16.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ο Μίλαν Τόμιτς έζησε όλη του τη ζωή στα «ερυθρόλευκα» (vids)

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει απόψε στις 21:15 τον Ερυθρό Αστέρα στο ΣΕΦ, στο πρώτο εντός έδρας φιλικό αγώνα με τον κόσμο του στην εξέδρα. Η χρονιά μπορεί να ξεκινάει περίεργα και με αμφιβολίες για το πως θα κυλήσει η πρωτόγνωρη ιστορία που θέλει την ομάδα στην Α2 αλλά για σήμερα όλα αυτά θα μείνουν για λίγο στην άκρη αφού επιστρέφει ως... «αντίπαλος» στο ΣΕΦ μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού.

Ο Μίλαν Τόμιτς που πέρασε μία ολόκληρη ζωή στον Ολυμπιακό τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής θα κάθεται σήμερα στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα. Η «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ άδραξε την ευκαιρία να τιμήσει τον Σέρβο για την προσφορά του στο σύλλογο και το Basketa.gr ετοίμασε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα για την μακρά πορεία του με την ομάδα του λιμανιού.  

https://www.youtube.com/watch?v=c7SZomkLxYg

Ο Μίλαν Τόμιτς γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1973 στο Βελιγράδι και ξεκίνησε τη καριέρα του στη ΚΚ Ραντνίτσκι. Εκεί αγωνίστηκε ως τα 18 του, δηλαδή μέχρι το 1991, όταν και κατηφόρισε προς τον Πειραιά αρχικά για να δοκιμαστεί. Αφού έπεισε τον Γιάννη Ιωαννίδη, όχι τόσο για τα μπασκετικά του προσόντα, αλλά κυρίως για το πάθος και τη θέληση που έδειχνε, υπέγραψε στον Ολυμπιακό.

Τη πρώτη του σεζόν όμως δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής καθώς δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την ελληνική υπηκοότητα που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση, αφού στην ομάδα υπήρχε ήδη ένας Σέρβος, ο Ζάρκο Πάσπαλι.
Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε τη σεζόν 1992-1993.

Παρότι δεν ήταν βασικός, έδειξε από νωρίς τις ικανότητες του, αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι για το ερυθρόλευκο παζλ. Το 1993 πανηγυρίζει το πρώτο του πρωτάθλημα, ενώ το 1994 το πρώτο του νταμπλ, φτάνοντας ως τον τελικό της Ευρωλίγκας στο Τελ Αβίβ.

Η μονιμοποίησή του στον Ολυμπιακού, ως πλέι-μέικερ ήρθε τη σεζόν 1994-1995. Μπορεί να μην ήταν από στατιστικής άποψης ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας, αλλά η αυταπάρνηση και το πάθος του, τον ανέδειξαν σε έναν από τους αγαπημένους παίκτες της κερκίδας αλλάς και κάθε προπονητή. 

Η σεζόν έκλεισε με τον Ολυμπιακό να κατακτά το πρωτάθλημα και να φτάνει ως τον τελικό της Ευρωλίγκας στη Σαραγόσα, εκεί που ηττήθηκε από τη Ρεαλ Μαδρίτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Άρβιντας Σαμπόνις αφού νωρίτερα είχε επικρατήσει για δεύτερη σερί φορά του Παναθηναϊκού στον τελικό.

https://www.youtube.com/watch?v=TP2-G6J3GQA

Η άφιξή του Ντέιβιντ Ρίβερς την επόμενη σεζόν μείωσε το χρόνο συμμετοχής του Μίλαν Τόμιτς αλλά η άφιξη του Ντούσαν Ίβκοβιτς στο τιμόνι του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 1996 αλλάζει άρδην την κατάσταση.

Η χρησιμοποίηση του σαν βασικό οργανωτή και η μετατόπιση τον Ρίβερς στη θέση του σούτινγκ γκαρντ «ρολάρει» τον Ολυμπιακό, ο οποίος κλείνει τη σεζόν κατακτώντας το triple crown αφού διατηρήσει τα σκήπτρα στην Ελλάδα και κατέκτησε παράλληλα για πρώτη φορά τη κορυφή της Ευρώπης στη Ρώμη, με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα στον τελικό. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν εμφατικά (73-58), με τον Μίλαν να σκοράρει 9 πόντους.

Απ’τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του αποτελεί το μαρκάρισμα του Μάικλ Τζόρνταν, το οποίο ανέλαβε στον τελικό του τουρνουά ΜακΝτόναλτς στο Παρίσι. Ο Τόμιτς είχε την ευκαιρία να επιτηρεί τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα κατά πολλούς, όλων των εποχών ενώ φημολογείται ότι μετά από ένα άστοχο σουτ του «Air Mike» o Σέρβος γύρισε και του είπε «Την επόμενη φορά να σουτάρεις καλύτερα».

Το θράσος και το θάρρος που έδειχνε ο Τόμιτς στο παρκέ δημιούργησαν ένα φοβερό δέσιμο μεταξύ παίκτη και εξέδρας. Ο Σέρβος έμοιαζε με έναν παίκτη καμωμένο για να φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού καθώς με την ομάδα του Πειραιά έβγαζε όλα τα στοιχεία που χρειάζονταν για να καλυφτούν οι καθαρές μπασκετικές ελλείψεις που τυχόν είχε.

https://www.youtube.com/watch?v=m566MIB6eMg

Το 1997, ύστερα από την αποχώρηση του Γιώργου Σιγάλα, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είδε στο πρόσωπο του Μίλαν Τόμιτς, τον ιδανικό νέο αρχηγό της ομάδας. Ωστόσο, η προαγωγή του σε αρχηγό συνέπεσε με την πτώση της αυτοκρατορίας του Ολυμπιακού που άρχισε εκείνα τα χρόνια. Η ομάδα, ως το 2004 έμεινε μακριά από τους τίτλους, κατακτώντας μόλις ένα Κύπελλο Ελλάδος το 2002.

Ο Σέρβος γκαρντ όμως δεν εγκατέλειψε το καράβι στη φουρτούνα και σαν σωστός καπετάνιος έμεινε μέχρι το τέλος. Κατάφερε να μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο εμβληματικούς αρχηγούς του Ολυμπιακού σε όλα τα αθλήματα, παρ'ότι συνέδεσε το μεγαλύτερο μέρος της «ερυθρόλευκης» καριέρας του με μία στείρα από διακρίσεις περίοδο.

Στο τέλος της σεζόν 2003-2004 οδήγησε τον Ολυμπιακό, που κλυδωνιζόταν από πάρα πολλά αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά προβλήματα, στα πλέι οφ του πρωταθλήματος από τη θέση του παίκτη-προπονητή, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός για όσα θα ακολουθούσαν αργότερα.

Τον Γενάρη του 2005 είναι η πρώτη φορά που βγάζει τα «ερυθρόλευκα» αφού με τον Γιόνας Καζλάουσκας στον πάγκο της ομάδας δεν έβρισκε χρόνο συμμετοχής. Εντάχθηκε έτσι για μερικούς μήνες στην ιταλική Αουρόρα Ζέσι, όπου τα ηνία είχε αναλάβει ο Λευτέρης Σούμποτιτς. Εκεί αγωνίστηκε σε 14 ματς και η προσφορά του ήταν σημαντική, αλλά δε κατάφερε να διατηρήσει την ομάδα στην πρώτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος και αποχώρησε.

Έκλεισε την καριέρα του, ύστερα από ένα πολύ σύντομο πέρασμα από τον Κολοσσό Ρόδου, τον Ιανουάριο του 2006. Με την ομάδα της Ρόδου αγωνίστηκε σε δύο μόλις ματς, κάνοντας το ντεμπούτο του στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό, όπου αποθεώθηκε από τους φιλάθλους.

Έχοντας πλέον κερδίσει 5 πρωταθλήματα Ελλάδος, 3 κύπελλα Ελλάδος κι ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, έχοντας γίνει αρχηγός, έχοντας ζήσει την ακμή και την παρακμή του τμήματος μπάσκετ του συλλόγου, ο Μίλαν Τόμιτς αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στα 33 του χρόνια.

Δεν μπορούσε όμως να μείνει μακρυά από το μπάσκετ ούτε από την ομάδα της καρδιάς του κι έτσι το 2008 ανέλαβε βοηθός του Παναγιώτη Γιαννάκη στον Ολυμπιακό. Σε αυτή τη θέση παρέμεινε για δέκα χρόνια αφού διατέλεσε βοηθός ακόμα διπλά στους Ντούσαν Ίβκοβιτς, Γιώργο Μπαρτζώκα και Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Το 2018 έκανε το άλμα και δέχθηκε την πρόταση να γίνει πρώτος προπονητής του Ερυθρού Αστέρα αλλάζοντας ομάδα και χώρα, αλλά όχι τα αγαπημένα του «ερυθρόλευκα» ενώ η σχέση που έχουν οι δύο σύλλογοι είναι κάτι που πιθανώς τον βοηθάει να νιώθει σαν το σπίτι του. Αφού στο πραγματικό του σπίτι επιστρέφει σήμερα έστω και ως φιλοξενούμενος...

https://www.youtube.com/watch?v=RyTNHxyg3Z8



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ