμένοι από φέτος να πληρώνουν την χρήση των σχολικών χώρων με την ώρα, ενώ και στα κλειστά, οι ώρες είναι περιορισμένες ώστε να γυμνάζονται...δημόσιοι οργανισμοί και ιδιωτικές εταιρείες.

Εκτός από το Παγκράτι και τον Τρίτωνα, με τους ανθρώπους του να κάνουν τρομερές προσπάθειες, από τις ομάδες που έχουν αγωνιστεί στην μεγάλη κατηγορία, οι υπόλοιπες βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ο Πανελλήνιος, ένα από τα ιστορικότερα σωματεία της χώρας, έκανε προσπάθεια την φετινή σεζόν, με συγχώνευση με τον ΓΣ Λάρισας να επιστρέψει από τις χαμηλές κατηγορίες της ΕΣΚΑ στην Β' Εθνική, ενώ ο Απόλλωνας Σμύρνης, ο οποίος κάνει μεγάλη προσπάθεια, μετά από μια σεζόν στην Β' Εθνική, υποβιβάστηκε στην Γ' Εθνική. Ο Ηλυσιακός πρωταγωνιστεί στην Α' ΕΣΚΑ ενώ ο Σπόρτιγκ προσπαθεί να σταθεί όρθιος στην ίδια κατηγορία, ενώ στα χαμηλά πατώματα της βρίσκονται τόσο ο Εθνικός ΓΣ όσο και οι Αμπελόκηποι.

Η ουσία είναι ότι όσοι έχουν παραμείνει να χρηματοδοτούν αυτές τις ιστορικές ομάδες, ομάδες που δίδαξαν το μπάσκετ, αξίζουν μόνο το χειροκρότημα μας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ